SAMO U JUTARNJEM

TREĆI DIO EKSPLOZIVNOG SERIJALA Kako je Udbin kiler 'Pitagora' izmaknuo Perkovićevoj kontroli

 Goran Sambolec/CROPIX

U trećem nastavku eksplozivnog serijala Jutarnjeg lista o sudskom procesu bivšem hrvatskom obavještajcu Josipu Perkoviću otkrivamo kako je Udbin kiler 'Pitagora', što je bilo kodno ime Vinka Sindičića, izmaknuo Perkovićevoj kontroli

Bivši se obavještajac, kojemu uskoro kreće suđenje u Njemačkoj, žalio da mu se Pitagora početkom 80-ih godina prošlog stoljeća popeo na glavu.

“Kad su oni otišli, Josip mi je rekao: Eto vidiš što je on (Sindičić) napravio za nas. To je čovjek koji je zaslužniji nego nas deset najboljih. Ali pravi probleme... Nedavno sam ga pozvao i čak sam galamio na njega. On je u stanju da se ušuti kao da se izvinjava. Ali on je takav, ne možeš ga obuzdati. On je proveo akcije, izvrsno izvršio zadatak, ali je ubrljao s onim djetetom u Veneciji (ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Ševe, uključujući i pokćerku Rosemarie koja je imala devet godina) ... to je bacilo malo sjenu, a ono drugo što on radi ne možeš ti njemu reći. U stanju je da napravi veliki nered, a kad ga pozoveš manji je od makova zrna. Izružio sam ga, malo je falilo da počne plakati", ispričao je u malo poznatom i nevjerojatno opširnom svjedočenju Ivan Lasić Gorankić, koji je u vrijeme ubojstva Stjepana Đurekovića Perkoviću bio izravno nadređen.

Treći nastavak velikog istraživačkog serijala u cijelosti pročitajte u srijedu samo u Jutarnjem listu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:22