ŠPICA SEZONE

FOTO: U Hrvatsku ušlo tridesetak tisuća više turista nego lani

Vikend su obilježile gužve. Najbrojniji su Nijemci, Slovenci, Austrijanci i Talijani, a najveći je krkljanac bio u Istri
 Drago Sopta / CROPIX

ZAGREB - U samo 24 sata od petka na subotu u Hrvatsku je preko graničnih prijelaza ušlo oko 250 tisuća putnika, od čega 184 tisuće stranaca. Do subote u podne u Istru je ušlo 87 tisuća putnika, a izašlo je oko 46 tisuća stranih državljana.

Najbrojniji turisti su Nijemci, Slovenci, Austrijanci i Talijani, a najveća gužva bila je na izlazima iz zemlje u Istarskoj županiji, gdje su se na trenutke stvorile kolone i do 18 kilometara.

Rezultati su malo bolji nego lani jer je u istom vikendu 2009. od petka na subotu u zemlju ušlo 227 tisuća putnika, od čega 157 tisuća stranaca. Tadašnji podaci nisu se smatrali dobrima jer je 2008. na isti datum u Hrvatsku došlo dvostruko više turista.

- Vozači, pripazite na kolone i gužve kod Bosiljeva i Karlovca - savjetuju u HAK-u sve one koji će se sutra naći na autocestama. Posebna gužva očekuje se na izlazu Lučko u smjeru kontinenta, i to u večernjim satima kada se mnogi vozači vraćaju s mora.

Kod tunela Učka i Sv. Rok nije bilo zastoja, a danas je tijekom dana kolona na Istarskom ipsilonu dosezala i do 11 kilometara. Ipak, u HAK-u kažu da se u nedjelju ne očekuju gužve u Istri.

Do gužve bi sutra moglo doći na dijelu autoceste A6 od tunela Hrasten prema čvoru Oštrovica i prema otoku Krku. Na dionici autoceste A1 od Zagreba do Jastrebarskog kolona je bila dugačka šest kilometara, a vozilo se usporeno. Usporeni promet i povremeni zastoji očekuju se i na prilaznim cestama svih većih turističkih središta, a na graničnom prijelazu Macelj danas se čekalo 45 minuta, pa se slično očekuje i sutra.

Kroz splitsku gradsku luku u subotu je prošlo gotovo 30 tisuća putnika i pet tisuća vozila, što je jednako kao i lani u ovo vrijeme. Bez većih gužvi odvijao se ukrcaj na trajekte za srednjodalmatinske otoke, a najveći promet zabilježili su trajekti koji voze za Brač, potom Hvar i Vis.

- Ako je suditi po prvom pravom turističkom danu, recesija se ne osjeća kako po broju turista, tako ni po registarskim oznakama njihovih automobila - optimistično će Ante Mrvica, Jadrolinijin voditelj plovnog područja Split.

- Nema europske registarske oznake koju se u splitskoj luci ne može vidjeti - kaže Mrvica i dodaje da uz najbrojnije Austrijance i Nijemce, potom Čehe i Poljake, na Jadran polako stižu i Talijani. Samo do 13 sati zabilježeno je 40 isplovljenja prema otocima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 23:30