BITKA ZA POZICIJE?

POTEZ KOJI JE U HDZ-u U TJEDNU PREGOVORA S MOSTOM ODJEKNUO KAO SENZACIJA Stier: 'Da, pišem esej s prijedlogom reforme stranke'

Stier zagovara demokratizaciju stranaka te tvrdi da o njihovoj inkluzivnosti ovisi i snaga ekonomije
 Darko Tomaš / CROPIX

Najava Davora Stiera da priprema “programski dokument za novi HDZ” odjeknula je u HDZ-u u tjednu razgovora s Mostom kao prava senzacija. Pogotovo zbog najava iz teksta Darka Hudelista u Globusu da će se Stier založiti za potpuno napuštanje nacionalizma i veliki preobražaj HDZ-a u modernu europsku konzervativnu stranku.

Nije stranački program

- Ne, to nije stranački program, nego je riječ o politološkom eseju o novoj razvojnoj paradigmi za Hrvatsku. Prezentacija će biti prije Božića - rekao nam je Stier, uz napomenu da će na vrijeme sve biti objavljeno u medijima.

Stier u posljednje vrijeme rijetko istupa u javnosti, nije davao intervjue, ali je iz Bruxellesa budno pratio sve što se događa u zemlji, posebno u HDZ-u. S Karamarkom nije ostvario dobar kontakt, a stranačkom šefu je zasmetalo kada je na jednom skupu stranke Stier dobio mnogo veći aplauz nego što je bio upućen njemu. Stier kaže da je u Hrvatskoj, nakon što je izborila ulazak u EU i NATO, potrebna nova razvojna paradigma. “U eseju se predlažu elementi i nove paradigme. Važan dio je reforma političkih institucija, počevši od demokratizacije političkih stranaka.”

Tvrdi da “o kvaliteti i inkluzivnosti političkih institucija ovisi kvaliteta ekonomskih institucija”, ali i bolja društvena integracija i razvoj. “Esej je orijentiran prema budućnosti i bavi se demokratizacijom i modernizacijom svih relevantnih političkih čimbenika.” Ukratko, za sada je Stier dosta tajnovit oko detalja koje će iznijeti u Božićnom eseju, a na pitanje je li to vizija HDZ-a poslije Karamarka odgovara: “Napisao sam ga tijekom ljeta, misleći na period koji će doći nakon izbora”.

Izbori i prije svibnja

Davor Stier jučer je bio predavač na skupu posvećenom zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici EU koji je u Zagrebu organizirala Zaklada Hanns Seidel Stiftung. Nije davao dodatna objašnjenja je li najava njegova eseja, kako je to doživljeno u vrhu stranke, početak unutarstranačke borbe koja bi trebala kulminirati izborima u HDZ-u, predviđenim za svibanj sljedeće godine. Mnogi procjenjuju da bi u slučaju lošeg ishoda za stranku, ali i njenog predsjednika Tomislava Karamarka, izbori mogli biti i prije svibnja. Posljednjih dana u HDZ-u se ponovno spominje mogućnost da će ambicije za novog predsjednika stranke iskazati Andrej Plenković, također europarlamentarac, kojeg navodno podržava sve više istaknutih članova stranke.

S Mostom neizvjesno

Plenković se nije želio izjasniti imaju li te spekulacije osnove, a treba podsjetiti da sadašnji vrh HDZ-a s Karamarkom na čelu nije dobro prihvatio ni Plenkovićev odgovor u nedavnom intervjuu u kojem je samo rekao da će se o stranačkim izborima raspravljati “kada za to dođe vrijeme”. Posljednjih dana Plenković izbjegava komentare nakon izbora i ne želi se izjasniti o političkoj budućnosti i ambicijama u stranci.

I nakon treće runde razgovora Mosta s lijevom i desnom koalicijom u HDZ-u nisu sigurni da će sudjelovati u sastavljanju Vlade. “Još ništa nije riješeno”, doznaje Jutarnji iz vrha stranke, time da hadezeovci procjenjuju da u završnici pregovaranja sljedećeg tjedna imaju veće šanse da s Mostom sastave Vladu.

Tko će biti premijer?

Nije do kraja jasno i tko bi u slučaju dogovora s Mostom bio mandatar, Tomislav Karamarko, Božo Petrov ili netko treći. “Nismo sigurni da je Karamarko potpuno odustao od premijerskog mjesta”, tvrdi visoki izvor u HDZ-u, a stranka će navodno tražiti da oni predlože mandatara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:52