SUKOB MEĐU VLADAJUĆIMA

Zoran Milanović usred okršaja svojih ‘kapitalaca’: Čačić i Linić svađaju se jer su neuspješni

Svađa se zasad prelama na odnosu prema poduzetnicima. Linić se s njima žestoko posvađao, Čačić će ih sada pomiriti s Vladom, pa će se u to ime s petoricom najvećih kapitalista svakog mjeseca naći na ručku. Gradi osovinu kontra Linića. Na obostranu korist

Sukobi u Kukuriku koaliciji više nisu nikakva tajna. I ne događaju se više samo na nižim razinama. I više nisu tek ministarska kakofonija koja proizlazi iz Vladine unutarnje manjkave koordiniranosti i usklađenosti. Ne, konfrontacije su iz faze sporadičnih okršaja prerasle u frontalni sukob između najvažnijih igrača premijera Zorana Milanovića. Na brvnu su se našli potpredsjednik Radimir Čačić i ministar financija Slavko Linić.

Ovaj put nije riječ o namjernom puštanju glasina iz Vlade, često s najvišeg mjesta, radi discipliniranja nekih njenih članova. Niti je riječ o generalnom natezanju između koalicijskih partnera koji se u dijeljenju kolača pretvaraju u rivale, pa SDP jamra protiv HNS-ove jagme za pozicijama koje mu daleko nadmašuju potencijale, a HNS krivca za rapidan gubitak popularnosti ne vidi u odnosu svojih prvaka prema javnosti, nego u SDP-ovim podmetanjima. U najnovijem slučaju nije moguće govoriti ni o srazu muhe i slona, kao prilikom koncepcijskog razilaženja ministrice Mirele Holy i prvog potpredsjednika Vlade, pri čemu je odmah moralo biti jasno kako rezultat njihova k

Čačić se dobro odmorio

Ne radi se ni o nadmetanju stavovima i izjavama, što je praksa kojom ministri Milanovićeve Vlade konstantno zbunjuju javnost, od istrčavanja hitro otpisanog ministra Zlatka Komadine s planom o gradnji prometnice Rijeka - Žuta Lokva do svježeg prepucavanja više ministara o tome hoće li se Vlada protiv posljedica suše i poskupljenja hrane boriti odricanjem od dijela PDV-a.

Sukob se sada otvorio u samom vrhu Vlade, između ključnih premijerovih suradnika. Ministar financija Slavko Linić u više je intervjua ovoga ljeta izjavio da je u Hrvatskoj pokrenuto sve osim investicija, što ide na račun Čačića, koji je sam sebe javno promovirao kao pokretača investicijskog buma. Izjava implicira njegovu neuspješnost. Moglo bi se zaključiti da Linić prvog potpredsjednika proziva kao kočničara, možda i Vladinu najslabiju kariku. Za razliku od ministra financija koji je cijelo ljeto proveo radno, Čačić se, izgleda, temeljito odmorio i odmah po povratku, kontrirajući Liniću, upriličio sastanak s poslodavcima, odakle je - aludirajući na njegovo utjerivanje reda u državne financije i prikupljanje poreza - poslao poruku da najveći red vlada na grobljima. Sukob između dvojice kapitalaca Milanovićeve Vlade zasad se prelama na odnosu prema poduzetnicima. Linić se s njima žestoko posvađao, Čačić će ih sada pomiriti s Vladom, pa će se u to ime s petoricom veličanstvenih, pet najvećih hrvatskih kapitalista, svakog mjeseca naći na ručku. Gradi osovinu kontra Linića. Na obostranu korist. On njima podrška u otporu poreznom radikalizmu, oni njemu oružje za potrebe vođenja taktičkih ratova unutar koalicije i Vlade.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 13:05