SUĐENJE SANADERU ODGOĐENO! >>>POGLEDAJTE SNIMKE

FOTO, VIDEO Sanader do ponedjeljka u bolnici, čuva ga pravosudna policija! Sumnja se na koronarnu bolest

Ispričavam se što nisam došao u odijelu. Rečeno mi je da idem u bolnicu - rekao je bivši premijer u sudnici. Sljedeće ročište zakazano je za 3. i 4. studenog. Sudac Turudić ljutit je napustio zgradu suda
 Dragan Matić/Cropix

>>>NOVO<<< 18:23 Odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković nakon posjeta Ivi Sanaderu koji se trenutno nalazi na odjelu kardiologije u KBC Rebro, obratili su se novinarima:









- Sanader će u bolnici ostati do ponedjeljka. Rezultati koronarografije su dobri, ali se sumnja na koronarnu bolest. Liječnici traže pravu terapiju. Oni će biti ti koji će odlučiti o sposobnosti Ive Sanadera da nastavi sa suđenjem - rekla je Sloković.









- Sanader je 5. rujna bio na pregledu kad su mu liječnici preporučili koronarografiju, no on je tek prije dva tjedna počeo osjećati tegobe pa zato nije ranije bio na pretragama - izjavila je ispred Rebra Sanaderova odvjetnica.





Bivši premijer u bolničkoj sobi je sam, a čuvaju ga pravosudni policajci.





Na upit novinara kako se Sanader sada osjeća, Sloković je odgovorila:





- Osjeća se kao svaki čovjek koji ima zdravstvene probleme!

Odjel kardiologije u KBC Rebro na kojem se nalazi Ivo Sanader. FOTO: Drago Sopta / Cropix

14:05 Kako neslužbeno doznajemo, Sanaderu je stavljen holter kako bi se utvrdilo da li se aritmija smanjila. Naime, 5. rujna kada je također 24 sata nosio holter te je utvrđen nepravilan rad srca. Tada je dobio terapiju betablokatorom. Terapiju je, doznajemo, uredno uzimao pa će sada novi nalaz holtera pokazati da li mu se stanje poboljšalo. Riječ je o uobičajenom postupku kod ovakvih slučajeva.

12:55 Pregled zbog kojeg je odgođeno suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu, pokazao je kako nije potrebno ugraditi stent ili srčanu premosnicu. Kako doznajemo, pregled odrađen na Rebru nije pokazao znakove suženja krvnih žila. Uočene su samo promjene na žilama koje su uobičajene za osobe koje imaju probleme s povišenim krvnim tlakom.

No, Sanader će u bolnici biti zadržan najmanje do subote.

Doznajemo da će liječnici sutra odlučiti da li će biti potrebe za daljnjim ostankom bivšeg premijera u bolnici.

Inače, koronarografija je invazivna kardiološka pretraga kojom se utvrđuje/ isključuje oboljenje koronarnih arterija. Riječ je o arterijama koje opskrbljuju srce krvlju. Pretraga se radi na način da se, uglavnom, kroz arteriju u preponama uvede vodilica koja se provlači do prema srcu. Ubrizga se kontrast na osnovu kojeg se provjerava prohodnost krvnih žila.

11:58 - Bivši premijer mogao bi u bolnici provesti nekoliko dana. Liječnici bi trebali dati službenu izjavu u poslijepodnevnim satima.

INTERAKTIVNA INFOGRAFIKA: Vodič kroz suđenje Ivi Sanaderu pogledajte OVDJE!

11:35 - Ivo Sanader prevezen je s Županijskog suda u bolnicu na Rebru. Tamo će odmah biti podvrgnut pretragama.

10:51 - Nismo ništa odugovlačili. O pregledu nismo odlučivali mi, već zatvorska uprava. Naš klijent bit će hospitaliziran danas tijekom dana u KBC Zagreb - rekla je nakon ročišta Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković.

10:35 - Sudac Ivan Tudurić vidno ljutit je izašao iz zgrade Suda. Nije želio davati nikakve izjave novinarima.

