KOMENTAR

HDZ-u JE SADA ŽAO PODRŠKE RAZBIJAČIMA DVOJEZIČNIH PLOČA Čitav manjinski blok svrstao se uz lijevu koaliciju

 Vlado Kos / CROPIX

Napokon je stigla službena potvrda nečega što bi moglo snažno utjecati na izbor nove Vlade, a to je informacija da SDP-ova koalicija uživa podršku svih 8 manjinskih zastupnika, kao što su izjavili Furio Radin i Milorad Popovac na konferenciji za medije.

Iako Zoranu Milanoviću do 76 glasova, koliko je potrebno za natpolovičnu parlamentarnu većinu, još uvijek nedostaje podrška devet zastupnika, šef koalicije Hrvatska raste sada je u bitno boljoj poziciji nego Tomislav Karamarko. Ali u strateškom pogledu puno je značajnije eksplicitno svrstavanje čitavog manjinskog bloka uz lijevu koaliciju, i to u trenutku kada Milanović još uvijek nipošto nije siguran u ulozi budućeg mandatara.

Ovo je prvi put da politički predstavnici nacionalnih manjina nisu čekali razvoj situacije i kao zadnji u redu podržali budućeg premijera, kao što su to, recimo, napravili 2008. podrškom Ivi Sanaderu. Ovaj put manjine su po ubrzanom postupku stale uz Milanovićevu koaliciju. I tako, prvi put od uvođenja višestranačja u Hrvatskoj, pokazale da ubuduće namjeravaju biti politički subjekt, a ne više objekti na koje svaka vlast može računati kad god zatreba.

U što ulazi i neslužbena informacija da Pupovac za SDSS traži mjesto u Vladi, postane li premijer Zoran Milanović. U politici svaka podrška ima cijenu. Naravno da su odmah uslijedile reakcije poput “zar nije sramotno da trgovci tzv. manjinski zastupnici odlučuju o sudbini najvećeg dijela naroda prodajući svoje usluge onima koji ponude više”, kako je promptno reagirao čitatelj web izdanja Jutarnjeg lista netom nakon objave informacije da će trojica Srba, Talijan, Čeh, Rom i Albanka podržati Zorana Milanovića.

Zapravo, nije. Osim što je sramotno nazivati sramotnim legitimno pravo jednog saborskog zastupničkog kluba da autonomno odluči hoće li podržati lijeve ili desne. Baš kao što u HDZ-u mogu izvagati koliko su odgovorni jer su manjine gurnuli Milanoviću.

Ostane li u opoziciji, Karamarko će imati vremena razmišljati je li trebao podržavati one koji su razbijali dvojezične natpise, prijetiti lustracijom i najavljivati zabranu nedržavotvornih javnih nastupa. Sve se vraća, sve se plaća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 08:55