IDENTITET UTVRĐEN - ŠTO SAD?

Što će biti s Adamcovom: ‘Pravila su jasna‘ Curi niz novih detalja: ‘Javila se njezina sestra...‘

Psihijatrica u KBC Rijeka objasnila je kroz kakve dijagnostičke postupke sada prolazi Adamcova
Spašavanje Daniele Adamcove
 Hgss, Privatni Album

Razriješen je desetodnevni misterij žene bez identiteta. Iako policija to službeno ne potvrđuje zbog pravila o zaštiti osobnih podataka, konačno je potvrđeno da se radi o 57-godišnjoj Danieli Adamcovoj zvanoj Danka.

Ono što smo također doznali jest da je u Hrvatsku stigla vlakom iz Slovačke, a njezino prvo odredište bila je Makarska, što se podudara i s izjavama nekih čeških i slovačkih turista koji su se javili policiji kad su mediji objavili njezinu fotografiju te kad je ona podijeljena i na društvenim mrežama.

Policija i dalje istražuje okolnosti njezina boravka i kretanja u Hrvatskoj, kao i to kako je dospjela na Krk, no zasad ne iznosi više od onoga što je objavljeno u priopćenju PU primorsko-goranske. Kako je navedeno, od objave fotografija policija je putem elektroničke pošte zaprimila više desetaka dojava građana iz zemlje i inozemstva, kako iz zemalja Europske unije tako i iz drugih zemalja, koji su dostavom fotografija ili drugih informacija željeli pomoći policiji u utvrđivanju identiteta pronađene žene. Također, osim elektroničkom poštom, dojave su zaprimane i na druge načine te su ih policijski službenici detaljno provjeravali koristeći metode i tehnike koje im stoje na raspolaganju.

Primjerice, neke od dojava, zaprimljene nekoliko dana nakon objave fotografija, dovele do su pronalaska ruksaka iako stvari pronađene u njemu nisu pomogle u otkrivanju identiteta pronađene žene.

Jednako tako, provjere u bazama otisaka prstiju hrvatske policije nisu dovele do utvrđivanja identiteta te je o pronađenoj ženi obaviješten Interpol i zatražena je pomoć stranih policija.

image
Daniela Adamcova
Reddit

Suradnja sa Slovačkom

Nadalje, prvu od nekoliko dojava koje su dovele do utvrđivanja njezina identiteta policija je zaprimila 20. rujna u večernjim satima. Budući da je iz dostavljenog proizlazilo da bi pronađena ženska osoba mogla biti državljanka Slovačke, putem međunarodne policijske suradnje zatražena je pomoć slovačke policije. Zahvaljujući dobroj suradnji te cijeneći da se radi o žurnosti, vrlo brzo je zaprimljen odgovor slovačke policije, kojim je potvrđeno da je žena putem fotografije prepoznata kao slovačka državljanka u dobi od 57 godina.

Policija zahvaljuje na pomoći i suradnji građanima iz zemlje i inozemstva, domaćim i stranim medijima, kao i kolegama iz Slovačke, koji su pridonijeli utvrđivanju identiteta pronađene žene. Jedna od ključnih osoba koja je pomogla u identificiranju slovačke turistkinje bila je Slovakinja Miriam Kelečić, udana u Hrvatskoj, koja s obitelji živi u Zagrebu, bavi se turizmom i promotor je hrvatskog turizma u Slovačkoj.

- U srijedu između 8.30 i 9 sati čula sam se i s inspektorom PU primorsko-goranske. Zahvalio mi je na pomoći i suradnji jer sam prije tri dana vidjela informaciju o nepoznatoj ženi nađenoj na Krku i kad se spominjalo da bi se moglo raditi o Slovakinji, kontaktirala sam slovačke novinare, koji su, pak, raspolagali informacijom da bi to mogla biti Daniela Danka Adamcova. Oni su kontaktirali i policiju u Slovačkoj. Ja sam tu informaciju samoinicijativno proslijedila HGSS-u, oni policiji, a policija je potom mene kontaktirala - ispričala nam je Miriam Kelečić.

Diana Adamcova ima osebujnu biografiju. Prema onome što se dosad uspjelo rekonstruirati, ona je sa 19 godina otišla u SAD, gdje se udala za jednog filmskog producenta. Bavila se izradom nakita koji je bio prilično popularan i koristio se na filmskim setovima, a njezin nakit nosile su Brigitte Bardot, Barbra Streisand, postava serije "Prijatelji" i mnoge druge slavne osobe.

U jednom trenutku života Daniela se ponovno zatekla u SAD-u, i to kao beskućnica, a o tome je policiji posvjedočila i Nina Smidt iz Los Angelesa, koja je, kako je rekla, ženu pronađenu na Krku poznavala jako dobro iako se s njom nije čula od 2015., kada je iz Amerike otputovala u Irsku kako bi ondje živjela s prijateljem. U Slovačkoj je kupila stan i registrirala tvrtku Dana Adamcova d.a., koja se također bavila izradom nakita, a u međuvremenu je otišla u mirovinu.

image
Daniela A.

