DRUGI PUT U SAMO 15 DANA

Sjednica VNS-a: Ministrica Dalić izvijestit će o financiranju medija. Na dnevnom redu i sigurnost na Prideu!

Glavna tema današnje sjednice je problem prikrivenog vlasništva i crnog kapitala u hrvatskim medijima
 Goran Mehkek/Cropix

ZAGREB - Samo petnaest dana od održavanja zadnje sjednice Vijeća nacionalne sigurnosti, na kojoj se raspravljalo o tvrdnjama Damira Polančeca koje su teretile policijski vrh, danas se u Visokoj ulici u Zagrebu održava nova sjednica toga tijela. Sjednica je počela u 10 sati, a glavna tema je problem prikrivenog vlasništva i crnog kapitala u hrvatskim medijima.

Porijeklo novca

Osim stalnih članova Vijeća nacionalne sigurnosti, kojeg čine predsjednik države, premijerka, šefovi obavještajnih službi, predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost, glavni načelnik Oružanih snaga RH te četvero ministara: unutarnjih poslova, vanjskih poslova, obrane i pravosuđa, na sjednicu će, uz predsjednika Sabora, koji nije član VNS-a, ali redovito prisustvuje sjednicama, sutra biti pozvana i ministrica financija Martina Dalić.

Na sjednice, naime, može biti pozvan predstavnik onoga državnog tijela koji članove VNS-a može detaljnije informirati o temi koja je na dnevnom redu. S obzirom na to da je to ovaj put ministrica financija, može se pretpostaviti da će članove VNS-a zanimati više detalja o financiranju pojedinih medija, porijeklu i tokovima novca koji bi mogli upućivati na izvore iz kriminalne djelatnosti i prikriveno vlasništvo.

Treba podsjetiti da je problem prikrivenog vlasništva i crnog novca u medijima bila i jedna od tema konferencije koju je u travnju ove godine u Bruxellesu organizirala EK.

Iako je jedina tema današnje sjednice VNS-a trebala biti prikriveno vlasništvo i crni kapital u medijima, dan prije njezina održavanja procurila je i informacija da će se pod točkom razno na VNS-u razgovarati i o pitanju sigurnosti održavanja predstojećeg Gay Pridea u Zagrebu planiranoga za ovu subotu.

Policija na udaru

Na toj temi, kako doznajemo, inzistira predsjednik Ivo Josipović, i to nakon nasilničkih nasrtaja na sudionike prošlotjedne parade u Splitu. Dok glasnogovornik policije Krunoslav Borovec tvrdi da je policija u splitskom slučaju spriječila eskalaciju nereda i postupila profesionalno, a premijerka da su optužbe na račun policije neutemeljene te da ni jedno državno tijelo ne potiče i ne štiti homofobiju, kritike na račun policije ne jenjavaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 08:51