NAŠIH PRVIH 12

Gost urednik: Ivana Simić Bodrožić

Književnica, autorica hvaljenog romana ‘Hotel Zagorje’

Trebalo je gotovo pola sata da shvatim što se od mene zapravo traži. Ali kako da ja to napravim, pa nikada nisam uređivala, ali koga da zovem, o čemu se treba pisati, pa to nije mala stvar. Dvije strane u Jutarnjem. - Slušaj - kaže simpatična novinarka - stavi ono što želiš čitati. I točka.

Mozak mi radi, ima toliko tema, politika, defenitivno politika, ali ne, oni su stalno tu. Netko poznat, mislim stvarno važan, pitat ću ga nešto. Možda ipak ne, i njih već ima. Treba se toga prihvatiti netko drugi, linija manjeg otpora i mobitel u ruci, a onda mi sine.

Pa nema njih, bar ne toliko. Drugih glasova. Onih koje čitam u svojoj sobi i koji me svaki put osvoje kvalitetom onoga što rade. Kvaliteta, toga nikad dovoljno. U književnosti, u idejama i stavovima, u pristupima.

I zato, ponosno predstavljam kvalitetu:

Srećko Horvat: hrvatski teoretičar, filozof i semiolog. Progovara o mnogim važnim stvarima, politici, književnosti, filozofiji, a hvata se u koštac i s pojmom ljubavi, da, i o njezinim znakovima progovara posve drugim glasom.

Onda oni, vole se nazivati i Divlji momci iz Beograda, a zapravo djeluju pod nazivom Beton i rade sve što dobri dečki trebaju raditi. Bore se za pravdu, istinu, i opet kvalitetu. A uz to, i vrlo su zabavni, vjerujte.

I na kraju, kao još jedan drugi glas koji izvještava sa službenog putovanja (predstavljanja hrvatske knjige u Lepzigu), onako kako to ne radi službena delegacija, mladi i izuzetni hrvatski pjesnik, Marko Pogačar.

Mrtav sam, ali tu tajnu nikome ne smijem otkriti

Korisno noću: kratke upute za preživljavanje

Beton, književna kritika ili propaganda: Bulevar zvezda

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 04:46