SUĐENJE DESETLJEĆA

IZBJEGNUT SKANDAL: Ministar je u zadnji tren naredio da Sanader, umjesto na Rebro, dođe na sud!

Malo je nedostajalo da se na jučerašnjem početku prvog suđenja bivšem premijeru dogodi prvorazredni pravosudni skandal - da optuženi Ivo Sanader uopće ne bude doveden u sudnicu Županijskog suda u Zagrebu
 Dragan Matić/CROPIX

Malo je nedostajalo da se na početku prvog suđenja bivšem premijeru dogodi prvorazredni pravosudni skandal - da optuženi Ivo Sanader uopće ne bude doveden u sudnicu Županijskog suda u Zagrebu.

- Rečeno mi je da ću ići u bolnicu, a ne na sud - izjavio je Ivo Sanader ispričavajući se sudskom vijeću Županijskog suda što na sud nije došao primjereno odjeven.

Ono što se događalo danas ujutro uoči samog suđenja potvrđuje Sanaderove riječi, da je plan nadležnih u Remetincu bio da ga odvedu u bolnicu unatoč postojanju sudskog naloga da ga se dovede na zakazanu raspravu. Panični telefonski pozivi na relaciji uprava zatvora, Ministarstvo pravosuđa, Županijski sud. Suđenje ipak nije kasnilo 20 minuta zbog velikog interesa medija i gužbe na ulazu, već zbog kašnjenja u dovođenju optuženog Ive Sanadera. Nije slučajna ni ljutnja suca Ivana Turudića koja je bila očita kada je nakon odgode suđenja napuštao zgradu suda. U rješavanju nastalog problema sudjelovao je čak i ministar pravosuđa Dražen Bošnjavić.

Pozivi i konzultacije

Ivo Sanader u četvrtak je iz Remetinca odveden na specijalistički preglen u KBC Rebro zbog srčanih tegoba, gdje je za danas u 10 sati dobio termin za potrebne pretrage. Tako je danas nakon što je ustao, iza 7 sati od zatvorskih čuvara dobio obavijest da se pripremi za odlazak u bolnicu.

Sanader je znao da je u 9.30 zakazan početak suđenja u slučaju Hypo. Međutim, nije na njemu da odlučuje gdje će ga odvesti. Jesu li nadležni u zatvoru Remetinec zaboravili na postojanje sudskog naloga za dovođenje na raspravu ili se dogodilo nešto drugo, nije baš jasno. Iza 8 sati, kada je Sanader već trebao kretati iz Remetinca, netko u zatvoru ipak se upitao što će biti na Županijskom sudu. Kao ni do tada, nitko o Sanaderovim zdravstvenim tegobama, pregledu prethodnog dana niti zakazanim pretragama na Rebru nije odmah obavijestio Županijski sud. Najprije su počeli pozivi i konuzultacije s nadređenima.

Razgovor s ministrom

Kako neslužbeno doznajemo iz pravosudnih krugova, oko 8.15 sati predsjednika sudskog vijeća u slučaju Hypo Ivana Turudića nazvao je ministar pravosuđa Bošnjaković i upoznao ga s dvojbom uprave zatvora, odvesti Sanadera na pregled ili ipak najprije na sud, a potom na Rebro. Tek tada dolazi do promjene plana. Sudac Turudić očito je jasno rekao ministru tko je zapravo nadležan i čije se odluke i nalozi moraju poštivati.

Sanaderu je tada priopćeno da ide na sud. Je li bilo vremena da se presvuče, manje je bitno i bivši je premijer u casual izdanju završio u sudnici. Na poziv suca Turudića ukratko je iznio povijest bolesti opisavši kako su mu liječnici već na pregledu 5. rujna preporučili koronarografiju. Budući se nije osjećao jako loše, u nadi da će se uskoro dobiti priliku braniti se sa slobode, računao je da će od kuće obaviti temeljite pretrage.

- Unazad tri tjedna problemi su se pojačali. Zato sam u nedjelju tražio liječničku pomoć. To što sam dan prije suđenja odveden na pregled na Rebro i što je pretraga zakazana za isti dan kada i suđenje čista je koincidencija - trudio se pojasniti Sanader.

Gazda u sudnici

Kada je sudac Turudić počeo unosti njegove riječi u zapisnik, Sanader ga je počeo dopunjavati. Međutim, sudac mu je odmah jasno da do znanja tko vodi glavnu riječ u sudnici, upozorivši ga da šuti dok mu ponovno ne da riječ.

-Osjećate li se sposobni za praćenje rasprave?- upitao ga je potom predsjednik vijeća.

- Čujte, gospodine predsjedniče, inače mi svi kažu da sam neodgovoran prema vlastitom zdravlju, ali ja to ne mogu reći. Neka odluče liječnici vještaci - odgovorio je.

- Odluku neće donijeti vještaci već sudsko vijeće nakon što čuje mišljenje vještaka - uzvratio je sudac.

A sudski vještaci prof. dr. Vladimir Gašparović i prof. dr. Dušan Zečević su na temelju medicinske dokumentacije i razgovora sa Sanaderom uoči suđenja iznijeli mišljenje da postoje rizični faktori za njegov koronarni sustav.

Bez riječi o predmetu

Radi isključivanja svakog rizika uslijed mogućih stresnih situacija na suđenju dali prednost pretrazi. Nakon što su vještaci ustanovili da Sanader nije raspravno sposoban dok se ne obavi koronarografija, sudskom vijeću nije preostalo drugo nego odgoditi početka suđenja, bez ijedne izgovore riječi o samom predmetu i inkriminiranoj proviziji od 3,6 milijuna kuna.

Vještak Gašaprović naveo je kako se u slučaju dijagnosticiranja suženja krvnih žila odmah može pristupiti terapijskom procesu proširenja i eventualne ugradnje stenta, i tako spriječiti rizik koronarnog incidenta. U svakom slučaju, ako nema nepredviđenih situacija, Sanader bi, istaknuo je vještak, bio sposoabn za suđenje za tjedan dana. Stoga je sudac Turudić početak suđenja odgodio do ranije zakazanog termina 3. studenog. Dakle već sljedećeg četvrtka postupak bi trebao početi čitanjem optužnice, izjašnjavanjem o krivnji i uvodnim govorima stranaka. Prvi svjedok Mate Granić, umjesto u četvrtak, biti će ispitan naredni petak.

SPECIJALNI IZVJEŠTAJ O SUĐENJU SANADERU NA 11 STRANICA PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA: Transkript svih 28 minuta prvog ročišta, zdravstveno stanje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 14:22