ODRŽAN OKRUGLI STOL

BURA U SISKU ZBOG OBUSTAVE RADA RAFINERIJE 'Zvoni na uzbunu u cijeloj županiji'

 Miroslav Kiš/CROPIX

SISAK - Budući da je riječ o strateškom postrojenju kao i o budućnosti Grada Siska, nužno je u što skorijem roku provesti modernizaciju Rafinerije nafte Sisak i osigurati kontinuitet proizvodnje te podići razinu zaštite okoliša. Rekla je ovo Marijana Petir, zastupnica u Europskom parlamentu na u subotu održanom okruglom stolu “Budućnost Rafinerije nafte Sisak”.

Na okruglom stolu, kojeg je organizirala Petir, sudjelovali su akademik Mirko Zelić, predsjednik Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU, Ivan Medarac, nekadašnji direktor energetskog sektora Ine i Predrag Sekulić, predsjednik Radničkog vijeća i koordinator Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak.

Rečeno kako je Rafinerija Sisak stala s radom prije tri dana i ne zna se kada će nastaviti rad jer ne postoji plan prerade za 2015., ne postoji plan kapitalnih investicija te ne postoji plan operativnog održavanja. - To je zvono za uzbunu, zvono koje odjekuje ne samo u rafineriji, nego u čitavom gradu i županiji, rekla je Petir.

Ivan Medarac naglasio je kako radnici trebaju ustrajati u svojim zahtjevima.

- Treba preispitati odnos i ugovore između Vlade tj. Ine i MOL-a. Rješenje postoji, ali nije jednostavno. Svakako je potrebna modernizacija, rekao je Medarac.

Akademik Mirko Zelić je istaknuo da je potrebna tehnološka modernizacija jer je uloga Ine strateška i socijalna, ne samo proizvodna. Zelić je naglasio kako njezinim zatvaranjem dolazi do energetske i društvene nestabilnosti te da Inu još uvijek smatra nacionalnom kompanijom za koju se treba boriti, posebice Vlada.

Predsjednik Radničkog vijeća i koordinator Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak Predrag Sekulić istaknuo je kako su do 2008. godine trebale biti modernizirane obje rafinerije, i Sisak i Rijeka, ali to se nije dogodilo.

- Tražim hitnu reakciju Vlade, rekao je Sekulić.

Sudionici okruglog stola su zatražili raskidanje ugovora s MOL-om i podnošenje tužbe zbog nastale štete te su pozvali premijera na državničke poteze. Marijana Petir je pozvala u ime svih okupljenih na provođenje modernizacije rafinerije nafte u Sisku, Vladu RH da zaštiti na adekvatan način nacionalne interese u odnosu s MOL-om. Okrugli stol o budućnosti Rafinerije završila je riječima: „Ne damo Rafineriju, ne damo Sisak!“

Uprava Ine: Prestanak proizvodnje u siječnju ne znači zatvaranje Rafinerije Sisak, nego optimalizaciju poslovanja

Povodom održavanja Okruglog stola o Rafineriji nafte Sisak, ističemo kako smo svjesni važnosti dijaloga o ovakvim pitanjima no isto tako smatramo kako se takav dijalog treba održavati u okvirima konstruktivne rasprave tijekom koje bi se na adekvatan način mogli ravnopravno ponuditi argumenti svih uključenih strana. Inin menadžment ostaje otvoren za sva pitanja vezana uz poslovanje kompanije te ujedno poziva i Radničko vijeće da u skladu sa svojim ovlastima sazove sastanak na kojem bi s menadžmentom ta pitanja i raspravili.

Što se tiče trenutne proizvodnje u Sisku, temeljem odluke donesene na razini operativnog menadžmenta, a u skladu s najboljom industrijskom praksom, u Rafineriji nafte Sisak u siječnju je došlo do privremene obustave proizvodnje uslijed isteka zaliha domaće nafte. Navedena obustava proizvodnje predstavlja uobičajenu mjeru optimizacije poslovanja koja ne podrazumijeva zatvaranje rafinerije, niti smanjenje broja zaposlenika. Ova mjera optimizacije je predstavljena svim razinama menadžmenta te odobrena prošle godine u sklopu poslovnog plana kompanije za ovu godinu.

Razumijemo zabrinutost Ininih zaposlenika te lokalne zajednice vezano uz budućnost sisačke Rafinerije, no prilikom donošenja odluka o proizvodnji u obzir moramo uzeti ekonomsku realnost i održivost poslovanja. Prerada u sisačkoj Rafineriji ovisna je o vanjskom okruženju odnosno tržišnim uvjetima, pri čemu je fokus Ininog menadžmenta na optimiziranju poslovanja te ostvarenju maksimalne profitabilnosti Ininog rafinerijskog segmenta. U tom kontekstu, moramo istaknuti kako Inin menadžment ne može biti pod utjecajem političkih pritisaka pri donošenju odluka koje mogu imati značajan utjecaj na kompaniju, stoji u priopćenju Uprave Ine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 19:26