ANTIKORUPCIJSKO VIJEĆE O MEDIJIMA

Antičević-Marinović: Mi još uvijek ne znamo tko zapravo kontrolira medije

 Goran Mehkek/Cropix

ZAGREB - Osim na Vijeću za nacionalnu sigurnost, mediji su danas bili tema i na Antikorupcijskom vijeću u Saboru u okviru rasprave o radu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN). Raspravu je potaknula SDP-ovka Ingrid Antičević-Marinović primjedbom da još uvijek nema adekvatnog odgovora na koncentraciju vlasništva u medijima te odgovora na pitanje tko zapravo kontrolira medije.

Predsjednica Vijeća AZTN-a Olgica Spevec rekla je kako je problem što postoji više regulatora koji se bave medijima što otežava učinkovit rad.

- Mi se bavimo utjecajem koncentracije vlasništva nad medijima na tržištu, ali se ne bavimo porijeklom kapitala - rekla je Spevec. Izvjestila je kako još uvijek nisu dovršeni postupci vezano za dvije odluke Agencije iz 2010. godine.

Oba slučaja vezana su za stvaranje kartela, odnosno zabranjenog sporazuma o cijenama na području dnevnih i tjednih tiskovina, još uvijek su pred sudom. Riječ je o poznatom slučaju kada je Agencija utvrdila da je 9 nakladnika dnevnih novina sklopilo zabranjeni sporazum o cijenama, jer su istodobno sve dnevne novine poskupjele za 1 kunu.

U drugom slučaju, Agencija je utvrdila postojanje dogovora o istodobnom povećanju cijena između EPH i NCL Grupe, dva najveća nakladnika političkih tjednika, što je također ocjenjenom zabranjenim sporazumom, odnosno kartelom.

- Ti slučajevi još čekaju sudski pravorijek i idu po starom zakonu. No, po novom zakonu imamo puno veće ovlasti u otkrivanju kartela, možemo ulaziti u firme, izricati kaznene mjere i to do 10 posto godišnjih prihoda - rekla je Spevec ogradivši se da ne može govoriti o konkretnim slučajevima na kojima već rade po novom zakonu.

Na pitanje kakav je stav Agencije prema Vjesniku i njegovom financiranju, Spevec je rekla kako je mišljenje Europske komisije da se državne potpore za Vjesnik ne mogu tretirati kao potpore, jer Vjesnik kao novina koja izlazi na hrvatskom jeziku ima ograničeno tržište, pa time ne ugrožava trgovinu između Hrvatske i država EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 10:20