ŠOKANTAN OBRAT

OBRAZLOŽENJE Paravinja je u pravu! Sud nije dokazao da je pokušao silovati Antoniju Bilić

 Nikša Stipaničev / CROPIX

Presudu i rješenje po žalbi Dragana Paravinje pet sudaca Vrhovnog suda obrazložilo je na devet stranica.

Osim najbitnijeg dijela u kojem se suđenje u slučaju Antonije Bilić vraća na početak, obrazloženje kojeg je potpisala predsjednica sudskog vijeća Zlata Lipnjak-Bosanac, sadrži i detalje koji bi mogli biti presudni za strategiju obrane Dragana Paravinje i konačni rasplet slučaja koji je potresao zemlju.

Sudsko vijeće odluku je donijelo 27. ožujka ove godine, a mirno ju je tog dana saslušao i Dragan Paravinja.

Nakon što ga je Županijski sud u Šibeniku osudio na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 40 godine zbog ubojstva i pokušaja silovanja Antonije Bilić, kao i za pokušaj silovanja M. D., Paravinja je na tu odluku podnio žalbu Vrhovnom sudu.

Zatražio je da se u potpunosti ukine prvostupanjska presuda zbog bitnih povreda i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

U svojoj žalbi Paravinja je naveo kako je iskaz kojeg je 26. lipnja 2011. dao u Banja Luci nije bio zakonit.

Naveo je kako nije upozoren o svojim pravima te da je prilikom ispitivanja bio pretučen.

Isto tako žalio se i na okolnosti pronalaska ljudske krvi u kabini kamiona, za koju se pokazalo da pripada Antoniji Bilić. Paravinja smatra da mu je taj trag podmetnut, jer prvo vještačenje nije pokazalo nikakvu znakove krvi. Isto tako, žalio se i na činjenicu da obrani nije priznat zahtjev da se neki policijski dokazi i izvidne radnje izuzmu kao nezakoniti dokazi.

Žalio se i na dvojbeni iskaz M. D., a posebno na dio o krivoj boji kamiona u koji je ušla u lipnju 2010.

Sve ove zahtjeve Vrhovni sud je odbio i dao za pravo odluci Županijskog suda u Šibeniku.

ŠOKANTNA ODLUKA Poništili presudu Paravinji za ubojstvo Antonije Bilić! Slijedi novo suđenje

No jedan dio žalbe, Vrhovni sud je usvojio.

- Optuženik smatra da je sud prvog stupnja pogrešno utvrdio kako je njegova namjera bila sa A.B. ostvariti spolni odnos jer nikada nije u svojoj izjavi priznao namjeru ostvarenja spolnog odnosa sa oštećenom, a niti primjenu sile prema njoj radi ostvarenja spolnog odnosa. U pravu je optuženik - stoji u obrazloženju Vrhovnog suda.

Upravo ovaj trenutak, pokazuje u kojem će smjeru ići obrana Dragana Paravinje.

Iako u prvi mah navodi kako je cijeli iskaz u Banja Luci iznuđen uz batine, i traži da se taj iskaz izuzme kao dokaz, Paravinja će se upravo tog iskaza držati kao dokaza da mu se treba suditi samo za obično ubojstvo.

Naime, u tom iskazu, Paravinja nije spominjao seksualni odnos. Optuženik je iskazao, stoji u obrazloženju Vrhovnog suda, ali i u njegov iskazu iz Banja Luke, da ga je oštećenica, nakon bezuspješnog pokušaja otvaranja vozačevih vrata počela psovati i vrijeđati psujući mu srpsku majku. Dalje stoji i da ga je nastavila vrijeđati i kod pokušaja da prođe pokraj njega u kabini kamiona. Paravinja je u iskazu tada rekao kako je u tom trenutku izgubio živce, te da ju je uhvatio za vrat dok se nije opustila.

Iako je ranije priznao da se nabacivao Antoniji Bilić, Dragan Paravinja nije priznao namjeru ostvarivanja seksualnog odnosa, a prema Vrhovnom sudu, takav zaključak se ne može izvesti iz njegovog iskaza.

- Žalitelj je s uspjehom doveo u sumnju pravilnost utvrđenja i zaključka o dokazanosti kaznenog djela pokušaja silovanja, a time i zaključak o ostvarenom kvalificiranom obliku kaznenog djela ubojstva. Stoga je trebalo za oba kaznena djela na štetu A.B. ukinuti prvostupanjsku presudu i predmet vratiti na ponovno suđenje - stoji u obrazloženju vrhovnog suda.

Sud je razmatrao i da, zbog novonastalih okolnosti ispita i postojanje razloga za pritvor za Paravinju.

Oni ipak postoje, zaključio je Sud, prvenstveno zbog opasnosti od bijega kao što je to bio slučaj kada je pobjegao u BiH, zbog pravomoćnih presuda u Republici Srpskoj i Republici Srbiji, te zbog pravomoćne presude u slučaju M.D.

Slučaj istrijanke M.D. tako je na kraju postao ključan detalj u cijelom postupku protiv Dragana Paravinje.

Osim što je njen slučaj dao valjani razlog za produljenje pritvora (presuda za pokušaj silovanja kod Omiša je postala pravomoćna), uloga njezinog slučaja seže dublje u prošlost.

Da se sama nije javila policiji i prijavila Paravinju za godinu dana stari pokušaj silovanja kod Omiša, za paravnom se ne bi mogla raspisati međunarodna tjeralica što u konačnici znači da možda ne bi mogao biti izručen Hrvatskoj pa mu se tako ne bi moglo ni suditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:52