PIŠE GORDAN MALIĆ

Afera brijunski transkripti: EU i SAD zabrinuti zbog Vladina zaokreta udesno i najave lobiranja

Inicijative kojima se opstruira procesuiranje zločina mogle bi se negativno odraziti na zatvaranje Poglavlja 23 u pregovorima s EU

ZAGREB - Iako u istrazi o curenju brijunskih transkripata sudjeluje i policija, sugovornici Jutarnjeg iz MUP-a tvrde da zasad nema naznaka inkriminacijama koje bi vodile odavanju državne tajne.

Inače, sama istraga o transkriptima koju je nedavno inicirala Vlada mogla bi izazvati negativne reakcije članica EU, ali i vlade SAD-a, potvrđeno je Jutarnjem iz više diplomatskih izvora.

Neće pomoći generalima

Od hrvatske Vlade očekuje se da i dalje surađuje s Haaškim sudom, a od hrvatskog tužiteljstva da i dalje procesuira sve ratne zločine, pa i one koje su počinili pripadnici HV-a.

Inicijative kojima se opstruira procesuiranje ratnih zločina mogle bi se negativno odraziti na zatvaranje Poglavlja 23 u pregovorima s EU, tvrdi sugovornik iz diplomatskih krugova.

Kako doznajemo, više je predstavnika diplomatskog zbora predstavnicima vladajuće koalicije uputilo poruke sličnog sadržaja. Istraga o tome tko je i na koji način surađivao s Haaškim sudom dostavljajući mu “Tuđmanove transkripte”, neće pomoći osuđenim generalima, ali bi mogla naštetiti Hrvatskoj. Takva kritička stajališta zastupaju i američki diplomati koji su zabrinuti populističkim zaokretom Vlade koja najavljuje da će se protiv haaških presuda boriti i političkim lobiranjem. Posve je sigurno, tvrde sugovornici Jutarnjeg, da joj SAD u tome neće biti saveznik, već žestoki kritičar.

Opće je mišljenje da je HDZ, nakon početnih suzdržanih reakcija u povodu haaških presuda, napustio izbalansirani pristup i okrenuo se populizmu koji homogenizira desno biračko tijelo.

Progon vještica

Kontroverzni Josip Đakić, koji je i sam svojedobno saslušavan zbog protjerivanja Srba iz virovitičkog kraja, postao je sve istaknutiji stranački glasnogovornik, a istraga o izvoru koji je Haaškom tužiteljstvu dao brijunske transkripte tipičan je politički progon vještica. Još nema službenih rezultata te istrage koju formalno provodi Vladin Ured za suradnju s Haaškim sudom, a u kojoj sudjeluju i druga državna tijela.

Zasad je riječ o tzv. administrativnoj istrazi, kojoj je cilj ustanoviti na koji su način brijunski transkripti završili u Haagu. Ta istraga nema kriminalistički karakter. U redovima HDZ-a i među braniteljskim udrugama sve su glasniji oni koji traže i kriminalizaciju “izvora”, smatrajući da iza dostavljanja dokumenata Haagu stoji bivši predsjednik Stjepan Mesić.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:56