PRIJETI I ODŠTETA

Država PIF-ovima mora platiti 286 milijuna

 Dragan Matić / EPH

Zdravko Marić, ministar financija, dobio je početkom ovog tjedna novi razlog za glavobolju - Županijski sud u Zagrebu donio je pravomoćnu presudu u slučaju dugom 17 godina prema kojem je država dužna isplatiti Proficio fondu i Slavonskom zatvorenom alternativnom investicijskom fondu ukupno 201,9 milijuna kuna za glavnicu duga, a kako neslužbeno doznajemo, i 83 milijuna kuna za zatezne kamate od 17. svibnja 2013.

Sudska trakavica

Osim toga, prema službenoj objavi tih fondova na web stranicama Zagrebačke burze navodi se i da je Županijski sud vratio na ponovno suđenje Općinskom sudu dio predmeta koji se odnosi na potraživanje zateznih kamata na dosuđeni iznos glavnice za period od 15. ožujka 1999., a po neslužbenim podacima radi se o ukupnom potraživanju od 432 mil. kuna. To znači da se država suočava s ukupnom prijetnjom od 718 mil. kuna, od čega već za desetak dana ovršnim postaje iznos od 286 milijuna kuna.

To je trenutačni rasplet sudske trakavice vezane uz tzv. kuponsku privatizaciju s kraja 90-ih godina, kada je država besplatno prenosila dionice poduzeća u državnom vlasništvu ratnim stradalnicima, prognanicima s nekoć okupiranih područja države.

Fondovi poput “Velebita” i “Slavonije” osnovani su kako bi stradalnici uložili svoje vrijednosnice u njih i dodatno zaradili, a problem je nastao kada je umjesto boljeg dijela državne privrede u prijenos ušao vlasnički kapital lošijeg dijela državnog sektora, što je država priznala i donijela poseban propis o zamjeni dionica. No, ni zamjena dionica nije “poravnala” račun između države i PIF-ova pa su uslijedili sudski sporovi koji traju do danas.

Zatezne kamate

Prvi odštetni zahtjev koji su prema državi 2001. postavili PIF-ovi iznosio je 533 milijuna kuna, no iz tužbe se nakon nekoliko godina povukao Dom fond Darka Ostoje i nagodio se s državom.

Tako je država nakon presude Općinskoga građanskog suda u Zagrebu od 17. svibnja 2013. u korist PIF-ova uložila žalbu, ali je sada pravomoćno izgubila ta dva preostala spora, a preostaje još suđenje za moguću isplatu zateznih kamata koje su počele “teći”, prema ocjeni PIF-ova, od 1999.

Pokušali smo u Vladi dobiti službenu izjavu o tome na koji će način fondovima platiti 286 milijuna kuna koje dolaze na naplatu za desetak dana, ali nam je tek neslužbeno rečeno kako se još razmišlja hoće li Ministarstvo financija platiti taj iznos u kešu ili će prije ovrhe PIF-ovima pokušati ponuditi neke dionice državnih tvrtki kojima upravlja Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), kojem je na čelu Tomislav Boban.

Nagodba ili suđenje

No, iako to ne odgađa mogućnost ovrhe PIF-ova nad državom, doznali smo i kako će Državno odvjetništvo pokrenuti izvanrednu mjeru revizije pred Vrhovnim sudom jer smatraju da presuda Županijskog suda nije zakonski utemeljena.

Kad je u pitanju novo suđenje na Općinskom sudu zbog zateznih kamata u iznosu od 432 milijuna kuna, dobili smo informaciju da u Vladi tek trebaju donijeti odluku o tome hoće li se ići u nagodbu s PIF-ovima ili na suđenje. S druge strane, neslužbene informacije iz PIF-ova govore da su više zainteresirani za isplatu u gotovini, dok bi zamjena za dionice drugih tvrtki u vlasništvu države mogla doći u obzir samo u slučaju iznimno kvalitetnih poduzeća.

HDZ-ovoj Vladi na naplatu je došao račun kuponske privatizacije koja je realizirana u vrijeme njihove Vlade 1999., a prema Državnom uredu za reviziju odgovorni za provođenje bili su Ministarstvo privatizacije, kojem je na čelu 1. travnja 1999. bio Milan Kovač, i Hrvatski fond za privatizaciju, na čijem je čelu tada bio Stipe Hrkač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 15:22