REFERENDUM 22.1.

29 poznatih i manje poznatih ČINJENICA O EU: Što nas očekuje nakon ulaska

Među dokumentima koje je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova jučer objavilo na svojim stranicama sažeci su ispregovaranih poglavlja i pristupnog ugovora
 Elvir Tabaković/CROPIX

Među dokumentima koje je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova jučer objavilo na svojim stranicama sažeci su ispregovaranih poglavlja i pristupnog ugovora s EU. Ovdje podsjećamo na neke od poznatih i manje poznatih promjena koje nas čekaju ako na referendumu dovoljno ljudi podrži ulazak u EU.

1. Prije datuma pristupanja Hrvatska će održati neposredne opće izbore za 12 zastupnika Europskog parlamenta.

2. Europska komisija do pristupanja objavljivat će šestomjesečne ocjene napretka Hrvatske.

3. Danom pristupanja ukidaju se carinske kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom, a hrvatski građani moći će kupiti robu u bilo kojoj državi članici te je bez ikakvih carinskih pristojbi uvesti u Hrvatsku. Putovnice će se kontrolirati dok ne uđemo u Schengensku zonu.

4. Hrvatska će biti neto primateljica proračunskih sredstava EU. Financijski paket za drugu polovicu 2013. procjenjuje da će Hrvatska u EU uplatiti 267,7 milijuna eura, a odobreno joj je korištenje 687,5 milijuna eura.

5. Poljoprivredne subvencije, koje se u EU zovu izravna plaćanja, po godini će ostati na sličnoj razini kao i sada - između 300 i 400 milijuna eura. Za jednu godinu ne može se tražiti iznos izravnih plaćanja manji od 100 eura.

6. Hrvatski državljani moći će studirati na europskim visokim učilištima pod istim (i financijskim) uvjetima kao i državljani države članice u kojoj se nalazi sveučilište.

7. Ulaskom u EU smanjit će se cijena poziva u roamingu, kada se korisnik nalazi na području EU, koja u državama članicama od srpnja 2011. iznosi maksimalno 0,35 eura za odlazni poziv, a 0,11 eura za dolazni poziv (bez PDV-a)

8. Tržište poštanskih usluga u potpunosti će se liberalizirati do 31. prosinca 2012.

9. Stvoren je pravni okvir za uvođenje elektroničkog potpisa.

10. Automatski se priznaju dokazi o formalnoj osposobljenosti za doktora medicine i doktora medicine specijalista, za medicinsku sestru opće njege, za doktora dentalne medicine, doktora dentalne medicine specijalista, veterinara, primalju, magistra farmacije i arhitekta, uključujući diplome iznade prije 1991. u bivšoj Jugoslaviji.

11. Autorska i srodna prava stječu se bez ikakvih troškova i formalnih postupaka, samim činom stvaranja autorskog ili srodnog djela, njegovom umjetničkom izvedbom ili javnim priopćavanjem.

12. Trajanje reklamnih spotova unutar pojedinog sata u udarnom terminu na javnoj televiziji ne smije prijeći 4 minute.

13. Na zajedničko tržište Unije može biti stavljen pekmez, koji do sada nije bio prisutan na tom tržištu. Trgovina proizvodima pod nazivima domaća marmelada i ekstra domaća marmelada dopuštena je na hrvatskom tržištu do isteka zaliha koje budu postojale na datum pristupanja.

14. Mlado vino portugizac može se prodavati na hrvatskom tržištu ili izvoziti u zemlje izvan EU do isteka zaliha na datum pristupanja.

15. Na listu tradicionalnih izraza EU bit će uključene oznake za vina Opolo i Plavac te Samoborski bermet, kao i oznake zemljopisnog podrijetla jakih alkoholnih pića Hrvatska loza, Hrvatska travarica, Pelinkovac, Hrvatska stara šljivovica, Slavonska šljivovica i Zadarski maraschi

16. Tradicionalni proizvodi poput sira i vrhnja i dalje će se moći proizvoditi, ali će se u proizvodnji i prodaji morati poštovati higijenski uvjeti

17. U Hrvatskoj se najduže 12 mjeseci nakon pristupanja mogu upotrebljavati kavezi za kokoši nesilice koji nisu u skladu s propisima EU, a jaja iz takvog uvoza mogu se prodavati samo u Hrvatskoj.

18. Za Hrvatsku je u 2013. u Europskom fondu za ribarstvo predviđeno 8,7 miljuna eura, a nakon 2014. će ravnopravno sudjelovati u raspodjeli sredstava iz fonda namijenjenog ribarstvu.

19. Koče će se na sjevernom Jadranu moći kosititi na dubiini manjoj od 50 metara na udaljenosti od 1,5 nautičke milje, dok se u EU mogu koristiti na udaljenosti većoj od 3 milje.

20 Mljetu, Visu, Dugom otoku i Lastovu zbog povećanih troškova proizvodnje i udaljenosti, odobrena je viša stopa sufinanciranja projekata iz Europskog fonda za ribarstvo - 85 posto u odnosu na uobičajenih 75 posto.

21. U zračnom prometu propisana je obveza jasnog isticanja pune cijene karte. U slučaju duljih kašnjenja ili otkazivanja putovanja, avioprijevoznici moraju osigurati smještaj i hranu putnicima te naknadu ukoliko je putnici zatraže.

22. Nulta stopa PDV-a bit će ukinuta danom ulaska u EU, ali će se moći uvesti minimalne i snižene stope.

23. Do kraja 2014. građevinsko zemljište može ostati oslobođeno PDV-a.

24. Prag za registraciju poreznih obveznika PDV-a može biti podignut do 35.000 eura (oko 255.000 kuna umjesto sadašnjih 85.000).

25. Europske razine poreza na duhanske proizvode obvezni smo dostići tek 31. prosinca 2017.

26. Danom ulaska u EU ukinut će se povlastice branitelja za oslobađanje od PDV-a pri nabavi osobnih automobila.

27. Najkasnije do dana pristupanja EU Hrvatska će ukinuti izuzeće od oporezivanja inozemnih novčanih donacija i uvoza doniranja dobara od strane vjerskih ustanova.

28. Za Neumski koridor Hrvatska može primjenjivati posebni režim koji za domaću robu do 10.000 eura omogućuje izuzeće od obveze podnošenja ulaznih i izlaznih skraćenih deklaracija.

29. Od datuma pristupanja Hrvatska će primjenjivati dvostrane sporazume i aranžmane o tekstilu koje je Unija sklopila s trećim zemljama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 01:41