KAMPANJA ZA REFERENDUM

Pusić: Odlučujemo jesmo li Europa i u političkom smislu

 Foto: Darko Tomaš/Cropix

Vladina kampanja za referendum o članstvu u EU, na koju Ministarstvo vanjskih i europskih poslova planira potrošiti 4,8 milijuna kuna, jučer je i službeno počela .

Ministrica Vesna Pusić najavila je da će cilj kampanje biti kratko, jasno i transparentno informirati građane o pregovorima o članstvu te ih potaknuti da izađu na referendum. Podsjetila i da je u subotu zadnji rok da se građani koji 22. siječnja neće biti u mjestu prebivališta prijave za glasanje na drugom izbornom mjestu.

- Postoji u javnosti stav da je potpisivanjem pristupnog ugovora 9. prosinca na neki način ta faza puta prema članstvu u EU za Hrvatsku završena. Nije. Izrazito je važno poslati poruku svima da će biti onako kako građani hrvatske odluče na referendumu 22. siječnja. Ako kažu da, Hrvatska ide prema punopravnom članstvu 1. srpnja 2013. Ako kažu ne, cijela stvar se zaustavlja i situacija se bitno mijenja - rekla je Pusić te dodala kako nije riječ o formalnoj proceduri.

Niz predradnji

- Sve što smo dosad radili bili su predradnje da bi građani mogli donijeti odluku. A kakva će biti, odlučit će na referendumu - rekla je Pusić.

Prema njezinim riječima, na referendumu se odlučuje pripada li Hrvatska Europi i politički, kao što je zemljopisno, povijesno i kulturno uvijek pripadala.

- Na referendumu se ne odlučuje niti o jednom segmentu sadržaja pregovora ili europskih politika, nego se odlučuje o tom temeljnom pitanju: jesmo li politički Europa - rekla je Pusić.

Zanimaju li građane ipak i ti segmenti i detalji pregovora, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova na svojim je stranicama, uz polazna i završna pregovaračka stajališta koja su bila objavljena ranije, sada objavilo i skraćenu verziju ispregovaranog, sažetak pristupnog ugovora na 27 stranica (umjesto 300 koliko ima cijeli dokument) te prvi put izvješće hrvatske Vlade o pregovorima. Uz to, svim će kućanstvima biti distribuirana brošura Sve što ste htjeli znati o Europskoj Uniji, koja je tiskana u 2,15 milijuna primjeraka, a u knjižnicama, školama, sindikatima, županijama, sveučilištima i strankama bit će dostupna i detaljnija brošura Što donosi članstvo u Europskoj Uniji, tiskana u 14.000 primjeraka. Građani informacije, kao i dosad, mogu dobiti na besplatnom info-telefonu Halo EU! (0800-622-622), a s javnim je i privatnim televizijama dogovoren i niz emisija i okruglih stolova na kojima će sudjelovati i predstavnici Vlade, parlamentarnih stranaka, ali i udruga i pojedinaca koji zastupaju stav da Hrvatska u EU ne treba ući.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 18:03