SAMO U JUTARNJEM

ČETVRTI DIO EKSPLOZIVNOG SERIJALA Udbina rekonstrukcija Đurekovićeva bijega u Austriju i Njemačku

 Goran Sambolec/CROPIX

U četvrtom nastavku eksplozivnog serijala Jutarnjeg lista o sudskom procesu bivšem hrvatskom obavještajcu Josipu Perkoviću otkrivamo kako su djelatnici Službe državne sigurnosti opisali i protumačili iznenadni odlazak direktora Ine iz Jugoslavije 1982. godine.

Bio je to naizgled posve običan dan za Stjepana Đurekovića. Čitavog jutra nije izlazio iz svog ureda, a onda je oko podneva rekao tajnici da mu je loše i da ide kući.

Napustio je zgradu Ine i više se nikad nije vratio.

Bilo je to 22. travnja 1982. godine.

Teritorij SFRJ napustio je narednog dana u automobilu svoje ljubavnice S. J.

S njom je, u jednoj restauraciji, proveo i popodne prethodnog dana, a vjerojatno i noć. Djevojka, inače tek jedna u nizu običnih službenica u INA Trgovini, za koju su tajne službe tvrdile da je izrazito lakog morala, ostala je s njim u Grazu puna dva dana, pa se vratila u zemlju.

Sa sobom je Đureković ponio nešto odjeće i deviznu knjižicu na kojoj je bilo položeno 120 tisuća tadašnjih njemačkih maraka i 30 tisuća austrijskih šilinga.

....

Četvrti nastavak velikog istraživačkog serijala koji otkriva Udbinu rekonstrukciju bijega Stjepana Đurekovića u Austriju i Njemačku u cijelosti pročitajte u četvrtak samo u Jutarnjem listu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:22