ISTRAŽILI SMO

Isti proizvodi, različite cijene: Je li Ikea u drugim europskim zemljama doista jeftinija od hrvatske?

Na visinu cijena u Hrvatskoj znatno utječe i visoka cijena logistike, jer roba dolazi iz skladišta u Rumunjskoj
 Vesna Veselić

Onaj tko odluči svoj stan u Budimpešti opremiti osnovnim komadima namještaja iz IKEA-e, za to će potrošiti čak 357 eura (2683 kune) manje nego u Hrvatskoj. Za iste proizvode, istih dimenzija, napravljene od istog materijala. Pokazalo je to istraživanje Jutarnjeg lista u kojem smo usporedili cijele deset IKEA proizvoda u različitim europskim zemljama, s posebnim naglaskom na nama susjedne zemlje. Hrvatska se tako pokazala kao najskuplja zemlja u regiji u šest od deset slučajeva, dok su proizvodi najpovoljniji u Mađarskoj. Nije riječ o neznatnim razlikama u cijeni – primjerice, produljivi blagovaonski stol Ekedalen kod nas je 69 eura (518 kuna) skuplji. Isti bračni krevet Malm hrvatski kupci platit će 68 eura (511 kuna) više, a trokrilni ormar 51 eura (383 kuna) više.

Skandinavski lanac trgovina namještajem IKEA izabrali smo zbog toga što je njihova ponuda ista u svim zemljama što omogućuje lako usporedbu. Drugi dućani s namještajem nemaju svoje poslovnice u svim drugim zemljama pa bi bilo teško govoriti u kojoj je namještaj skuplji, s obzirom na to da bi se on zasigurno razlikovao po dimenzijama i materijalu. Zbog svoje je unificiranosti IKEA najbolji primjer.

Znatno utječu davanja

Popis proizvoda sastavili smo tako da se na njemu nađu osnovni komadi namještaja potrebni u svakoj od prostorija, a kao konkretne primjere izabrali smo artikle koji su trenutno u kategoriji najprodavanijih u Hrvatskoj.

Osim Hrvatske i susjednih zemalja, u istraživanje su uvrštene Italija i Austrija koje su nam, iako nisu susjedne, vrlo blizu te Nizozemska, Velika Britanija i Norveška kao primjeri razvijenih, ‘bogatih‘ europskih država.

Kada se zbroje cijene svih deset proizvoda, oni su približno jednaki (razlika je deset eura) u Hrvatskoj i Nizozemskoj iako se životni standard ovih dviju zemalja uvelike razlikuje. Naime, prosječna mjesečna hrvatska plaća je 7711 kuna, odnosno 1026 eura, dok je prosječna plaća Nizozemaca 2263 eura. To znači da će stanovnicima zemlje tulipana i vjetrenjača nakon kupnje osnovnih komada namještaja na računu ostati još 563 eura, dok će Hrvati završiti u debelom minusu od 684 eura. Devet eura skuplji su ukupni troškovi Austrijanaca, ali je i njihova plaća znatno veća od hrvatske – 2053 eura.

Iz IKEA-e objašnjavaju kako je, prilikom ulaska na neko tržište, "situacija na tom tržištu osnova za određivanje cijena, što uključuje poreze i druga davanja, cijene energenata, logističke karakteristike, primanja građana, prisutnost konkurencije."

- Sve su to elementi koji u konačnici utječu i na finalnu cijenu proizvoda i najčešći razlozi zbog kojih i u vrlo bliskim državama imate odstupanje u cijenama proizvoda – odgovorili su na rezultate naše analize cijena.

Po njima su razlike između cijena u Hrvatskoj i Mađarskoj značajne zbog još jednog razloga.

- Mađarska forinta značajno je devalvirala 2021. godine, što znatno otežava usporedbu cijena pojedinih artikala u eurima. IKEA nije pratila devalvaciju forinte povećanjem svojih cijena, što dovodi do značajnog dispariteta cijena u eurima – ističu.

Iz upućenih izvora ipak neslužbeno doznajemo kako bi glavni razlog razlika u cijeni mogli biti različiti distribucijski centri. Naime, Hrvatska se opskrbljuje iz onog u Rumunjske pa je transport kompliciraniji, dulji i skuplji, dok je Mađarska u puno boljoj situaciji što se naposljetku odrazila na konačni iznos na računu krajnjih kupaca.

Osim Mađarske, od nas su jeftinije i Slovenija, Srbija i Italija. U Norveškoj i Velikoj Britaniji su IKEA-ini proizvodi najskuplji i kada gledamo ukupnu cijenu svih deset proizvoda, i kada gledamo njihove pojedinačne cijene jer je pet proizvoda najskuplje u jednoj, a pet u drugoj zemlji. Ipak, i građani najskuplje Velike Britanije lakše će financijski podnijeti kupnju namještaja od Hrvata. Njihovi ukupni troškovi iznose 2347, a prosječna plaća 3108 eura. I dalje bolje od ‘hrvatskog minusa‘.

Italija i Austrija

Zanimljivo je da su pojedini artikli čak i tamo jeftiniji nego u Hrvatskoj - kupaonski element za perilicu rublja Nysjon kod nas je čak 26 eura skuplji, Britanci će proći nekoliko eura jeftinije i ako se odluče kupiti blagovaonski stol ili ormar za cipele. Fotelja je pak u Hrvatskoj gotovo 14 eura skuplja nego u Norveškoj.

Iz IKEA-e ističu kako su dva tržišta koja su bila najreferentnija za strategiju kreiranja cijena prilikom otvaranja robne kuće IKEA Zagreb bile Austrija i Italija.

- Kada se usporede cijene proizvoda na tim tržištima s cijenama kod nas, gotovo dvije trećine proizvoda je u Hrvatskoj jeftinije nego u IKEA Austrija u prosjeku za 20,3 posto, a više od 5000 proizvoda jeftinije je nego na tržištu IKEA Italija i to u prosjeku za 16,7 posto – tvrde. Osim toga, oko 5000 proizvoda kod nas je jeftinije nego u Sloveniji gdje je robna kuća IKEA otvorena tek prošle godine.

- Prosječna razlika u cijenama ostalih proizvoda je između 12 i 16 posto - dodaju.

Ističu kako su cijene proizvoda godinama iste, a smislenom politikom su ih nastojali i smanjiti. Korekcije cijena ipak su bile nužne od početka godine zbog sve većih troškova poslovanja zbog problema s međunarodnim transportom, drastičnim poskupljenjem sirovina i energenata. U konverziji s kune na euro, koja nas uskoro očekuje, najavljuju da će koristiti matematičko zaokruživanje kako je propisano Zakonom, uz eventualnu iznimku zaokruživanja cijene na niži iznos, a od 22. kolovoza započeli su s dvojnim iskazivanjem cijena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 23:58