NOVI PLAN VLADAJUĆIH

HDZ se vraća staroj ideji: Raspisat će izbore za Božić, nakon referenduma o EU?

HDZ se nakon konzultacija s više državnika vraća staroj ideji o datumu parlamentarnih izbora

ZAGREB - Predsjednik HSS-a Josip Friščić izjavio je jučer kako se nada da će koalicija konačno sutra odrediti datum izbora. HDZ-ov glavni koalicijski partner HSS ima jasan stav - izbori trebaju biti u studenom, a kada se dogovorimo o datumu treba ga objaviti.

Međutim, nakon konzultacija s više vodećih političara i državnika koji dolaze iz europskih konzervativnih i narodnjačkih stranaka, vodstvo HDZ-a odlučilo je vratiti na stol staru ideju o datumu parlamentarnih izbora.

Ispunjeno obećanje

A to znači da bi premijerka Jadranka Kosor najprije potpisala sporazum o završetku pregovora s EU, potom bi Vlada u roku od mjesec dana raspisala referendum o ulasku u EU, a tek nakon toga vladajuća stranka bi objavila datum izbora. Takav scenarij, koji se do prije nekoliko dana činio posve neizvedivim, sada je, procjenjuju u vrhu HDZ-a, ponovno vrlo izgledan. Naime, nekoliko vrlo utjecajnih europskih političara najavilo je da će njihove vlade poduprijeti Jadranku Kosor na parlamentarnim izborima jer je to svojom borbom protiv korupcije i zaslugama za dovršetak pregovora hrvatska premijerka i zaslužila.

A u HDZ-u smatraju, a to je preneseno i vladama dijela članica EU, kako se premijerki Kosor najbolje može pomoći tako da Europska komisija što prije dovrši dokumenti o završetku pregovora, po mogućnosti već do kraja listopada. U tom slučaju ne bi bilo problema: ako je potpisivanje krajem listopada, referendum bi se održao krajem studenoga, pa se izbori nakon toga bez problema mogu održati oko 20. prosinca. U tom slučaju premijerki nitko ne bi mogao predbaciti da nije ispunila obećanje kako će se izbori održati do kraja ove godine.

Dakako, takav rasplet ovisi isključivo o dogovoru članica EU kada će se potpisati završni dokument s Hrvatskom. Dok su vlade koje vode europski konzervativci i narodnjaci sklone prihvatiti ideju HDZ-a te ubrzati postupak dovršetak sporazuma, pitanje je što će države koje su i do sada tvrdile da se bez ikakve potrebe išlo na ruku Hrvatskoj.

Dovoljno je samo, primjerice, da Nizozemska, Engleska ili Belgija odbiju ubrzati ritam izrade sporazuma, pa da završni dokument bude spreman za potpisivanje tek početkom prosinca. U tom slučaju će, dakako, najnoviji plan HDZ-a o izborima nakon referenduma za EU ipak pasti u vodu pa će se izbori ipak morati održati prije potpisivanje dokumenta o završetku pregovora s EU.

Proračun tek u ožujku?

Za oporbu već mjesecima nema spora - izbori trebaju biti odmah. Otkada je Hrvatska završila pregovore SDP i HNS ponavljaju kako bi se nakon što 15. srpnja završi zasjedanje Sabora, parlament trebao raspustiti te bi za rujan trebalo raspisati izbore. No, premijerka Kosor već danima izbjegava odgovor na pitanje kada će biti izbori jer vjerojatno čeka potvrdu iz Bruxellesa kada će biti potpisivanje Pristupnog ugovora. Sada je kada je poznat i precizan stav HSS-a jasno je da izbore prije konca studenog ne treba očekivati. A pitanje je hoće li ga Kosor uopće objaviti prije nego bude znala datum potpisivanja Pristupnog ugovora.

Ako se izbori održe u studenom ili još kasnije onda će HDZ-ova Vlada morati donijeti odluku o privremenom financiranju koje bi obuhvatilo samo prva tri mjeseca. Cjeloviti financijski plan za 2012. bi u tom slučaju, nova vlada, mogla donijeti tek u ožujku.

Prijedlog u Saboru

Raniji izbori koji bi se održali najkasnije do početka listopada bi, s druge strane, sve pojednostavili. Nova Vlada bi u tom slučaju mogla biti formirana već početkom studenog i mogla bi do sredine tog mjeseca i zakonskog roka uputiti cjeloviti prijedlog proračuna u Sabor.

- Vlada bi imala proračun i mogla bi odmah početi raditi - kažu u SDP-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:34