VELIKA ANALIZA

HDZ NAKON IZBORNOG NEUSPJEHA. ŠTO DALJE? Nezadovoljnika je sve više, otvoreno se govori o greškama, prstom se upire u krivce...

Novinarka Magazina bila je u izbornoj noći u stožeru HDZ-a, a u danima nakon izbora razgovarala je s brojnim članovima stranke o njenoj budućnosti
 Goran Mehkek/CROPIX

Nezadovoljnika je sve više, kao i onih koji su otvoreno počeli govoriti o greškama zbog kojih je HDZ-u izmakla sigurna pobjeda. Počelo se upirati prstom i u glavne krivce. Spas je, čini se, samo u privlačenju Mosta.

Izgubili smo već dobivene izbore. A znate što je najlošije u svemu? To što nas je pobijedio samo jedan čovjek - nepopularni premijer Zoran Milanović - kazao mi je u izbornoj noći jedan član HDZ-a blizak vrhu stranke. Izgovorio je to u trenutku dok su u restoranu Globus na zagrebačkom Velesajmu HDZ-ovci euforično slavili pobjedu. Prvi, neslužbeni i nepotpuni rezultati DIP-a, naime, tada su HDZ-ovoj koaliciji davali nekoliko mandata prednosti.

- Zašto to mislite, pa, u vodstvu ste, a vaši govore da će se ta razlika do kraja i povećati – zapitala sam tada.

- Sve ispod deset mandata za nas je loše. A vidjet ćete da će na kraju razlika biti i manja. Prošao sam dosta izbora i znam što govorim. Nema pobjede, ne one istinske, ovo je naš poraz, pogotovo nakon višemjesečnih priča da ćemo uvjerljivo pobijediti – uzvratio je ozbiljno moj sugovornik i otišao. Te večeri više se nismo sreli, ali sjetila sam se njegovih riječi kad je, koji sat poslije, za govornicu izašao šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

- Veselite se jer smo pobijedili – poručio je tada Karamarko članovima i simpatizerima stranke. Bio je jedan sat iza ponoći, trenutak kad su neslužbeni rezultati izbora pokazivali kako HDZ-ova koalicija ima prednost od osam mandata.

- Tvrdim da će se ta razlika do jutra i povećati – ponovio je Karamarko ono što smo te večeri već više puta slušali od vodećih HDZ-ovaca. Razrezao je tortu i nazdravio šampanjcem. Mostu je zaboravio čestitati. Podsjetio ga je na to HSS-ov Branko Hrg. Atmosfera u Globusu postala je uzavrela. Dvoranom su odjekivali zvuci pjesme ”Zovi, samo zovi”. Vrištalo se, skandiralo, pjevalo. Ljubila se hrvatska zastava, valjalo po podu i zviždalo Zoranu Milanoviću.... HDZ-ovci su slavili. Ali, ne svi. Vrhuška HDZ-a nakon šefova govora brzo se zatvorila u Bijeli salon zajedno s braćom Mamić i još nekolicinom viđenijih poduzetnika. Tamo su uostalom i proveli najveći dio vremena te večeri...

Nekoliko sati ranije scene iz Globusa izgledale su drugačije. Izlazne ankete pokazale su izjednačen rezultat sa SDP-ovom koalicijom i veliki uspjeh Mosta. Kad su ti rezultati objavljeni, u dvorani koja se tek počela puniti, nakratko je zavladao muk. Na licima HDZ-ovaca vidjela se nevjerica, zaprepaštenje...

- Ma, to su samo ankete, one nikad nisu točne... To će se promijeniti, vidjet ćete. Samo se strpite – govorili su jedni drugima, ali i okupljenim novinarima.

I mnogi članovi stranke navodili su slično.

- Ne brinite, imat ćemo komfornu većinu – kazao je Željko Reiner.

- Sigurno ćemo imati još minimalno devet mandata bez dijaspore – uvjeravala je direktorica HDZ-ove kampanje Josipa Rimac.

