SUMNJIVA MARILYN

PODUZETNIK OPTUŽUJE 'Policija mi ne vraća Warhola kojeg mi je oteo pokvareni inspektor'

Piršić je roza Marilyn držao u trezoru, a Mislav Merkaš, inspektor za umjetnine i borbu protiv prostitucije, nedavno uhićen zbog podvođenja, predstavio mu se kao kupac

Sliku je držao u trezoru Hypo banke u Savskoj ulici. Potencijalne kupce odvodio je u trezor, pokazivao im umjetninu, uvjeravao ih da je original i za nju tražio - milijune eura!

Sve dok mu se 2010. kao potencijalni kupac nije najavio Mislav Merkaš, danas optuženi inspektor koji je svodnicima noću dojavljivao informacije te im ih naplaćivao, a danju se, kao policajac, borio protiv kriminala s umjetninama.

Portret Marilyn Monroe Andyja Warhola prodavao je zagrebački poduzetnik Miljenko Piršić, koji je u međuvremenu postao suvlasnik tvrtke Dok-ing razminiranje, a do tada se bavio prodajom biljarske opreme.

Radio za svodnika

U zagrebačkoj policiji doznajemo da je istraga u tijeku.

- O svemu poduzetom izvijestili smo Državno odvjetništvo - kažu.

Policija je, naime, svojedobno zaprimila dojavu da Piršić po zagrebačkim umjetničkim krugovima pokušava prodati Warhola, naravno bez dokumenta o porijeklu umjetnine. Inspektor Merkaš priveo je Piršića i njegovu suprugu, a sliku je policija zaplijenila. Danas se taj slučaj bezuspješne prodaje spominje u optužnici protiv Merkaša kao poveznica između inspektora i jednog od svjedoka koji će kasnije na Merkašev zahtjev svodnicima slati poruke putem mobitela o budućim racijama.

Taj svjedok vjerovao je da pomaže Merkašu u interesu policije. A isto tako je 2010. povjerovao i da Piršić prodaje originalnog Warhola!

- Da, naivan sam bio. Povjerovao sam da je to Warhol, čak sam i stručnjaka doveo, a mislio sam i da se Merkaš bori protiv kriminala. Kakva naivčina sam bio - kaže danas taj svjedok.

Zaintrigirala nas je priča o Warholovoj umjetnini pa smo istražili što se s njom dogodilo. I je li moguće da je netko u Hrvatskoj vlasnik slavnog djela tog pop art umjetnika ili je to još samo jedna od priča o krivotrinama na našem tržištu umjetnina.

Warhol je naslikao niz portreta Marilyn Monroe poslije njezina samoubojstva 1962. Jedan od portreta našao se i na listi deset najskupljih Warholovih umjetnina, a to je Turquoise Marilyn iz 1964. koju je 2007. privatni kolekcionar Stephen A. Cohen kupio za 80 milijuna američkih dolara.

Otac kolekcionar

Warhol se pri izradi portreta slavne glumice koristio posebnom metodom uvećavanja fotografija koje je snimio Gene Korman u vrijeme promocije filma “Niagara”.

Miljenko Piršić i danas je uvjeren da je slika original. Potvrdio nam je da mu policija nikad nije vratila Warholovu Marilynku. Poduzetnika su naša pitanja uznemirila. I danas je uvjeren da je slika original. Ispričao je da je njegova supruga sliku naslijedila od oca kolekcionara.

Nemaju nikakvu dokumentaciju o porijeklu, no tvrdi da je u vlasništvu suprugine obitelji više od 20 godina. Zato smatraju da slika mora biti original jer u to vrijeme nitko nije kopirao Warhola. Njegova su djela tada, tvrdi, vrijedila svega 500 dolara. No svjedok iz Merkaševe optužnice kaže da je njemu tada Piršić ispričao drukčiju priču o porijeklu slike.

- Ovo je valjda verzija za policiju. Boja u kojoj je rađena je bila između roza i ljubičaste, a takva Warholova Marilyn ne postoji. Ali vrhunske se prevare uvijek rade tako da krivotvorina bude slična originalu, ali ne identična, pa se može tvrditi da je to još jedno djelo, tek otkriveno - kaže svjedok.

Tržište puno lažnjaka

Piršić kaže da osobno nije stručnjak za umjetnine.

Na prodaju su se odlučili jer je kriza te godine pogodila njihov obiteljski biznis. Kaže da nisu imali nikakve papire o porijeklu, ali odbija otkriti koliko su novca tražili za sliku. Čak su je držali pohranjenu u trezoru u banci. Naš sugovornik, svjedok, opisuje zašto je pomislio da je slika original.

- Doveo sam u taj trezor i stručnjaka koji je utvrdio da bi slika možda mogla biti original jer je rađena na tiskarskom stroju iz 50-ih. Ali nije to mogao sa sigurnošću reći. Čak sam mu dao i neki polog za tu sliku - ispričao je.

Piršić i dalje sliku potražuje natrag, ne zna što se s njom dogodilo. Kaže da protiv njih nije bio proveden nikakav postupak te da su im samo javili da je utvrđeno da slika nije ukradena, ali ne zna kako je ta istraga okončana.

Naše tržište umjetnina preplavljeno je krivotvorinama, a jedan od inspektora svojedobno je ispričao da je sve veći broj djela domaćih autora koji se krivotvore, a tako i inozemnih. Pa da u Muzeju policije imaju zaplijenjena djela Chagala, Renoira, Gauguina te drugih majstora i da se toliko toga već skupilo da bi trebalo organizirati izložbu tih krivotvorina.

Kupio tvrtku Dok-ing razminiranje

Miljenko Piršić je nakon zapljene slike postao jedan od suvlasnika tvrtke Dok-ing razminiranje koju je osnovao Vjekoslav Majetić. Tvrtku Dok-ing razminiranje Vjekoslav Majetić je prodao za dva milijuna eura, a to je učinio, kaže, jer je razminiranje u Hrvatskoj postalo izuzetno nesiguran i neizvjestan biznis. Piršić se, pak, primio razminiranja jer je biznis s prodajom biljarske opreme zapao u krizu, a u razminiranju vidi budućnost.

Pokvareni policajac Mislav Merkaš budućnost je vidio u prostituciji, a sada čeka početak suđenja nakon što je protiv njega podignuta optužnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 01:42