SUĐENJE STOLJEĆA > DAN DRUGI ZAVRŠIO

VIDEO Sanader: Suđenje nije pošteno, tužiteljstvo medijima daje iskaze. Valentić: Ugovor je mogao potpisati samo Granić

Odvjetnik Prodanović o svjedočenju: Pristup tužitelja |je vrlo čudan, može manipulirati
 Tomislav Kristo / CROPIX

NOVO >> 13:37 Po završetku suđenja odvjetnik Čedo Prodanović odgovoarao je na pitanja novinara.

- Iskazi svjedoka uglavnom su u skladu s očekivanjima, no nisu presudni za vođenje ovog postupka - rekao je Prodanović te nastavio:

- Vidjeli ste problem kod interpretacije Zakona o kaznenom postupku. Taj pristup nam je čudan jer omogućuje tužitelju određenu manipulaciju. Dio odgovora kojim nisu zadovoljni ne pitaju u glavnom ispitivanju i prati iskaz iz istrage i onda smo mi onemogućeni da to pročistimo - pojasnio je odvjetnik Prodanović.

Istaknuo je da će vjerojatno opet morati predložiti neke svjedoke, te da će to vjerojatno biti Božena Ključarić.

11:24 Za danas je završeno suđenje Ivi Sanaderu. Nastavlja se idućega četvrtka i petka, 10. i 11. studenoga, kada će se na klupi za svjedoke pojaviti i Mate Granić.

11:20 Boženu Ključarić je ispitivao Sanaderov treći odvjetnik Goran Suić. Turudić je zabranio svjedokinji da odgovori na pitanje kada su se prvi put obratili Hypu za kredit i preko koga su to učinili. Nije dopustio niti pitanje je li Sanader na bilo koji način sudjelovao u tom kreditu. Ustvrdio je kako Zakon o kaznenom postupku ne dopušta odgovore na ta pitanja.

Sanader je pitao Ključarić kada su se upoznali.

- Kada je sve bilo gotovo, vi ste se pozdravljali s Kultererom i Katičićem, a onda je Katičić mene upoznao s vama i Kultererom', odgovorila mu je. Sanader ju je tada upitao jesu li oni izašli s njim, pa se vratili, jer se on baš ne sjeća toga.

- Ne, oni su vas ispratili, vi ste mahali, bili ste na odlasku', rekla je Ključarić.

Tada ju je Sanader upitao može li reći da su oni pričekali nju, jer je cilj bio da se oni nađu s njom,a ne s njim, Ključarić je odgovorila:

- Da, čini mi se da je tako. Katičić mi nije rekao da će Sanader biti na sastanku. To nikada nije bilo rečeno - rekla je Ključarić.

11:04 Unatoč primjedbama od strane obrane, počela je svjedočiti BOŽENA KLJUČARIĆ.

Na pitanje tužiteljstva ispričala je kako je Ivu Sanadera upoznala dok je radila u Elanu. Elan je tada bio u vlasništvu Privredne banke, čijem je čelu bio Martin Katičić. Došla je u Westin na sastanak, jer su mjesec dana prije podnijeli zahtjev Hypo banci za financiranje njihovih aktivnosti. Na sastanku su bili Kulterer i Sanader. Ne sjeća se točno je li to bilo 1994., 1995., ili 1996. godine.

Rekla je kako je došla na sastanak u Privrednoj banci na kojem je bio i Wolfgang Kulterer, bivši šef Hypa. Sastanak je bio u hotelu Westin, a to je bilo negdje 1994., 1995., ili 1996. godine. Tamo je bio i Sanader.

11:02 Ivo Sanader je ustvrdio kako su mu povrijeđena prava na pravično suđenje te optužio tužiteljstvo da medijima daje iskaze.

Tužiteljica Tamara Laptoš je uzvratila kako je sigurna da iskazi u javnost ne dolaze iz DORH-a.

10:59 Sljedeća svjedokinja bi trebala biti Božena Ključarić, no Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović je rekao kako njezino svjedočenje više nije regularno jer se njezin iskaz pojavio u četvrtak u medijima.

Sudac Turudić rekao je kako možda nije u redu da se to objavljuje, ali da je optužnica pravomoćna.

10:57 Na pitanje odvjetnice Jadranke Sloković da li je na sastanke o Hypo banci zvao nekoga iz Vlade, Ministarstva financija ili HNB-a, svjedok Miroslav Kovačić je odgovorio da nije.

Potom je Sanader pitao Kovačića da li mu je ikada dao nalog da pozove bilo koga iz državne uprave na sastanak o Hypo banci. Kovačić je i to negirao.