10:25 - - Mislim da ovo nije u redu jer sve ove preglede ste mogli obaviti od 5. rujna. Zasad ovo nećemo tumačiti kao namjerno odgađanje postupka. Računali ste na ukidanje istražnog zatvora jamčevinom iako ste imali dovoljno vremena za sve ove preglede. Obavit ćete pretrage i nadam se da ćemo 3. i 4. studenog moći nastaviti s raspravom kako smo i planirali - rekao je Sanaderu sudac Tudurić koji je u 10:23 objavio prekid današnje rasprave i rekao: 'Možete ići'.

Nakon prekida rasprave kroz hodnik ispred velike dvorane Županijskog suda u pratnji sudskog službenika prošao je liječnik koji je odveden u sobu 25 na prvom katu u koju je odveden i Ivo Sanader nakon izlaska iz sudnice.

10:18 - Odgođen je početak suđenja Ivi Sanaderu! Bivši premijer prije procesa će obaviti koronarografiju na Rebru! Sljedeća rasprava zakazana je za 3. i 4. studenog.

10:08 - Vještak Gašparović rekao je kako je za Sanadera danas planirana hospitalizacija. - Prilikom prethodnog pregleda verificiran je nepravilni rad srca, a u anamnezi podaci o povišenom tlaku, poremećaju metabolizma masnoća koji uz druge faktore - dob, obiteljska anamneza - predstavljaju rizične faktore koronarnih zbivanja. Koronarografija do sada nije učinjena. Pacijent navodi iste tegobe i 23. 10. i tražio je liječničku pomoć. Pregledan je 27. 10. kada je savjetovana koronarografija prije počimanja sudske rasprave. Danas ujutro tijekom razgovora s pacijentom on navodi nepravilni rad srca i pritisak u grudima. Objektivizacija navedenih tegoba i isključivanje svakog rizika u stresnoj situaciji moguće je učiniti dijagnostičkom koronarografijom i terapijskim intervencijama. Za pacijenta je danas planirana hospitalizacija u klinici za kardiologiju KBC-a Zagreb - rekao je vještak.

Na pitanje suca je li Sanader sposoban sudjelovati u raspravi, vještak je odgovorio: - Smatram da nije i da treba obaviti koronarografiju.

Sanaderu je jutro zatvorski liječnik izmjerio tlak koji je bio 150 sa 90, puls 65.

10:03 - Na pitanje osjeća li se sposobno sudjelovati u raspravi Sanader je odgovorio sucu Turudiću: Kada je riječ o mojem zdravlju ponašam se kako mi kažu liječnici i odvjetnici. Sada ne mogu preuzeti odgovornost. Neka oni odluče - rekao je bivši premijer dodajući da prihvaća stav sudsko-medicinskih vještaka.

9:57 - Bivši premijer je otkrio razlog zbog kojeg pred suca nije došao u odijelu. - Ispričavam se što sam ovako obučen. Rečeno mi je da idem u bolnicu - rekao je Sanader koji se pojavio u hlačama i vesti. Turudiću je rekao da ima kardioloških poteškoća.

9:54 - Suđenju Ivi Sanaderu je počelo!

9:48 - Nekadašnji šef HDZ-a u sudnicu je ušao uz pomoć štake. Znantno je mršaviji nego što je bio nekada. Pred suca je došao bez lisica. Sanader izgleda dosta zabrinuto.

9:46 - Bivši premijer Ivo Sanader ušao je u sudnicu! Za nekoliko trenutaka obratit će se sudac Ivan Turudić.

9:33 - Početak ročišta kasni nekoliko minuta zbog rigorozne kontrole na ulazu Suda.

9:10 - Bivši premijer na stražnji je ulaz ušao u prostorije Županijskog suda. Sanader će se do početka procesa u odajama Suda sastati sa svojim odvjetnicima i obaviti kraće konzultacije s njima. Suđenje počinje u 9:30. Sanaderu će se prvo obratiti predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić i provjeriti njegove osobne podatke. Potom će biti pročitana optužnica, vjerojatno u skraćenom obliku, nakon čega će se Sanader izjasniti o krivnji.