- Mislim da će rezultati biti drugačiji i da neće trebati zvati Most ili nekog drugog – kazao je i politički tajnik Tomislav Čuljak.

- Izborne ankete nas ne fasciniraju, navikli smo na njih. Dobro stojimo u svim zagrebačkim jedinicama – tvrdio je međunarodni tajnik Miro Kovač.

Sve izjave svodile su se na to kako će razlika biti veća od deset mandata. Ipak, njihove riječi o uvjerljivoj pobjedi nije pratila i atmosfera u Globusu. Iako se sviralo, pjevalo i mahalo zastavama, vidjelo se da HDZ-ovci napeto i nervozno iščekuju prve neslužbene rezultate DIP-a. Kad je u 22 sata objavljeno da HDZ ima 63 mandata, nastupila je euforija. No, raspoloženje u Globusu mijenjalo se sa svakim novim podatkom iz DIP-a. Ipak, Karamarko je na kraju i sebe i prisutne u Globusu uvjerio u značajnu pobjedu HDZ-a. Ubrzo nakon njegova govora dvorana se ispraznila. Jedni su otišli kućama, drugi slaviti dalje. Jutro, međutim, nije bilo naklonjeno HDZ-u. Gotovo izjednačen rezultat s SDP-ovom koalicijom stavio je vodstvo HDZ-a na nove muke. Zaredali su sastanci u stranci, okupljali su se HDZ-ovi ekonomisti, zasjedalo je Predsjedništvo... Iako su glumili ležernost pred novinarima, na licima vodećih ljudi HDZ-a, koji su dolazili i odlazili iz središnjice, vidjela se zabrinutost. Posebno je ozbiljan i mrgodan bio šef stranke Tomislav Karamarko. Novinare koji su se gotovo cijeli tjedan okupljali pred HDZ-om uglavnom su nastojali izbjeći.

Pred vrhom HDZ-a bio je samo jedan zadatak – smisliti strategiju kako pridobiti Most. Jer bez Mosta HDZ, kao ni SDP, ne može sastaviti Vladu. Informacije koje su se iz središnjice plasirale u javnost bile su šture. Jedna od njih glasila je da će HDZ inzistirati na Vladi stručnjaka. U prijevodu to bi značilo da se Tomislav Karamarko spreman odreći i premijerske funkcije da bi došao na vlast. Iako HDZ-ovcima ta mogućnost teško pada, očito su svjesni da je to jedini način da kako-tako stignu do Banskih dvora. Jer ako to ne uspiju, šef HDZ-a i njegovi najbliži suradnici dobro znaju da je onda na kocki i politička sudbina Tomislava Karamarka. U stranačkim kuloarima gotovo se odmah počelo pričati da u slučaju neuspjeha sa sastavljanjem Vlade, Karamarko više ne može ostati na čelu HDZ-a. Počelo je razmatranje opcija, ali i jačanje struja protiv aktualnog vodstva.

Nezadovoljnika je iz dana u dan bilo sve više, kao i onih koji su otvoreno počeli govoriti o greškama zbog kojih je HDZ-u izmakla sigurna pobjeda. Počelo se upirati prstom i u glavne krivce. A došlo je, kako tvrdi naš izvor, i do sukoba dvojice glavnih tajnika Milijana Brkića i Tomislava Čuljka s Karamarkom.

- Ovo se nije smjelo dogoditi. Bio sam siguran da ćemo pobijediti. U stranci su nas stalno uvjeravali da je sve u redu, da imamo veliku prednost. Govorili su da naše ankete pokazuju kako imamo više od deset mandata. A pogledajte sada - govori razočarano jedan HDZ-ovac. Bio je, kaže, aktivan u kampanji, radio na terenu.

- Ne mogu uopće povezati ovo sada s našim završnim skupom u Areni. Tamo je bilo veličanstveno - govori u nevjerici. Nije jedini. Mnogi su članovi zatečeni i šokirani. Teško prihvaćaju mogućnost da u oporbi ostanu osam godina.

