UOČI SUĐENJA

EKSPLOZIVNI SERIJAL JUTARNJEG LISTA Od sutra otkrivamo velike misterije jugoslavenske tajne službe

 Damjan Tadić/CROPIX

Jutarnji list u ponedjeljak počinje seriju ekskluzivnih tekstova o sudskom procesu bivšem hrvatskom obavještajcu Josipu Perkoviću. Već sada to je suđenje proglašeno špijunskim procesom desetljeća, posljednjom bitkom Hladnog rata, kronikom tajnog sukoba obavještajnih službi bivše Jugoslavije i tadašnje Savezne Republike Njemačke.

Novinari i reporteri Jutarnjeg razgovarali su s nizom svjedoka toga vremena, proučeno je tisuće stranica njemačkih i jugoslavenskih dokumenata o špijunskim operacijama iz doba ideološkog sukoba Zapada sa socijalističkom Jugoslavijom.

Hrvati i Nijemci

Jutarnji je otkrio niz dosad nepoznatih pojedinosti o djelovanju jugoslavenske tajne službe i njezine hrvatske ekspoziture prema hrvatskim političkim emigratskim skupinama na Zapadu. Do detalja je rekonstruirana istraga o bijegu direktora Ine Stjepana Đurekovića iz Hrvatske te uloga komunističke tajne policije iz Beograda i Zagreba u njegovoj likividaciji zbog koje sada njemački sud procesuira Josipa Perkovića. Objavit ćemo i malo poznato i nevjerojatno opširno svjedočenje Ivana Lasića Gorankića, u vrijeme Đurekovićeva ubojstva izravno nedređenog Josipu Perkoviću, koji prvi put iznosi najveće tajne jugoslavenske političke policije.

Uhićenje u Zagrebu

Rasvjetljavamo i malo poznatu dramu u zagrebačkom hotelu Espalande: uhićenje opasnih njemačkih terorista iz skupine Bader Meinhof i zašto je propao pokušaj njihove zamjene za ekstremne hrvatske teroriste iz Njemačke. Što je sve Josip Perković govorio o Vinku Sindičiću, kako je Slovenac Stane Dolanc, neprikosnoveni šef tajnih službi komunističke Jugoslavije, komentirao vijest o likvidaciji Đurekovića, kakva je bila veza između beogradskog SDB-a i Arkana, kako je pripreman atenatat na Tita u Švicarskoj i još niz drugih dugo skrivanih tajni jugoslavenske obavještajne službe. Od ponedjeljka u Jutarnjem listu - Prvi nastavak: Rat Perkovića s njemačkim BND-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:22