PONOSNA PREMIJERKA

Kosor: Poljski premijer idući tjedan u Zagreb će donijeti pristupni ugovor

 Damir Glibušić / CROPIX

ZAGREB - Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj Uniji (EU) praktično je završen i u Zagreb bi ga sljedećeg tjedna trebao donijeti poljski premijer Donald Tusk, objavila je premijerka Jadranka Kosor.

„Došli smo, i to s ponosom ističem, do iznimno važnog trenutka kada govorimo o pristupnom ugovoru, kojeg ćemo uskoro potpisati. To pokazuje da smo imali i snage i sposobnosti završiti pregovore“, poručila je Kosor na današnjoj sjednici Vlade, pozvavši „sve relevatne društvene čimbenike“ da Vladi pomognu u pripremi skorog referenduma o članstvu Hrvatske u EU.

Premijerka ni danas nije propustila pohvaliti se poslom koji je njena Vlada učinila na deblokadi pregovora i njihovu završetku, te je istaknula da se 1. srpnja 2013., što je ciljani datum ulaska u EU, Hrvatska zapravo vraća kući. Podsjetila je da je članstvu u Uniji težio i pokojni predsjednik Franjo Tuđman.

Što se samog pristupnog ugovora tiče, ostalo je, otkrio je glavni pregovarač Vladimir Drobnjak, još „izbrusiti“ neke detalje, što bi trebalo biti gotovo sljedećih dana. Nakon toga, ugovor treba prevesti s engleskog jezika, na kojem je napisan, na sve službene jezike EU i hrvatski jezik, a potom slijedi redaktura. Prije samog potpisivanja, „zeleno svjetlo“ pristupnom ugovoru mora dati i Europski parlament. Sam datum i mjesto potpisivanja ugovora još uvijek nisu poznati.

Pristupni ugovor se sastoji od četiri članka s 10 stavaka. U njemu su sadržani sam ugovor o pristupanju, potom akt o pristupanju Hrvatske EU, zatim aneksi koji sadrže što je točno ispregovarano, i završni akt. Vlada je danas prihvatila i drugo izvješće o rezulatima postupka tehničkih prilagodbi pravne stečevine EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 09:26