BITKA ZA VIROVITICU

Policiji iza leđa iskrčili put koji vodi do granice

Reporteri Jutarnjeg proveli su noć na barikadi sa seljacima u Virovitičko-podravskoj županiji. Trojica seljaka su uhićena, a jedan je u bolnici. Lakše je ozlijeđen od udarca pendrekom
 Damir Glibušić / CROPIX

VIROVITICA - Bitka za Viroviticu počela je u trenu. Petorica s traktorima, pravim blatnim tenkovima koji grme kad stisneš gas, zaobišli su u nedjelju policijsku barikadu i upali u grad dok su za njima jurili Jeepovi s rotirkama. Policajci su pokušavali prepriječiti kolnike seljacima, ali oni bi ih uredno zaobilazili po travnjacima i nogostupima. Građani su burnim negodovanjem popratili svako hapšenje. No dok je u gradu vladao kaos, prava diverzantska akcija odvijala se u šumama.

Pametniji od policajaca

Vođe seljačkog prosvjeda nadmudrili su policiju i poslali maleni, samozatajni tim s motornim pilama da ruše drveće i stvore put traktorima koji su s raznih strana krenuli obilaziti blokade. Prije nego što su se policajci snašli, seljaci su kroz tajne šumske putove zauzeli strateške pozicije kod Kolca i Turanovca. Bitka je dobivena, a put do mađarske granice osvojen. Za to vrijeme policijski Jeepovi još su tražili diverzante po virovitičkim ulicama. Trojica seljaka uhićena su i odvedena u postaju, jedan je završio u bolnici s lakšim ozljedama. Iz džepa je vadio mobitel, policajci su mislili da je oružje. Dobio je udarac pendrekom.

- To ti je zato jer policajac razmišlja policijskom logikom. Mi smo bili u ratu i puno smo pametniji. Njima je to bio zadatak i bilo ih je sram što to moraju raditi, a nama je to bitka za opstanak - priča nam jedan od organizatora pobune u Virovitičko-podravskoj županiji, J. Š., dok sjedimo u šatoru malo izvan grada u nedjelju oko ponoći.

- Svakog se jutra probudim u šest, otiđem na internet i napišem proglas: ‘Dobro jutro, hrvatski građani, ma gdje bili. Ovo je seljačka buna 2010.’ Popijem kavu pa idem u naš stožer gdje planiramo akcije - kaže J. Š., uporno odbijajući stati pred objektiv. Kaže da je dovoljno da ga nazovemo ministrom propagande.

Nešto prije jedan u noći stiže informacija da je povjerenik Zvonko Pipić odbio potpisati sporazum s Vladom. Naš ministar propagande odmah skače i smrknutog lica zove najisturenije položaje u Kolcu.





Danas je novi dan

- Ne poduzimajte ništa, stižem odmah, oslobodite mi put - naređuje. Oko tri u noći, iscrpljen i blijed, Zvonko Pipić obraća se seljacima.

- Razočaran sam, nisu nam dali ništa novo, ali i ovo što smo izborili, izborili smo mi u Virovitici. Mi jedini nismo potpisali, ali prodali su nas drugi - objašnjava Pipić.

Pale traktore i idu kućama. Kod Kolca Pipić zahvaljuje najisturenijim prosvjednicima. Oko šest ujutro i oni najuporniji, golobradi mladići iz Jugovog Polja i Novaka gase zadnje cigarete.

Ne idu spavati nego u novi desant - na njive. Počeo je još jedan sasvim običan radni dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 17:25