MISTERIOZNA ŽENA

Adamcova i dalje na promatranju u KBC-u; Liječnici: Evo što je moglo dovesti do teške amnezije

Amnezija može biti uzrokovana i psihogeno, kada se čovjeku dogodi neki težak psihički šok, neko traumatsko iskustvo
Daniela Adamcova
 PU primorsko-goranska, Reddit, Facebook

Daniela Adamcova, 57-godišnja državljanka Slovačke pronađena na Krku, plijeni pažnju domaćih, ali i stranih medija već nekoliko dana.

Njezin identitet jučer je konačno otkriven, čemu su pripomogli brojni građani, ali ostaje za vidjeti što će se s Adamcovom događati narednih dana, pogotovo po pitanju njenog zdravstvenog stanja.

- Gospođa je smještena u riječkom KBC-u, stabilno je, na opservaciji - kazao je za Novi list prof. dr. sc. Alen Ružić, ravnatelj riječkog KBC-a, a nadležne institucije u našoj zemlji razgovaraju s institucijama u Slovačkoj o vremenu i načinu njezinog povratka u Slovačku.

Dr. Ika Rončević-Gržeta, predstojnica Klinike za psihijatriju riječkog KBC-a objasnila je što može izazvati tako tešku amneziju kakvu ima ozljeđena gospođa.

- Amnezija se uvijek javlja zbog teške povrede mozga, bilo fizičke bilo psihičke. To može biti trauma, može biti neko intrakranijalno zbivanje od krvarenja od moždanog udara; od fizičke povrede i krvarenja uslijed te povrede; ili krvarenja zbog cerebrovaskularnog incidenta.

A može biti uzrokovano i psihogeno, kada se čovjeku dogodi neki težak psihički šok, neko traumatsko iskustvo.

To su neke osnovne stvari uslijed kojih se može javiti amnezija - najsažetije je objasnila za Novi list prof. Rončević Gržeta, dodajući da su liječnici Klinike za psihijatriju gospođu promatrali konzilijarno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:00