SVJETSKI RELEVANTNI PRONALAZAK

FOTO: POVIJESNO OTKRIĆE KOD PALAGRUŽE Hrvatski istraživači pronašli 2200 godina star plod masline

 

Skupina hrvatskih istraživača pod vodstvom arheologa Jurice Bezaka otkrila je u akvatoriju otoka Palagruže 2200 godina stari te gotovo potpuno očuvani plod masline.

- To je i u svjetskim okvirima top otkriće. Plod, s i danas vidljivom teksturom ovojnice, pronađen je tijekom ispiranja sadržaja jedne amfore grčko-italskog tipa u kojoj se nalazio veliki broj koštica maslina - rekao je Jurica Bezak, podvodni arheolog iz Hrvatskog restauratorskog zavoda.

- Nadali smo se pronalasku koštica grožđa jer se prema podacima iz literature u ovom tipu amfora koje su se proizvodile tijekom trećeg i drugog stoljeća prije Krista na području južne Italije transportiralo vino. Sačuvani plod i koštice maslina će nakon arheobotaničkih analiza pružiti niz novih spoznaja o trgovini u doba antike, vrsti masline i području gdje su se one proizvodile - pojasnio je Bezak.

Njegov je tim prošli tjedan proveo zaštitno istraživanje na plićini Pupak koja se nalazi u blizini otočića Galijule, najjužnije zemljopisne točke Hrvatske, svojevrsne riznice hrvatske podvodne kulturne baštine. Osim ploda masline, istraživači su otkrili i nekoliko u javnosti nepoznatih nalazišta antičkih i novovjekovnih brodoloma.

- Antički brodolom s ingotima olova, kojih je tijekom ovog izuzetno uspješnog istraživanja pronađeno čak dvanaest, također predstavlja prvi nalaz i dokaz takvog tipa tereta na ostacima antičkih brodova koji su pronađeni u našem podmorju. Osim ingota, među ostacima brodoloma pronađene su i amfore koje su se proizvodile u tadašnjoj rimskoj provinciji Hispaniji tijekom druge polovine prvog stoljeća prije Krista - kazao je Bezak.

Naglašava kako je i olupina mletačkog broda iz 16. stoljeća koja se, također, nalazi na plićini Pupak, otkrila jednu novu tajnu.

- Na njoj je pronađen veliki brončani top, nekoliko topova od kovanog željeza i ostaci drvene brodske konstrukcije - dodao je.

Istaknuo je kako su plićina Pupak i hridi nedaleko od otoka Palagruže, poveznice na transjadranskom plovnom putu između istočne i zapadne obale Jadranskog mora, bila kobne za mnoge brodove tijekom protekla dva milenija.

- Riječ je o izrazito kompleksnom arheološkom nalazištu, mikro lokaciji na kojoj je do sada otkriveno čak četiri antička i tri novovjekovna brodoloma - ustvrdio je Jurica Bezak.

Istraživanje u akvatoriju otoka Palagruže financiralo je Ministarstvo kulture, a u njemu su sudjelovali i ronioci Specijalne policije te stručni tim koji su činili M. Brzac, D. Frka, A. Nađ, T. Stipčević, I. Jambor i V. Vazdar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2023 05:24