9:07 - Kolona s Ivom Sanaderom još uvijek nije stigla u zgradu Županijskog suda. Njegov dolazak se očekuje svakog trenutka. Bivši premijer očito nije dobio specijalan tretman na zagrebačkim prometnicama.

8:51 - Štićena kolona s Ivom Sanaderom krenula je iz Remetinca prema Županijskom sudu. Na Sudu su se već pojavili odvjetnici bivšeg premijera, Jadranka Sloković, Čedo Prodanović i Goran Suić.

_____________________________

Prvi dan vrućeg srpanjskog jutra 2009. premijer Ivo Sanader znao je da odlazi. Već je obavio razgovore s najbližim suradnicima. Pozvao ih je u vilu u Kozarčevoj. Svi su ostali u šoku. Ali on je bio siguran. Ništa ga više nije moglo pokolebati.

Samouvjeren je uvijek bio - i kad je pobjeđivao i kad je gubio. Trebao je još samo to reći novinarima. Na iznenada sazvanoj presici u Vladi novinari nisu ni slutili što slijedi. Vjerovali su da želi biti predsjednik. I točno u 14 sati Sanader je samodopadnim, sigurnim korakom izašao pred njih. "U životu postoje trenuci za nove početke, a ja sam svoju dionicu u politici odradio", rekao je. Tišina.

Prostorijom je odzvanjao samo njegov bariton. "Šta me tako gledate?", dobacio je na kraju. Danas, više od dvije godine kasnije, opet ću ga gledati. Ali ovaj put na optuženičkoj klupi. Istim baritonom vjerojatno će reći: "Nisam kriv". Novinari će opet prenijeti njegove riječi. Ionako će ih biti najviše u sudskoj dvorani jer Sanaderova rodbina i prijatelji neće se pojaviti.

Odlazak s vlasti

A onog srpanjskog jutra prije više od dvije godine sasvim drugačije je zamišljao vlastitu budućnost. Nedugo poslije ostavke ukrcao se s Mirjanom na brod Malo vitra. Plovili su Jadranom. Uživali. Za njima je glisirao brod s osiguranjem na koje je Sanader uživao pravo, kao i na premijersku plaću još šest mjeseci. Kasnije se doznalo, kako mi je neslužbeno ispričao jedan bivši član premijerova osiguranja, da su ih više koristili kao služinčad nego da se brinu o sigurnosti.

Ni slutio tada nije što ga čeka. Nestao je na dva tjedna. Preplanuo se pojavio na izložbi Vladimira Meglića u galeriji Kula u Splitu. Ništa nije govorio. No, krenula su nagađanja čija li je to jahta. Nije ga to uzrujavalo.

U rujnu su Ivo i Mirjana, uložili 600.000 kuna u dvije tvrtke - Alia Savjetovanje i Perbujac u kojima su za direktora postavili bivšeg Sanaderova savjetnika u Vladi Stevena Vatroslava Brkicha. Nedugo zatim, u studenom 2009. tvrtka je podigla 820.000 eura kredita kod Zagrebačke banke za kupnju poslovnog prostora u Šarengradskoj 1.

Danas je tvrtka, koja se u razdoblju nešto dužem od godine dana bavila svim i svačim - od marketinških usluga preko stvaranja kineskog Hollywooda do lobiranja kod Berlusconija i Tadića - u blokadi. Sanader je putovao u Bruxelles, Beč, Rim, Zürich, Beograd, SAD...

Radio je punom parom. No, javnost je tada znala samo da je postao jedan od savjetnika humanitarne Zaklade bogate Kanađanke Louise Blouin za naknadu od 100.000 dolara godišnje plus profit. No, Louise Blouin Media Sanaderu je otkazala suradnju bez da je išta platila. Preko odvjetnika u SAD-u, Alia Savjetovanje tužio je spomenutu tvrtku zbog 60.000 dolara.

