SAPUNICA TITO NA HTV-U

Bulajić: Vrdoljak laže: Nije Hetrich autor ‘Titovih memoara’ već samo ja

Ako nisam autor, zašto su mi Vrdoljaci dali pisanu ponudu za korištenje dijelova mog materijala, pita Veljko Bulajić

ZAGREB - Sukob Veljka Bulajića , Antuna Vrdoljaka i HTV-a oko serije “Tito” stalno se intenzivira. Bulajić je tako, uz zahtjev za privremenu zabranu emitiranja sporne serije, podnio i tužbu protiv producentske kuće Mediteran filma zbog “uzurpacije autorskih prava”. I HTV je, čini se, ostavio Vrdoljaka na čistini, jer je Bulajićeve odvjetnike uputio da probleme rješavaju s Mediteran filmom, a ne Prisavljem.

Nema kvadrata filma

Antun Vrdoljak u teškoj je situaciji jer bi sud mogao donijeti odluku o privremenoj zabrani emitiranja serije dok se ne utvrdi pitanje autorskih prava te je izazvao dodatnu buru izjavom da je zapravo intervju s Josipom Brozom Titom , koji obilno koristi u svojoj seriji, radio poznati redatelj Ivan Hetrich, a ne Bulajić, te da u svojoj seriji nema ni “kvadrata Bulajićeva filma”.

- To je nevjerojatna izmišljotina, jer Ivan Hetrich nikada nije bio angažiran u radu na ‘Titovim memoarima’. S Titom sam vodio razgovor samo ja kao autor serije - kaže Bulajić.

Nudili novčanu naknadu

- Osim toga, ako ja, kako tvrdi Vrdoljak, nisam autor, zašto je onda tvrdio da sam mu dao odobrenje, a njegov sin Andrija nudio mi je novčanu naknadu za korištenje dijelova mog materijala, što sam odbio jer nisam bio upoznat o kojoj se minutaži i kojim djelovima serije radi. Njegova pisana financijska ponuda nalazi se kod mog odvjetnika.

U prvoj epizodi serije ‘Tito’, kaže on, korišteno je 27, u drugoj 17, a u trećoj 12 minuta iz ‘Titovih memoara’. Bulajić dalje kaže da nije u sukobu s HTV-om, ali smatra da su oni trebali zaštititi njegova autorska prava jer on sam nema nikakve odnose s Mediteran filmom ili nekim trećim osobama. - HTV jest imovni vlasnik serije ‘Titovi memoari’, ali mora tražiti moje odobrenje u slučaju prerade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 08:19