Kako je HDZ nakon niza izbornih pobjeda i uvjerenja da će lako poraziti vladajuće koji su, kako su isticali, uništili Hrvatsku, ipak dospio u gubitničku poziciju? Zašto su toliko vjerovali stranačkim anketama i je li netko upozoravao na moguće propuste i druge scenarije? Izvori iz HDZ-a kažu kako je bilo naznaka da bi stvari mogle poći krivo.

- Bilo je onih koji su upozoravali na oprez, ali ne baš glasno jer svatko se plašio previše izložiti i ugroziti neke svoje interese. Mislim da je najkritičniji bio profesor Stjepan Šterc koji je bio i u izbornom stožeru za predsjedničke izbore. Ali nisu ga htjeli slušati, i mislim da su ga čak pred kraj isključili iz stožera - kazao nam je jedan od HDZ-ovaca koji je sudjelovao u kampanji. Sam Šterc, inače, jedan od naših vodećih stručnjaka za demografiju s kojim smo se ovih dana kratko sreli tijekom ”novinarskih sačekuša” pred HDZ-ovom središnjicom, nije htio previše komentirati takve informacije. Kazao je tek kako je ono što je imao za reći, rekao na Stožeru, bez obzira na ”njihovu ljutnju”.

- Točno je da sam ih, imajući u vidu trendove i osrednje ljude koje su forsirali, upozorio, pa i pismeno, o tome što se može dogoditi. O svemu ću se pismeno očitovati kad završe pregovori, jer su znali, ali nisu vjerovali i bilo im je jednostavnije da me od početka srpnja više ne pozivaju na sastanke Stožera. To je sve što imam reći - kratko je izjavio Šterc.

No, neki nezadovoljni HDZ-ovci s kojima smo u protekla dva-tri dana razgovarali bili su puno otvoreniji u kritiziranju i nabrajanju pogrešaka koje su učinjene.

- Mislim da su bile ključne tri stvari. Jedna je ta da je HDZ zaspao kad je krenula agresivna taktika Zorana Milanovića. Trebali smo konstantno napadati koaliciju Hrvatska raste i to isključivo na način da ih se proziva što nisu ispunili Plan 21. Tu se svaka točka trebala eksploatirati. Trebalo ih je napadati zbog gospodarskog stanja i ne ulaziti u ideološke teme. Drugo, vodili smo defenzivnu, a ne ofenzivnu kampanju. Uz to, na napade se trebalo odgovarati iste sekunde, a ne čekati danima. Na Milanovićeve udarce trebao je uzvraćati predsjednik Karamarko direktno, umjesto što smo u ring slali Ivanu Maletić, Domagoja Miloševića, Tomislava Ćorića ili Željka Reinera. Oni nemaju težinu. A treće je to što je Karamarko odbio sučeljavanje. To se na kraju, ipak, pokazalo kao veliki problem – komentirao je jedan od iskusnih HDZ-ovaca, dodajući kako je, s druge strane, kampanju vladajućih uglavnom iznio sam Milanović.

Jedan od HDZ-ovaca koji je tijekom kampanje dosta radio na terenu kazao je kako smatra da je do problema došlo i zbog promjena u Izbornom stožeru te zbog pogrešaka koje je napravila PR služba.

- Ako imate stožer koji je donio pobjede na prethodnim izborima, koja je logika da se sada mijenja pobjednički tim? Koji je bio smisao dovođenja Josipe Rimac, lokalne političarke, za direktoricu kampanje? Na kraju je postala teret jer se miješala u sve, pa i profesionalcima u snimanje spotova. I kakav je to PR koji nije upozorio stranački vrh na trendove koji su ukazivali na moguće probleme? Uz to, u stranci se stalno govori o jakom PR-u, a imamo predsjednika koji je najnepopularnija osoba i to uz ovakvog premijera. Pa, što su oni radili sve ovo vrijeme, osim što su, koliko sam vidio, povlađivali šefu, pokušavajući se usput baviti kadrovskim rješenjima - kaže ogorčeno naš sugovornik. Posebno ističe sukobe koji su izbili zbog slaganja izbornih listi što su nam potvrdili i mnogi drugi HDZ-ovci.

