SJEDNICA O MEDIJIMA

Kosor: Mijenjamo zakon. Treba znati ime i prezime vlasnika medija!

 Goran Mehkek / Cropix

ZAGREB - Nakon sjednice Vijeća nacionalne sigurnosti koja je trajala oko dva i pol sata, predsjednik Ivo Josipović rekao je da ne može iznositi detalje o istragama i obradama koje se vode, ali da ima ozbiljnih indicija u nezakonita postupanja u medijima, da se neki postupci već i vode i da je na državnim organima da ih završe sukladno Ustavu i zakonima. U svakom slučaju, dodao je, nitko iz politike nema ambiciju uređivati medije.

Premijerka Jadranka Kosor na čiju inicijativu je i sazvana sjednica VNS-a o temi prikrivenog vlasništva i crnog kapitala u medijima bila je otvorenija od predsjednika Josipovića.

Ocijenila je da je sjednica VNS-a bila dobra i konstruktivna, te da će Vlada na tragu zaključaka VNS-a vrlo brzo, možda već za desetak dana pripremiti izmjene nekoliko zakona, vezanih prije svega uz vlasništvo nad medijima. "Na tragu današnje rasprave, tražit ćemo da zakoni budu tako koncipirani da se zna ime i prezime medijskih vlasnika, dakle ne pravna osoba, nego ime i prezime fizičke osobe, ili fizičkih osoba vlasnika medija, ako ih ima više. To je jedan put kojim idemo, ali isto tako razmotrit ćemo trebali li, i ako treba - što treba mijenjati u postojećim propisima kako bismo onemogućili trgovanje koncesijama u slučaju elektroničkih medija", ustvrdila je Kosor.

Jedna od tema VNS-a bili su, prema premijerki, i slučajevi u kojim je prodavatelj nekog medija bila država, tj. Hrvatski fond za privatizaciju, kako bi se vidjelo jesu li novi vlasnici ispunili sve svoje obaveze iz kupoprodajnog ugovora. Razgovalo se, na VNS-u i o tome da porezna služba i druga tijela Minsitarstva finacija pojačaju nadzor nad tokovima novca u medijima.

"Ne možemo očekivati slobodne medije i slobodne novinare, ako nemamo pravi uvid u vlasništvo nad medijima, tj ako vlasništvo nije transparentno, jer mediji u Hrvatskoj, jednako kao i drugdje kreiraju mnogo toga u našim životima", naglasila je Kosor

Izjavila je da će nakon rasprave na VONS-u pojedina državna tijela i organi biti snažnije angažirani, te da će uz ostale dodatnog posla imati i Ministarstvo financija.

Premijerka nije željela pojasniti jesu li o crnom novcu i prikrivenom vlasništvu u medijima razgovarali načelno ili je bilo riječi o konkretnim medijskim kućama. "Razgovarali smo o puno toga, objavit ćemo i zaključke", ustvrdila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 12:33