NEOČEKIVANI OBRAT

ŠOKANTNA ODLUKA Poništilipresudu Paravinji za ubojstvoAntonije Bilić! Slijedi novo suđenje

Paravinja i njegova odvjetnica po službenoj dužnosti Ankica Giljanović, pred petoricom sudaca Vrhovnog suda našli su se krajem ožujka u Zagrebu, a već danas je stigla presuda po kojoj Vrhovni sud ukida dio presude i traži novo suđenje za pokušaj silovanja i teško ubojstvo Antonije Bilić
Sibenik, 191012.Zupanijski sud Izrucanje presude Draganu Paravinju za pokusaj silovanja i ubojstvo Antonije Bilic. Paravinja je proglasen krivim po svim tockama optuznice i osudjen je na 40 godina zatvora.Na fotografiji: Dragan Paravinja.Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Vrhovni sud ukinuo je dio presude Draganu Paravinji, koji se odnosi na pokušaj silovanja i teško ubojstvo Antonije Bilić jer smatraju da je sudsko vijeće šibenskog Županijskog suda pogrešno utvrdilo činjenično stanje u tom dijelu presude, javlja Šibenik.in .

Dovode u pitanje je li sud ispravno utvrdio da je bilo pokušaja silovanja, a ako se to nije moglo utvrditi, upitno je li moglo biti teškog ubojstva s ciljem da se prikrije to silovanje. Iako se iz obrazloženja može zaključiti kako Vrhovni sud ne spori da je Paravinja ubio Antoniju Bilić, na ponovljenom suđenju valjat će presuditi je li kvalifikacija ubojstva – teško ili 'obično'.

Kako doznajemo na šibenskom Županijskom sudu, novo suđenje može započeti već kroz mjesec dana.

Sudsko vijeće neće se mijenjati i Paravinji će opet suditi Nives Nikolac. Ako ga osude za klasično ubojstvo, može dobiti 20 do 25 godina manju zatvorsku kaznu.

Paravinja i njegova odvjetnica po službenoj dužnosti Ankica Giljanović, pred petoricom sudaca Vrhovnog suda našli su se krajem ožujka u Zagrebu, a već danas je stigla presuda po kojoj Vrhovni sud ukida dio presude i traži novo suđenje za pokušaj silovanja i teško ubojstvo Antonije Bilić.

Sudsko vijeće šibenskog Županijskog suda, kojim je predsjedala sutkinja Nives Nikolac, osudila je Paravinju na šest godina zatvora za pokušaj silovanja mlade Drnišanke, te 35 godina za teško ubojstvo kojim je pokušao prikriti pokušaj silovanja. Na pet godina zatvora osuđen je za silovanje Marine Damjan, a onda je sve to preinačeno u jedinstvenu kaznu od maksimalnih 40 godina zatvora za Paravinju. U odnosu na slučaj Damjan, Vrhovni sud smanjio je kaznu zatvora sa 5 na 4 i pol godine zatvora. Za klasično ubojstvo Antonije Bilić, Paravinja bi na novom suđenju mogao dobiti 15 do 20 godina zatvora.

Odvjetnica Giljanović rekla nam je danas da je zadovoljna što je njezina žalba u dobrom dijelu prihvaćena, pogotovo iz razloga što je je Županijski sud u jednom trenutku tu žalbu proglasio nedopuštenom. Naime, nakon što je pronađeno tijelo Antonije Bilić, Paravinja je sudu rekao da se neće žaliti, pa je sud žalbu njegove odvjetnice proglasio nedopuštenom.

No, Giljanović se na tu odluku žalila, što je Vrhovni sud uvažio i upravo na temelju te žalbe sada vratio predmet na ponovljeno suđenje u Šibeniku.

Odvjetnik obitelji Bilić: 'Presuda je bila objektivna i utemeljena na činjenicama'

Glasnogovornik suda Branko Ivić potvrdio je da je Vrhovni sud presudu Paravinji ukinuo i zatražio novo suđenje zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, dok mu je za pokušaj silovanja još jedne djevojke potvrdio osuđujuću presudu, ali je kaznu smanjio s pet na četiri i pol godine.

U izjavi za Hinu Bilić je kazao da se početak novog suđenja Paravinji može očekivati za najmanje mjesec dana te da će on do tada biti u pritvoru koji mu je produljen također odlukom Vrhovnog suda.

Paravinjina odvjetnica Ankica Giljanović odluku Vrhovnog suda nije željela komentirati.

Odvjetnik obitelji Bilić Vinko Ljubičić za Hinu je kazao kako još uvijek nije dobio nikakvu obavijest od Vrhovnog suda o ukidanju presude, no čuo je, kaže, da je osporen jedan njezin dio.

S obitelji Bilić, napominje, još nije kontaktirao, ali to će učiniti poslijepodne. Dodao je i da ne sumnja u presudu Županijskog suda u Šibeniku te da ostaje pri stavu da je ona bila objektivna i utemeljena na činjenicama.

Ni on nije želio komentirati presudu Vrhovnog suda jer je nije vidio. No, istaknuo je kako je moguće da je sud tako odlučio s obzirom da je nakon donošenja presude šibenskog suda pronađeno tijelo pokojne Antonije Bilić.

Kronologija monstruoznog ubojstva koje je šokiralo Hrvatsku

Antonia Bilić (17) nestala je 7. lipnja 2011. Posljednji put viđena je na mostu preko rijeke Čikole u Drnišu, prije no što se ukrcala u Paravinjin kamion.

Optužnica protiv Paravinje za teško ubojstvo i pokušaj silovanja Antonije Bilić te još jedne djevojke podignuta je u studenom 2011. Tek lani u studenom, pored odmorišta Modruš, u selu Fulaje na državnoj cesti Duga Resa - Josipdol – Senj pronađeni su posmrtni ostatci nestale djevojke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:29