MAKROEKONOMIST HYPO BANKE

Hrvoje Stojić: 'Ako se zakomplicira situacija u eurozoni, pitanje je i gdje ćemo moći dobiti novac za investicije'

Zagreb, 020812.Banski dvori, Trg Svetog Marka.Vlada Republike Hrvatske odrzava sjednicu u Banskim dvorima.Na slici: Radimir Cacic - prvi potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar gospodarstva, Zoran Milanovic - predsjednik Vlade.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

Ovakav pad BDP kakav smo imali u drugom kvartalu čak je za nijansu i manji od očekivanja. Podaci o kretanju komponenti BDP-a u drugom tromjesečju još nisu objavljeni, no možemo zaključiti kako su pale sve komponente, izjavio je Hrvoje Stojić, makroekonomist Hypo-banke.

Milanović o ostavci zbog BDP-a: 'Kakvu ostavku hoćete? Tvrdo kuhanu ili meko kuhanu?' KOMENTAR Ratko Bošković: Građanima interventno, odmah, već danas, najprije treba osigurati posao i dati novaca!

Osobna potrošnja je pod utjecajem nezaposlenosti, pada raspoloživa dohotka i razduživanja stanovništva, te općenito neizvjesnosti. Država provodi fiskalnu konsolidaciju, dok je za investicije potrebno vrijeme. No, ako se zakomplicira situacija u eurozoni, pitanje je i gdje ćemo moći dobiti novac za investicije. Inače, od tih investicija ne treba očekivati nekakva velika zapošljavanja.

U padu je i neto izvoz. Turistička sezona donekle će popraviti kretanja, ali ona je u nas kratka, a pitanje je i kakva je tu dodana vrijednost. Sve u svemu, na razini cijele godine možemo očekivati sličan pad gospodarske aktivnosti kao u drugom kvatalu, oko dva posto.

Puno će toga ovisiti o kretanjima u eurozoni. Inozemna potražnja dodatno slabi, a uvjeti financiranja se pogoršavaju. Europa je u kreditnom grču i to utječe i na nas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 04:37