PLODNA GODINA

Baby boom u Bjelovaru: Čak osam trudnica u srednjoj školi, dvije su 15-godišnjakinje

BJELOVAR - Čak osam trudnica trenutačno sjedi u školskim klupama bjelovarske Komercijalne i trgovačke škole , a posebno je šokantna činjenica da su među tim trudnim učenicama i dvije, može se tako reći, djevojčice. Navršile su tek 15 godina i pohađaju prve razrede te škole. O maloljetničkim trudnoćama koje su u posljednjih nekoliko mjeseci zaredale u bjelovarskoj Komercijalnoj i trgovačkoj školi sve se više govori u školskim i stručnim krugovima. Podaci doista zabrinjavaju jer je riječ o najvećem broju trudnica u bjelovarskim školskim klupama dosad.

- Prije nekoliko godina u jednom smo maturantskom razredu imali sedam trudnica. U našoj školi, nažalost, to i nije neka novost, no dobna granica trudnica sada je uvelike niža, što nije dobro. Kada su djevojke pred maturom, nekako je lakše to prebroditi, no ove su trudnice i same još djeca - kaže ravnateljica Nataša Vibiral.

Dodaje kako u nekim slučajevima one ni same nisu svjesne trudnoće pa je tako, primjerice, jedna od njih bila trudna 28 tjedana, a da to još nije znala, ili nije htjela priznati. S ostalim je kolegicama vježbala na nastavi tjelesnog, a da nešto nije u redu, prva je posumnjala profesorica. Pozvani su roditelji koji su tvrdili da je to nemoguće, djevojčica je isto tako negirala trudnoću i govorila da je samo jedanput poslije zabave bila s dečkom. No, obavljen je ultrazvuk i trudnoća je i službeno bila potvrđena.

- Škola je u takvim situacijama vrlo fleksibilna. Izlazimo im maksimalno ususret i omogućavamo da u slučaju bilo kakvih problema u trudnoći ne moraju dolaziti na nastavu. Isto tako, organiziramo i polaganje razrednih ispita, što je za njih najbolje rješenje - pojašnjava ravnateljica Vibiral.

Kaže i kako škola na različite načine pokušava utjecati na svijest i spoznaje učenika o spolnosti, ali da to nikako nije dovoljno. Informacije koje mladi danas dobivaju putem interneta i ostalih medija, isto tako, očito nisu shvaćene na pravi način. U školi stoga često organiziraju serije predavanja o spolnosti koje vode liječnici Zavoda za javno zdravstvo i zaposlenici Patronažne službe.

No, u školi su uvjereni kako je u spolnom sazrijevanju za mlade ipak najvažniji odnos s roditeljima. Nažalost, sve ankete govore da mladi najmanje informacija o seksualnosti dobivaju u krugu obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 01:04