KRAJ AGONIJE OBITELJI BILIĆ

POTVRĐENO Rezultati DNK analize: Posmrtni ostaci otkriveni kod Josipdola pripadaju Antoniji Bilić!

Nakon dugotrajne agonije, konačno je stigla službena potvrda. Kosti otkrivene u Modrušu, u blizini Josipdola, pripadaju mladoj Drnišanki Antoniji Bilić! Informacija je objavljena na tiskovnoj konferenciji održanoj u 20 sati u Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu, gdje su danas tijekom dana stigli rezultati analize i obdukcije provedene na Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu. Pozitivan nalaz pročitali su Županijska državna odvjetnica u Karlovcu Gordana Križanić, dr. Davor Strinović, predstojnik Zavoda za sudsku medicinu i Milovan Kubat, voditelj DNA laboratorije.

Forenzičari su na temelju posmrtnih ostataka ustvrdili da se radi o mladoj ženskoj osobi, od 18 do 22 godine. Imala je kosu tamnije boje, od odjevnih predmeta pronađene su samo traperice, tamno plave. Na temelju kostiju nisu uspjeli naći nikakve tragove koji bi upućivali na uzrok smrti, što je kod ovakvih slučajeva često.

- U jutarnjim satima, nakon obdukcije smo dobili i naknadne uzorke kosti N.N. osobe, a pravovremeno smo iz Centra za forenzična istraživanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić dobili nesporne uzorke članove obitelji i njihove genotipe. Analizom genomske DNA uzorka kosti i zuba,(radili smo i na kosi, ali detektirana količina DNA nije bila dovoljna da bi se dobio genotip iz kose), te usporedbom genotipa nestale osobe i članova obitelji, došli smo do statističke vjerovatnosti od 99,999999999% da je NN osoba kćer Milke Bilić i Mile Bilića, te sestra Katarine i Ane Bilić. Utvrdili smo da se radi o Antoniji Bilić - rekao je dr. Kubat.

Pojasnio je da su brzo odradili posao jer su imali svjež uzorak, ali i ispunjene druge uvjete potrebne za pozitivnu DNA identifikaciju: posmrtne ostatke, dobar genotip, što je stvar laboratorija, te referentne uzorke od članova obitelji.

- Ne znamo uzrok smrti - kazao je profesor Strinović.

Karlovačka županijska državna odvjetnica Gordana Križanić rekla je da su rezultate iz Zavoda za sudsku medicine zaprimili danas u 17.30 sati te odmah sazvali tiskovnu konferenciju zbog veliko interesa javnosti.

Ovo se zbog agonije u kojoj je od 7. lipnja prošle godine živjela Antonijina obitelj može nazvati dobrom viješću jer će svoje dijete i sestru imati priliku dostojno sahraniti. Loša vijest je da se nakon skoro godinu i pola prekida potraga za Antonijom, a za njezinu obitelj umrla je i posljednja nada, ma kako mala bila, da će je ikada više vidjeti. Ona im se više neće vratiti.

Gordana Križanić - županijska državna odvjetnica u Karlovcu, Milovan Kubat - voditelj DNA laboratorija, Davor Strinović - predstojnik zavoda za sudsku medicinu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:32