- Zbog listi su se posvađali Karamarko, Brkić i Čuljak. A predsjedniku su mnogi zamjerili to što je dopustio preveliku slobodu Josipi Rimac, kao i to što je imala veliku ulogu u sastavljanju listi. Ona je inzistirala i na izbacivanju Ante Kulušića.

Gotovo po svim stranačkim organizacijama ljudi su bili nezadovoljni. Znam da su se i u Osijeku ljutili što im je tamo poslan Milijan Brkić. Vjerovali smo da se ide s novim ljudima, uostalom i sam predsjednik je isticao da je na listama 80 posto novih ljudi. No, oni su svi bili na kraju lista, dok su na prolaznim mjestima bili isti ljudi kao i u doba Ive Sanadera. Dobar dio njih ne podržavaju ni članovi HDZ-a, a kamoli birači – ispričali su nam izvori iz stranke.

- Otkud toliki utjecaj i moć Josipe Rimac – pitam svoje sugovornike i dobivam neobičan odgovor: “To vam je veliki misterij i za nas u stranci”.

Jedan od HDZ-ovaca istaknuo je da je dodatni problem bio i u dovođenju nove agencije za istraživanje kojoj se potpuno vjerovalo.

- Robert Bosak, vlasnik agencije 2x1 komunikacije, na osnovi parcijalnih istraživanja napadao je druge anketarske kuće i agresivno se nametao kao jedina prava agencija za HDZ. Te ankete, čiji su rezultati po izbornim jedinicama govorili o našoj sigurnoj pobjedi, dodatno su uljuljkale stranačko vodstvo i Stožer. Stvorio se tako tim unutar Stožera koji je bio mjerodavan za sve i to posebno dok tamo nije bilo glavnog tajnika Milijana Brkića. Zato su konačni rezultati bili pravi šok za članstvo koje se uvjeravalo da su izbori već dobiveni – ispričao je naš izvor.

Neki HDZ-ovci vide problem i u tome što su javno istupali uvijek isti ljudi te kažu da od velikih stranačkih skupova i nisu imali previše koristi.

- Obraćali smo se istomišljenicima umjesto da smo se više fokusirali na privlačenje birača iz centra – kazao je jedan član stranke po čijem se mišljenju previše napadalo protivnike, a premalo govorilo o HDZ-ovim prednostima.

- Vjerovali smo im kad su govorili da imaju sve razrađeno, na kraju ništa nije bilo po planu. Usto smo se posvađali i s Mostom i HDSSB-om – govore razočarano u stranci. Jedan od utjecajnijih HDZ-ovaca upozorio je da se nije smio dogoditi propust s izbornim programom ”5+ Hrvatska” i Prnjavorom.

- Stranci velikoj poput HDZ-a to se nije smjelo dogoditi. Oni koji su bili nadležni morali su to uočiti i na vrijeme zaustaviti – kazao je.

Što dalje, pitam ih. Ako Karamarko ne uspije sastaviti Vladu, je li to njegov kraj na čelu HDZ-a?

- Vjerujem da ćemo uspjeti. Ali, ako ne - zna se. Tražit ćemo odgovornost cijelog vrha. Karamarko je najodgovorniji, a on za sobom vuče sve ostale - Rimac, Čuljka, Brkića. U slučaju novih izbora u bitku se više ne može ići s Karamarkom, to opet ne bi imalo uspjeha. Ali, ako do novih izbora dođe za tri mjeseca, možda Karamarko još i ”preživi” na čelu stranke. No, ako novi izbori budu za šest mjeseci, nema šanse da još bude šef. Tada ćemo već održati unutarstranačke izbore i to po načelu jedan član, jedan glas - uvjeren je jedan od HDZ-ovaca.

