SLUČAJ LINIĆ

Ivo Josipović policiji: Ne želim se miješati, ali pratim svaki vaš korak

Hrvatski predsjednik poručio da će budno pratiti istragu policije protiv istaknutog riječkog SDP-ovca

ZAGREB - Nakon što je objavljeno da će policija istražiti kako se trošio novac (830.000 DEM) namijenjen obrani Rijeke 1991. te da će zbog tog ispitati i tadašnjeg gradonačelnika Slavka Linića, oporba se digla na noge. Optužili su ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka i načelnika policije Olivera Grbića da na temelju anonimne prijave i to još pisane rukom pokušavaju diskreditirati jednog od najistaknutijih SDP-ovaca.

Konfuzija s prijavom

Vrh policije odmah je uzvratio kako postupa na temelju zahtijeva Županijskog odvjetništva u Rijeci te da je kaznena prijava otišla na više adresa. Ubrzo se, međutim, pokazalo da takva odluka Županijskog odvjetništva ne postoji te da je pismo isključivo u posjedu Olivera Grbića.

Tu su situaciju odmah iskoristili vodeći SDP-ovci kako bi javno optužili policiju da zlorabi svoju funkciju. Posebno je bio žestok Slavko Linić tvrdeći da je načelnik policije Oliver Grbić sam napisao prijavu.

Zbog svega toga nije čudo što je najnovije upozorenje oko te afere došlo je i iz samog državnog vrha.

Slučaj riječkih tržnica

Predsjednik Ivo Josipović je, naime, uz napomenu da se ne želi miješati u rad policije i državnih institucija, najavio da će pobliže pratiti istragu te da će, ako se utvrdi da je riječ o „politički motiviranoj konstrukciji“ zatražiti da se ispita odgovornost onih koji su pokrenuli „aferu Linić“.

Budući se Linića ne sumnjiči da je novac strpao u vlastiti džep, nameće se pitanje kako je moguće da se pokraj stotina i tisuća onih koji su se obogatili na kupnji oružje za srpske agresije na Hrvatsku, istraga, i to nakon 20 godina, pokreće upravo protiv tadašnjeg riječkog gradonačelnika.

Zahvaljujući, naime, Liniću i njegovim suradnicima, te njihovoj odlučnosti i vještini pregovaranja , Rijeka je obranjena, a istodobno i spašena od razaranja artiljerije JNA.

Kada se, dakle, sve to zna, onda se neizbježno postavlja pitanje zašto je policija pokrenula istragu upravo protiv Slavka Linića.

Je li zbog nezadovoljstva što DORH i USKOK još nisu dovršili istragu protiv Linića i njegovih suradnika za navodnu pljačku novca pri privatizaciji riječkih tržnica vrh policije odlučio aktivirati neki drugi slučaj i tako kompromitirali jednog od najistaknutijih SDP-ovaca? Ili je pak posrijedi želja vladajuće stranke da u istragama o kriminalu uspostavi kakvu takvu brojčanu ravnotežu s SDP-om. Već dugo, naime, u HDZ-u procjenjuju da je Linić najslabija točka socijaldemokrata: zbog toga se nadaju da će preko njega u predizbornoj kampanji najlakše kompromitirati socijaldemokrate.

Ili je možda u pozadini cijelog „slučaja Linić“ sve otvoreniji sukob MUP-a i policije, odnosno ministra Tomislava Karamarka i načelnika policije Olivera Grbića s DORH-om i USKOK-om te glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem i njegovim prvim suradnikom Dinkom Cvitanom.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:52