PLANIRAN ZA 2016.

NAJVEĆA KOMUNALNA INVESTICIJA U POVIJESTI GRADA Sisak dobiva pročistač otpadnih voda od 32,7 mil. eura

Osim pročistača koji ima kapacitet za 60.000 stanovnika, u sklopu projekta gradi se i 8,6 km kanalizacijske mreže
 Mate Piškor

SISAK - Na desnoj obali rijeke Save, u neposrednoj blizini postrojenja Termoelektrane i Rafinerije nafte te naselja Crnac, u Sisku se gradi pročistač otpadnih voda.

Riječ je o najvećoj komunalnoj investiciji u povijesti grada, vrijednoj 32,7 milijuna eura, od čega su 21,8 milijuna eura bespovratna sredstva Europske unije, a 10 milijuna eura je kredit kojeg će otplaćivati Hrvatske vode i Sisački vodovod, odnosno građani Siska.

Osim pročistača koji ima kapacitet za 60.000 stanovnika, u sklopu projekta gradi se i 8,6 kilometara kanalizacijske mreže.

- Radovi idu jako dobro unatoč lošem vremenu, već je pola projekta dovršeno, i potrošeno isto toliko novaca, te sam siguran da će do kraja ove godine biti dogotovljen građevinski dio radova, a pročistač bi u funkciju trebao biti stavljen 2016. godine, rekao je, obilazeći u utorak gradilište pročistača Ivica Plišić, generalni direktor Hrvatskih voda.

Novi pročistač će osigurati čiste vode rijeka Kupe i Save, te Parka prirode Lonjsko polje. Također će omogućiti ispravno funkcioniranje sustava odvodnje za vrijeme obilnih oborina smanjujući rizik od poplave. Nakon dovršetka izgradnje pročistača i pripadajuće kanalizacije, grad Sisak, uz potporu Hrvatskih voda, kandidirat će projekt izgradnje kanalizacije mreže za sva naselja grada Siska za financiranje iz fondova EU, kako bi se osigurala puna iskoristivost pročistača te podignula razina komunalnog standarda za sve stanovnike grada i prigradskih naselja.

Ivica Plišić, generalni direktor Hrvatskih voda kod gradilišta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 13:15