10:36 Nikica Valentić završio je svjedočenje. Na klupi za svjedoke pojavio se Sanaderov bivši savjetnik iz Ministarstva vanjskih poslova MIROSLAV KOVAČIĆ. Tu je dužnost preuzeo u jesen 1994. Njegova zaduženja tada su bila organizacija rada ureda, priprema sastanaka...

- Imam saznanja da su se intenzivni pregovori predstavnika Hypo banke i ministarstva vanjskih poslova vodili u uredu ministra vanjskih poslova, krajem 1994. i 1995. Sanader je zastupao ministra vanjskih poslova, a pregovori su se vodili u njegovom uredu - posvjedočio je Kovačić.

Odgovarajući na upit tužiteljice rekao je da on nije bio na tim sastancima i da ne zna koji je bio njihov sadržaj. Samo je povremeno, po nalogu Sanadera, zvao Kulterera da dođe na sastanak. Na pitanje je li još netko osim Sanadera i Granića bio na tim sastancima, odgovorio je da se ne sjeća.

- Bio je desetak takvih sastanaka, na njima su bili uglavnom Sanader i Kulterer. Na jednom sastanku bio je i Granić, rekao je Kovačić.

10:34 Ivo Sanader je počeo ispitivati Valentića. Na upit je li Mate Granić delegirao nekoga da potpiše taj kredit s Hypom, Valentić je rekao da je o delegaciji govorio načelno, a ne o konkretnom slučaju.

10:33 Sudac Ivan Turudić nije dopustio NIKICI VALENTIĆU da odgovori na pitanje smatra li da bi zamjenik ministra vanjskih poslova mogao stranoj banci obećati da će u budućnosti imati povlašten status na tržištu.

10:32 Na pitanje je li austrijski ministar vanjskih poslova imao neke veze s dodjelom kredita Hypa, Valentić je odgovorio kako je Aloisa Mocka sreo jednom ili dvaput na marginama nekih sastanaka u Beču.

Istaknuo je kako nije čuo da je on intervenirao za kredit.

Kada je Prodanović predočio zapisnik sa sjednice Vlade od 5. siječnja 1995. na kojoj je Mate Granić predložio da se prihvati kredit s Hypo bankom usaglašen s ministarstvom financija uz pomoć ministra Mocka, Valentić je rekao kako se toga ne sjeća.

10:24 - Odluka o kreditu nije zahtijevala konzultaciju s predsjednikom. Odluka je bila važna, ali ne i najvažnija u mandatu te Vlade. Na sjednicu užeg kabineta su ministri mogli doći samo ako ih je premijer pozvao, ne sjećam se da je ikada bio koji zamjenik - rekao je Valentić.

Na pitanje Prodanovića tko je bio ovlašten za potpisivanje ugovora o kreditu Valentić je odgovorio:

- Nije bilo moguće da ugovor potpiše bilo tko drugi osim ministra vanjskih poslova na temelju odluke koju potpisuje premijer', rekao je Valentić. Kaže da se ta sjednica održala 5. siječnja 1995.

- Iako, ne mogu negirati da si ministar ne može uzeti pravo da ga potpiše njegov zamjenik. Ipak mislim da ga je u ovom slučaju potpisao Granić - rekao je Valentić.

10:18 Obrana je počela ispitivati Valentića.

Na pitanje Čede Prodanovića je li Tuđman znao za taj kredit, Valentić je dogovorio da je imao njegovu punu podršku u tome, ali da s prvim hrvatskim predsjednikom nikada nije konkretno razgvoarao o tom kreditu.

Ustvrdio je da je Tuđman upravljao policijom, tajnim službama i vojskom, a Vlada je bila zadužena za ekonomsku politiku.

- Tuđman mi je rekao samo da imam njegovu punu podršku da riješimo problem veleposlanstava - posvjedočio je Valentić.

10:13 - Potom je Valentić na upit tužiteljice pojasnio kako je prvi puta došlo do prijedloga o dizanju kredita.

- Tražili smo od ministarstva da uputi predmet koordinaciji. Vlada je tada imala uži kabinet kao neformalno tijelo i formalno tijelo koordinacija. Oni su analizirali sve točke koje idu na Vladu - pojasnio je Valentić te nastavio:

- Koordinacija je analizirala zahtjev da se odobri kredit na 7-8 godina, na kamatu manju od one u Hrvatskoj. Za realizaciju kredita najvažniji su bili suglasnost Ureda za zakonodavsto i suglasnost financija. Ne sjećam se tko je izlagao prijedlog, pretpostavljam da je to bio Granić, ali on je puno putovao. Bilo je to u drugoj polovici 1994. Zbog toga smo napravili izuzetak pa je na sjednici mogao biti zamjenik ministra. Sigurno je bio netko iz Ministarstva vanjskih poslova (op.a. Sanader je tada bio zamjenik)', rekao je Valentić.

