PUNA KUĆA

Blaženka iz Drniša ima samo 35 godina i desetoro djece!

Zbog različitih termina školskih obveza djeca čak i ručaju "kako tko stigne", kako to već biva kod onih koji žive u zaposlenom i dinamičnom okruženju
 JOŠKO ŠUPIĆ / CROPIX

Novorođeno, deseto dijete - sudeći po dosadašnjoj praksi - neće biti posljednje u obitelji Burečić u Drnišu. Mami Blaženki, naime, tek je trideset i peta godina, suprug Ivan ima samo dvije više, djeca sva, Bogu hvala, zdrava i vesela... Tu smo sretnu i brojnu obitelj posjetili u njihovu skromnom podstanarskom domu u njedrima Zagore, kojim - iako ima tek dvije sobe i pedesetak metara četvornih - po cio dan odjekuje dječji smijeh. No, svu djecu bilo je teško uhvatiti na okupu ; to se, naime, potrefi tek rano ujutro i navečer prije spavanja, kaže Blaženka.

Zbog različitih termina školskih obveza djeca čak i ručaju “kako tko stigne”, kako to već biva kod onih koji žive u zaposlenom i dinamičnom okruženju. Priče o brojčano moćnim obiteljima poput ove sve su rjeđe, ili se to barem nama iz gradske perspektive čini; zbog krize, nedostatka vremena i opterećenja familije imaju po jedno ili dvoje djece, po selima starih momaka ima sve više, demografska slika sve je bljeđa...

Ipak, još uvijek mladi ljudi kao što su Blaženka i Ivan nisu zažalili što je njihova obitelj nešto veća nego što su u početku planirali. Svoj recesiji uprkos!

- Nije bajno, ali ne žalimo se; od prihoda imamo moju rodiljsku naknadu, ali suprug, po struci majstor-zidar, sada je na birou. Ipak, najvažnije nam je riješiti stambeno pitanje - nedavno smo aplicirali u Kninu pri APN-u za dodjelu kuće za stanovanje - jednostavno će simpatična mama sedam djevojčica i trojice sinova.

Najstarija Ivana (16) ide u drugi razred srednje škole, dok je najmanju bebu, jednoipolmjesečnog Josipa nedavno posjetio gradonačelnik Drniša i za Uskrs njegovoj obitelji darovao bon za namirnice u protuvrijednosti od dvije tisuće kuna. Blaženka je inače i sama potekla iz brojne obitelji; njih šestero djece odraslo je u Novom Travniku, a svoje je prvo dijete dobila već s 18 godina . Zbog obiteljskih okolnosti, ali i rata, Blaženka nije stigla posvetiti puno vremena sebi, ni obrazovanju; završila je osnovnu školu, upisala prvi razred srednje, pa je zaratilo, ona se zaljubila...

Tako je danas naša sugovornica prava supermama, koja čak stigne i - uzgajati cvijeće!

- Eto, to mi je hobi, koliko stignem. Relaksira me baviti se uređivanjem lončanica, a i lijepo ih je vidjeti na balkonu... Djeca se vesele - veli Blaženka, koju smo ipak nanovo priupitali:

Koliko još?

- Znate, kad sam došla u bolnicu Hrvatski ponos u Kninu roditi sedmo dijete, ginekolog dr. Ivica Dadić mi je rekao: “Moja Blaženka, nećete na tome stati, još ćemo se mi sresti”. Nisam mu vjerovala, ali - pogodio je; kasnije me porodio s još troje djece! - veselo će deseterostruka zgodna mama iz Drniša.

Originalni članak pročitajte na Slobodnoj Dalmaciji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 11:28