Ima vrlo mali krug prijatelja i sestru, do kojih se trenutno pokušava doći kako bi se eventualno nešto više doznalo o okolnostima Danielina odlaska u Hrvatsku. Pokušava se rekonstruirati kako je i s kim došla u Hrvatsku te što joj se dogodilo na Krku. Njezin se životni put pokušava rekonstruirati kako bi liječnici s njom mogli razgovarati.

Povratak kući

Hoće li se i kako vratiti u matičnu zemlju, tek će se vidjeti, kao i hoće li se sada, kad je njezin identitet utvrđen, kontaktirati ako ima nekoga od rodbine, odnosno hoće li se u sve uključiti i diplomatsko predstavništvo Slovačke u Hrvatskoj. Naime, Danieli Adamcovoj bit će potrebno ishoditi i nove isprave, odnosno riješiti način njezina povratka u domovinu ili gdje to bude željela i mogla, a to će prije svega ovisiti o njezinu psihofizičkom stanju i procjeni liječnika.

Branko Lazarević, umirovljeni policajac koji se bavi potragama za nestalim osobama, kaže da je u njegovoj praksi bilo ovakvih slučajeva pronalaska osoba bez identiteta te da postoje točno propisana pravila postupanja. Ono najbitnije sada je da se takva osoba zbrine i skloni na sigurno te da joj se pruži odgovarajuća skrb, koja je Danieli Adamcovoj sada i osigurana.

Brigu o Adamcovoj preuzima slovačko veleposlanstvo, o svemu obaviještena njezina sestra

RTL-ova Potraga razgovarala je s ljudima koji su susreli nesretnu Danielu Adamcovu dan prije nego što je dezorijentirana pronađena na hridi na otoku Krku.

- Gospođa je došla u kafić i rekla mi je kako treba prijevoz do obližnje ribarske kućice da ne ide pješke. Rekao sam je da ćemo je povesti barkom ako pričeka pola sata da završim smjenu i ona je pristala. Odvezli smo je i poslije toga smo otišli svatko svojim putem, rekao je za Potragu konobar Stiv Sviličić.

Dodaje da su pričali engleskim jezikom i da je dobro baratala njime. Kod sebe je, kaže Sviličić, imala tek sto kuna koje je dala njima za prijevoz do ribarske kućice.
Ništa pretjerano čudno u njezinom ponašanju nije primijetio.

- Izgledala mi je normalno. Samo malo umorna od sunca jer je bio baš topao dan. Zato je i tražila prijevoz jer nije htjela pješačiti cijeli krug do te kućice, kaže Stiv.
Već drugog jutra gospođa je na hridima pronađena, kako je rekao načelnik Policijske postaje Krk Dejan Hriljac, uznemirena, vidljivo dehidrirana, izgubljena...

- Vidjelo se da nije u prostoru gdje se nalazi, da nije svjesna gdje se nalazi, rekao je Hriljac.

Nakon što je policija objavila njezinu fotografiju, ovu priču prenijeli su brojni svjetski mediji pa su se ljudi diljem planete javljali hrvatskoj policiji kako bi pomogli u istrazi. I tako se informacija koju je hrvatskoj policiji proslijedio Forrest Rogers pokazala kao ključna o otkrivanju identiteta misteriozne žene.

- Prošle nedjelje odlučio sam se malo odmoriti, otvoriti novine, vidjeti što se događa u svijetu. Htio sam naći nešto što će mi odmaknuti misli od istraživanja i prvo što sam vidio bila je ta fotografija i priča u The Sunu, britanskom tabloidu. Uzeo sam tu fotografiju i uklonio svu krv koristeći foto alate koje imam. Tada sam dobio vrlo dobru fotografiju lica gospođe. Stavio sam je u program za prepoznavanje lica koji imam i uspio sam je identificirati s velikom sigurnošću na jednom božićnom domjenku u Los Angelesu u Kaliforniji, objasnio je ovaj američki novinar i čovjek koji je, među ostalim, FBI-u pomagao u otkrivanju napadača na Senat u siječnju ove godine.

Psihijatrica u KBC Rijeka Marina Letica Crepulja objasnila je kroz kakve dijagnostičke postupke sada prolazi Adamcova.

- Potvrđujemo ili isključujemo neke organske razloge za amneziju, odnosno, nemogućnost prisjećanja, uključujući i traume glave, ozljede mozga, potres mozga, epilepsiju, moždani udar ili nekakav dementni razvoj. U tom smislu bismo bili puno brži kada bismo imali neke podatke od drugih osoba, kaže.

Kako doznaje Potraga, brigu oko Adamcove preuzima slovačko veleposlanstvo u Hrvatskoj, a navodno je o svemu obaviještena i njezina sestra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:17