Pokušaj puča

Potkraj 2009. počeli su se nazirati temelji afere koja će kasnije postati poznata pod nazivom Fimi Media. A ni Andrija Hebrang nije prošao u drugi krug na predsjedničkim izborima. Pa Sanader opet vuče nelogičan potez. Samouvjereno se pokušao vratiti na politički tron. Pokušaj puča započeo je kasno navečer, u subotu 2. siječnja 2010. Najbliže suradnike sms porukama je pozvao da se okupe ujutro u središnjici HDZ-a. Došli su Zubović, Rošin, Matković, Biškupić, Selem, Bebić... I opet je Sanader nastupio samouvjereno, samodopadno.

"Nesnalaženje u vođenju stranke dovelo je do toga da Andrija Hebrang poluči najlošiji rezultat u povijesti HDZ-a. Odgovornost za to ne leži samo na Hebrangu. I ja sam odgovoran jer sam se odlučio povući iz politike i zato ću od danas aktivirati sve ovlasti koje mi kao počasnom predsjedniku HDZ-a pripadaju…", najavio je. Premijerka i šefica HDZ-a drugi dan ga je izbacila iz stranke. Bio je to Sanaderov definitivan kraj u HDZ-u. Njegovi portreti poskidani su sa zidova središnjice, a on je otputovao je u Ameriku.

Predavanje u Austriji

Pojavio se opet potkraj kolovoza 2010. u austrijskom Alpbachu na Europskom forumu. Ušetao se u odijelu. Preplanuo. U ruke mi je gurnuo mapu s napisanim govorom.

- Evo vam govor, pa ga podijelite ako želite - rekao mi je. No, govor nas je manje zanimao. Pitali smo ga kako komentira optužbe u sklopu istraga o Hypo banci. Šutio je. Probijao se kroz gomilu. I sekundu prije nego će se izgubiti iza vrata u pratnji osiguranja, okrenuo se i cinično dobacio: "Psi laju, a karavane prolaze!".

I zaista je to tako tada izgledalo. Pričalo se o silnim istragama, mogućem hapšenju, ali Sanader je slobodno šetao svijetom. Novinarima je nakon pročitanog govora na pitanje hoće li se pojaviti u Hrvatskoj ukoliko bude pozvan da u sklopu istrage da iskaz, samo rekao: Bio sam šef države. Dodao je: Kao premijer morao sam razgovarati sa svim šefovima banaka u Hrvatskoj, a s kime su oni radili i što, ne znam, a nije ni bilo na meni da to znao".

Uhićenje i izručenje

Najesen je Sanader aktivirao mandat u Saboru, a ubrzo se pojavio i na Istražnom povjerenstvu za Inu. Smiren, samuvjeren dva sata je odgovarao na pitanja o privatizaciji Ine od 2004. do 2009. Otamo je bivšim stranačkim suradnicima poslao poruku. "Tko pod drugim jamu kopa sam u nju upada". Još se nekoliko puta nakon toga pojavio u Saboru. HDZ-ovci su ga izbjegavali, imao je problema s nedostatkom mjesta u saborskim klupama...

No, 9. prosinca kad je DORH u Sabor poslao zahtjev za skidanje zastupničkog imuniteta Sanaderu kako bi ga mogli privesti, bivši premijer u 11 sati išetao se u crnom kaputu iz vile u Kozarčevoj. Ušao je u plavu bubu kćeri Brune koja ga je odvezla prema Bregani. Produžio je u Austriju. Imao je navodno rezerviranu avionsku kartu za SAD. Ali uhićen je u 15.45 sati na naplatnim kućicama kod tunela Tauern blizu Salzburga. U trenutku uhićenja s njim je bio brat. Sanader je priveden u zemaljski sud u Salzburgu. Tvrdio je da nije bježao u Ameriku. Izručen je u srpnju ove godine i prebačen u Remetinec.

Danas će se prvi put pojaviti pred sudskim vijećem u jednom od pet mogućih procesa. Hoće li samouvjereni Sanader i sudsko vijeće uvjeriti u svoju nevinost?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 20:35