JE LI OZBILJNO BOLESTAN?

Stres uzima danak: U 60 dana Sanadera 29 puta vozili po bolnicama

Zbog problema s aritmijom Sanaderovo srce u jednom danu napravi 11 tisuća nepravilnih otkucaja
Zagreb, 281011.Zupanijski sud.Zrinjevac.Bivsi premijer i predsjednik HDZ-a, Ivo Sanader na zagrebackom Zupanijskom sudu se po prvi put javno ocituje i suocava o USKOK-ovoj optuzbi za ratno profiterstvo u slucaju uzimanja 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je austrijska Hypo banka dala Hrvatskoj.Foto: Dragan Matic / Cropix
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Je li Ivo Sanader ozbiljno bolestan ili je samo hipohondar , pa čak i samo dobar glumac koji se u ključnim situcijama “vadi” na bolest, premda je objektivno zdrav?

Poznavatelji prilika oko Sanadera kažu da je u protekla dva mjeseca čak 29 puta izlazio iz zatvora u Remetincu kako bi sanirao neke svoje zdravstvene nevolje, poglavito one s nogom, koju je ozlijedio u zatvoru u Salzburgu. Kako se to Sanader iz oličenja zdravlja, u samo dvije godine pretvorio u čovjeka osjetljiva zdravlja? Ovo pitanje već gotovo tri mjeseca muči javnost jer Sanader - dok je bio premijer, a i prije toga, kad je obnašao neke važne državne dužnosti - nikada nije slovio kao boležljivi političar kojem svako malo treba liječnička pomoć.

Višemjesečno šepanje

No, čini se da je upravo nedostatak političarskog adrenalina, ali i stres koji se značajno aktivirao nakon njegova uhićenja u Austriji, potaknuo neke skrivene zdravstvene slabosti bivšeg premijera.

Da je psihička komponenta u podlozi mnogih bolesti potvrđuje nam i doc. dr. Marijana Braš, psihijatrica iz Klinike za psihološku medicinu KBC-a Zagreb.

- Kronični stres može biti rizični faktor za krvožilne bolesti, za razvoj autoimunih bolesti, pa i za nastanak raka, ako su uključeni i neki drugi fiziološki rizici. Ako, primjerice, pacijent ima genetsku predispoziciju za neku bolest, stres će biti vrlo snažan okidač - objašnjava doc. dr. Braš. Htjeli, ne htjeli, mozak može odrediti tijek bolesti čak i kad objektivno ne bismo trebali biti ozbiljno bolesni. Je li Sanader takav primjer?

Naravno, to nam nitko od liječnika nije želio potvrditi, ali ni demantirati, No, spomenuli su nam njegov prvi odlazak u bolnicu, kad zatvor još nije bio ni u kakvim špekulacijama. Naime, nedugo nakon što je napustio premijersku fotelju, Sanader je bio hitno hospitaliziran zbog problema s plućima, a situacija je, kažu liječnici, bila prilično alarmantna.

Već se tada govorilo da ima problema s visokim tlakom, ali potencijalnim dijabetesom. No, sve do uhićenja krajem prošle godine, o Sanaderovim se bolestima više nije pričalo u javnosti. Jedna ozljeda u teretani, koja se u principu nije činila zdravstveno previše važnom, pretvorila se u višemjesečno Sanaderovo šepanje.

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 22:27