PREPIRKE NA VRHU

Kosor želi kontrolirati poteze nove vlade: Smatra da bi odbor za europska pitanja trebala voditi oporba

 Admir Buljubasic / CROPIX

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor smatra da nije u redu da vladajući imaju čelno mjesto u novom saborskom odboru za europska pitanja, već drži da bi taj odbor trebala voditi oporba.

Kosor vjeruje da unatoč završetku pregovora i činjenici da je potpisan pristupni ugovor Hrvatska i dalje treba puno raditi, te smatra da će biti nužno da odbor kontorlira vladine poteze, jer kako kaže, kroz svoje postupke vlada anulira neke rezultate pregovora i poštovanje 'acquisa' kojeg je prošla vlada preuzela.

Bivšu premijerku smeta poništavanje odluke koju je donijela 'njena vlada' da se ravnatelji uprava primaju na javnim natječajima, te da to budu provjereni, najstručniji ljudi. 'Nužno je da opozicija u Saboru kroz ovaj odbor kontrolira sve procese, posebice vezane za pravosuđe i ljudska prava', rekla je Kosor.

Kosor je uvjerena da će vladajući i oporba do ponedjeljka dogovoriti raspodjelu čelnih mjesta u saborskim odborima, među kojima i u odboru za lokalnu i regionalnu samoupravu.

Predsjednika Kluba SDP-a Igor Dragovan je rekao kako je njegova zadaća utvrđivanje smjernica ministrima na sjednicama ministarskog vijeća, odnosno politika vlade i vladajuće koalicije te da je moguće da je monitoring Bruxellesa ostao zbog neadekvatnog riješavanja nekih stvari koje su se trebale riješavati u periodu pristupanja EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 20:03