- Čuo sam za Hypo banku, ali nisam poznavao nikoga od predstavnika. Kamata na taj konkretni kredit od Hypa bila je manja od deset posto - dodao je Valentić.

10:05 Na upit tužiteljice Tamare Laptoš kada je prvi put saznao da se oko dizanja kredita pregovara s Hypom, Valentić je odgovorio.

- Ne mogu se točno sjetiti, ali mislim da je Mate Granić pokrenuo temu veleposlanstava. Više nismo mogli dopustiti da se i kuna od budžeta potroši pa je nakon par mjeseci došla ideja o kreditu. Načelno smo se složili jer smo procijenili da je to dugoročno dobar potez. Bio je to jedini način da se spriječi inflacija, rekao je Valentić.

09:50 - Tržište kapitala tada nije postojalo. Jedino je Ina imala rejting, točnije mogućnost dobivanja nafte na temelju svojih kolaterala. Nije bilo nijedne strane banke, a kretanje kamatne stipe bilo je poludivlje. Prosječna kamata za dobre klijente bila je 15 posto, a kod lihvara je kamata išla u nebo - rekao je Valentić.

- Ured predsjednika nije imao sredstva, to puno govori o stanju 1993. godine. Primjerice, Ina je davala kartice da bi se mogao platiti put državnika u inozemstvo - rekao je Valentić u svjedočenju.

09:45 - Bio sam predsjednik Vlade Republike Hrvatske, član Vijeća za nacionalnu sigurnost. Saborski zastupnik bio sam prije toga, te poslije - rekao je Nikica Valentić koji je započeo svjedočenje.

- Bilo je vrijeme rata, veliki gradovi bili su pod dometom topništva. Inflacija je bila 44 posto, imali smo 600 tisuća izbjeglica, bili su redovi za crni kruh, isključenja struje u Istri i Dalmaciji. Predviđanja su bila da će inflacija prijeći 200 posto. Tada sam postao predsjednik Vlade i predlagao sam mjere - rekao je Valentić.

- Dužnost premijera sam prihvatio uz nekoliko uvjeta, obzirom da nisam profesionalni političar. Jedan od njih je bio da ću se povući kada Knin bude oslobođen. Drugi je bio uvođenje oštrih ekonomskih mjera. Tuđman je to prihvatio - ispričao je Valentić.

9:39 Kao što je i najavljeno, nekadašnji hrvatski premijer Nikica Valentić ušao je sudnicu i sjeo na klupu za svjedoke. Počinje saslušanje.

9:35 - Bivši premijer Ivo Sanader stigao je u sudnicu, hodajući uz pomoću jedne štake, kao i jučer. Zeleni fascikl ponovno je u njegovim rukama.

ZAGREB - Suđenje bivšem premijeru danas se u 9,30 sati na Županijskom sudu u Zagrebu nastavlja ispitivanjem Nikice Valentića koji je sredinom 90-ih godina, u vrijeme kad je Ivo Sanader navodno uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske Hypo banke, bio na čelu hrvatske Vlade.

Uz Valentića će se kao prvi svjedoci na sudu pojaviti bivša direktorica Elana Božena Ključarić i Sanaderov bivši suradnik iz Ministarstva vanjskih poslova Miroslav Kovačić.

Njegov nadređeni, bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić, za kojega Sanaderova obrana tvrdi da je bio glavni pregovarač s Hypo bankom, svjedočit će 11. studenoga.

Pobijanje teze

Sanaderovi odvjetnici nisu željeli otkriti što će pitati Granića čije veze s Hypom navodno dokazuju i unosni konzultantski poslovi koje je s tom tvrtkom dogovorio nakon odlaska s dužnosti.

No, objasnili su zašto su se na sudu usprotivili mišljenju Odjela za germanistiku o jednom dokumentu koji se našao u spisu. Rekli su kako se dodatnim stručnim vještačenjem žele oduprijeti tezi da je Eugen Laxa nepostojeća osoba, iako obrana tvrdi da je on primio proviziju za koju se tereti Sanader.

Bez prijenosa

Na upit o zdravstvenom stanju branjenika odgovorili su da je ono nepromijenjeno te da Sanader, unatoč terapiji, i dalje ima povišeni krvni tlak.

Nastavak suđenja zakazan je za 9.30 sati, ali bez izravnog televizijskog prijenosa koji je bio iznimno odobren za jučerašnje ročište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 00:34