Imate li već kandidate?

- Naravno da ih imamo. Možda još nije dobro govoriti o tome jer treba pričekati rezultate pregovora, ali HDZ ima 220 tisuća članova. Tu su jedan Andrej Plenković, Davor Stier, Tomislav Tolušić... Sigurno će se pojaviti i neka druga imena na izborima. Dosta je više ovoga. Vrijeme je za novi, ali istinski novi HDZ i novo vodstvo. Mislim da su to ovi izbori jasno pokazali. Vrijeme je za mlade, pametne, obrazovane ljude, poput, primjerice, Plenkovića. Pa, njega podržavaju i centar i oni desnije orijentirani. Ima izborni legitimitet, dva je puta osvajao najviše glasova na EU izborima, javnosti je prepoznatljiv. On je naš politički kapital - tvrdi dio HDZ-ovaca. Ipak, ima i onih opreznijih u procjenama oko Karamarkove budućnosti. Dvojica dugogodišnjih članova stranke ističu kako nema sumnje da će, u slučaju neuspjeha u sastavljanju Vlade, Karamarkov autoritet u stranci biti poljuljan, ali nisu sigurni hoće li to biti dovoljno za njegov odlazak s čela stranke.

- U slučaju neuspjeha, sigurno će u stranci zavladati veliko nezadovoljstvo i frustracija što se nije ušlo u vlast. Ali, stranka je pod kontrolom Karamarka i njegovih ljudi, prvenstveno glavnog i političkog tajnika Milijana Brkića i Tomislava Čuljka. Postavili su sve svoje pristaše, od pozicija u Saboru, preko svih stranačkih tijela, pa do lokalnih organizacija. Pitanje je hoće li kritična masa koja se stvori imati snagu izboriti se s tim. Ovisno o raspletu događaja, javljat će se različiti oblici nezadovoljstva - pojašnjava naš sugovornik. Smatra da nije realno da Karamarko sam ponudi ostavku.

- To može biti taktička gesta, da ponudi ostavku, ali će je njegovi ljudi zasigurno i odbiti - kaže. Njegov stranački kolega, pak, dodaje da vjeruje kako u HDZ-u postoji jaka snaga za promjene.

- Ako ljudi prevladaju strah u kojem ih drže Karamarko i njegova ekipa, onda je sve moguće. Karamarku je najveći problem što je razočarao vojsku svojih uhljeba koji su očekivali da će participirati u vlasti na raznim razinama, ali i što se mnogih, koji su mu pomogli, u međuvremenu odrekao. Sada je to jedna vojska bijesnih i razočaranih ljudi koji su spremni na sve - smatra naš sugovornik, dok jedan dugogodišnji HDZ-ovac, koji je dobro upućen u zbivanja u stranci, ističe kako je evidentno da je HDZ trebao ostvariti bolji rezultat na izborima i da očekivanja nisu ispunjena.

- Znam da HDZ ima ljude za promjene. Ali, pričekajmo još malo s prognozama. Najprije će trebati sjesti i raspraviti kako smo došli do ovoga. Morat ćemo napraviti procjenu izbornih rezultata i grešaka, ali ne samo to. Morat će se proanalizirati i kako su se vodili ovi pregovori s Mostom – kaže ovaj HDZ-ovac i dodaje: ”Žalosno je to što vodstvo HDZ-a u izbornoj noći uopće nije odmah shvatilo što se, zapravo, dogodilo”.

Dio članova misli da Karamarkova smjena ne bi bila dobra. Kažu kako je HDZ u lošoj situaciji i da bi odlazak čelnika u ovom trenutku mogao biti uvod u rastakanje stranke i njeno daljnje slabljenje. Strah za budućnost stranke u ovom je trenutku najveći saveznik Tomislava Karamarka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:33