ŠTEDLJIVI PREDSJEDNIK

Čudo na brdu: Pročitajtekako je Ured predsjednikalani uštedio 10 milijuna kuna

Otkrivamo detaljni plan ušteda Ureda predsjednika u prošloj godini
 Lucić/CROPIX

ZAGREB - Čak 3,2 milijuna kuna Ured predsjednika Ive Josipovića uspio je prošle godine uštedjeti na manjim izdacima za plaće, prije svega na prekovremenim satima.

Premda se Josipoviću spočitava da ima previše savjetnika te da mu je Ured velik gotovo kao u vrijeme Franje Tuđmana, službeni podaci pokazuju velike uštede upravo na zaposlenima.

Mjere štednje

- U Uredu predsjednika provode se ozbiljne mjere štednje i pazi se da se na najracionalniji način potroši svaka kuna proračunskog novca. Takvo je poslovanje u 2010. rezultiralo znatnim uštedama te je od odobrenog proračuna u iznosu od 50,5 milijuna kuna tijekom 2010. potrošeno 40,5 milijuna kuna - navode u Uredu predsjednika, koji se proteklih dana našao na meti oštrih kritika premijerke Jadranke Kosor. Šefica Vlade je predsjedniku države zamjerila preveliko trošenje, ustvrdivši da je njegov proračun u ovoj godini povećan čak 37,4 posto.

Odmah se, naravno, Josipoviću i njegovu uredu počela spočitavati rastrošnost, i to u vrijeme krize kada treba paziti na svaku kunu.

Ubrzo se, međutim, ustanovilo da je Josipović lani potrošio deset milijuna kuna manje nego što je Uredu predsjednika bilo odobreno te da je njegov proračun u ovoj godini veći za samo pet milijuna.

Racionalno poslovanje

Budući da se iz objavljenih podataka Vlade ne može vidjeti na čemu je to točno Ured šefa države uštedio deset milijuna kuna, zatražili smo dodatna objašnjenja.

Na Pantovčaku su naglasili da su “na gotovo svim pozicijama ostvarili određene uštede”, a najveće se odnose na nepovećanje broja zaposlenih te smanjenje prekovremenih sati, na službena putovanja, reprezentaciju, darove, uredski materijal, grafičke usluge, pretplatu za tisak te troškove za telefon.

- Promišljenom racionalizacijom poslovanja na neto plaćama smo uštedjeli 3,2 milijuna kuna - ističu na Pantovčaku. To ne bi trebalo čuditi ako se zna da, primjerice, sam Josipović ne inzistira na tome da zaposlenici Ureda na poslu ostaju dulje od propisanog radnog vremena, a jedan od razloga je upravo štednja na prekovremenima.

Iako Josipović često u uredu ostaje do kasno navečer, tajnice, ali i konobari koji rade u restoranu to ipak ne moraju činiti. Osim, naravno, ako predsjednik nije primio nekog važnog gosta kojeg treba dočekati i poslužiti mu kavu ili sok. No, tijekom dana kad ostane sam u uredu, Josipović si na malom aparatu sam kuha kavu i zbog njega konobar ne mora ostajati do 21 ili 22 sata.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:59