TRAKTORSKA BUNA 2010.

Traži se slikar naivac za sljedeću bunu

Okončan je sedmodnevni prosvjed u kojem je zamirisala seljačka krv u sukobu s policijom kod Virovitice. Tko zna, možda će se naći neki slikar naivac da naslika "Traktorsku bunu 2010."

Đakovo. Gradska vijećnica. Jedan je sat poslije ponoći. Iscrpljeni vođe seljačkih udruga pronašli su kompromis s ministrom koji je nekoliko sati prije vikao da će država bankrotirati ako potpiše to što je potpisao. Okončan je sedmodnevni prosvjed u kojem je zamirisala seljačka krv u sukobu s policijom kod Virovitice.

Glavni glumci poredali su se ispod slike Otona Ivekovića “Bitka kod Gorjana 1386. godine”, koja prikazuje borbu mađarona i hrvatski orijentiranih velikaša. Prikazan je trenutak u kojem su pobunjeni hrvatski velikaši, predvođeni braćom Horvat, na putu između Đakova i Gorjana napali hrvatsko-ugarsku kraljicu Mariju te nju i njezinu majku uhapsili, a cijelu svitu pobili.

Iveković je sliku radio sedam godina jer su mađaroni smatrali da autora treba uhapsiti i sliku uništiti. Isti autor naslikao je i “Dolazak Hrvata na more”, što su neki od seljaka zazivali prijeteći da će traktorima blokirati brodogradilišta za čiju sanaciju država ima novca. Tko zna, možda će se naći neki slikar naivac da naslika “Traktorsku bunu 2010.” za sljedeći prosvjed i potpisivanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 20:24