ŠTO ŽELI MMF?

Pogledajte zašto svjetski financijski policajac traži kresanja u Hrvatskoj!

Premijerkin ekonomski savjetnik spas za državu vidi u smanjenju zaposlenih u državnim službama i nižim plaćama za ‘preživjele’
 Nikša Stipaničev/CROPIX

ZAGREB - Zbog visokih plaća i niske proizvodnosti rada, Hrvatska iz recesije izlazi sporije i teže od drugih, ocijenila je Misija Međunarodnog monetarnog fonda koja je prošlih dana bila u Zagrebu.

Recept za spas

MMF-ova rengenska snimka stanja hrvatskoga gospodarstva otkriva da su visoke plaće u odnosu na ostale zemlje u regiji jedna od glavnih kočnica oporavka recesijom izmučene ekonomije. Među ostalim bolestima ističu se uobičajene žalopojke o prevelikim rashodima države, koji su u velikoj mjeri posljedica iznosa koji se izdvajaju za plaće, mirovine i socijalu, te velik manjak u državnoj blagajni, što rezultira sve većim i skupljim zaduživanjem države. Recept za izlazak iz toga gotovo zatvorenog kruga ememefovci, baš kao i dobar dio domaćih ekonomista, vide u rezanju razine plaća i ubrzanju reformi.

- Hrvatsko gospodarstvo u procesu jačanja konkurentnosti mora proći prilagodbu putem rezanja plaća i smanjivanja ostalih troškova. To je, uostalom, napravio i niz drugih zemalja, ali, za razlilku od nas, navrijeme, a ne sa zakašnjenjem od dvije i pol godine - poručio je Željko Lovrinčević, savjetnik premijerke Jadranke Kosor i analitičar Ekonomskog instituta.

Opasna promjena tečaja

Alternativa je vrlo loša jer se svodi na promjenu tečaja, i to u uvjetima visoke eurizacije, dodao je Lovrinčević i naglasio da je teret krize dosad snosio gotovo isključivo privatni sektor.

Kao sastavni dio nove šok- terapije, koja nas očekuje prije ili kasnije, Lovrinčević navodi potrebu smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru za 20 do 25 tisuća, ali i izmjene Zakona o radu, kako bi se liberaliziralo tržište rada. To su lani sindikati blokirali referendumskom inicijativom, a Vlada im je, pod pritiskom javnosti, popustila. To će na početku za većinu građana biti bolno, no alternative, ističe Lovrinčević, nema, jer se samo tako može potaknuti razvoj privatnog sektora kao nositelja razvoja.

TEKST U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:56