SKANDAL U MUP-U

ŠEFOVI POLICAJCA SVODNIKA TVRDE 'Znali smo da je bio s curama, ali ne i da je makro'

Umjetnine oduzete u istrazi vješao bi na zid svog ureda. Okvir naočala uvijek bi mu bio usklađen s brendovskom odjećom
 Damjan Tadić/CROPIX

U istrazi protiv policijskog inspektora Mislava Merkaša , optuženog da je umjesto suzbijanja prostitucije u Zagrebu štitio svodnike i tako zaradio 162.000 eura, ispitano je ukupno 33 njegovih kolega iz policije.

Većina operativaca koji su dulje radili s Merkašem opisuju ga kao policajca kojega nije bilo previše briga za posao. Često je, rekli su neki od njih, posao prebacivao na zezanciju, neki su ga smatrali neradnikom, neki nezainteresiranim za posao. Jedan policajac upozorio je da je Merkaš umjetničke slike oduzete u krim obradama stavljao na zid u svom uredu umjesto da ih pohrani u skladište. Više njih primijetilo je da je uvijek nosio “markiranu” odjeću i obuću, pri čemu je pazio da i naočale budu usklađene. Vozio je i dobre aute, živio u kući u Mlinovima, ljetovao u kući na Korčuli, odlazio na skijanje... Kolegama je znao reći da se dobro oženio. Njegovim uhićenjem svi su bili iznenađeni.

Kao svjedoci ispitana su i trojica Merkaševih načelnika u inkriminiranom razdoblju od 2006. do 2012. Njihova viđenja policajca Mislava Merkaša nisu baš identična.

Šef 1. Goran Krznarić

Merkašev dugogodišnji nadređeni koji je od 2009. do 2011. bio načelnik Odjela organiziranog kriminaliteta zagrebačke policije, u svome iskazu USKOK-u nije rekao niti jednu lošu riječ o bivšem suradniku.

- Po mojoj procjeni, radi se o policijskom službeniku koji je korektno obavljao posao. Nikada u odnosu na njegov rad nisam imao zamjerki. Upravo suprotno, imao sam povjerenja u njega. Nikada nisam primijetio da bi se Merkaš ponašao na neuobičajen način niti sam ikada posumnjao u ispravnost i zakonitost njegova rada - istaknuo je Krznarić koji je s Merkašem radio još od 2000. te su obojica bili operativci dok Krznarić 2004. nije postao šef Odsjeka za nadzor organiziranog kriminala.

Međutim, i Krznarić je u iskazu potvrdio da je Merkaš krajem 2000-ih, kada ga je naslijedio na funkciji voditelja spomenutog odsjeka, bio osoba koja je planirala i znala za sve racije usmjerene na suzbijanje prostitucije u Zagrebu.

- On je unaprijed bio upoznat s terminom odvijanja racija, dok operativci, odnosno policajci koji su provodili racije nisu za njih unaprijed znali. Voditelj grupe bi im došao i neposredno prije akcije rekao da započnu s pozivanjem telefona iz oglasnika - pojasnio je Krznarić.

Šef 2. Dražen Miličević

Drugi Merkašev načelnik koji je 2011. naslijedio Krznarića na čelu Odjela organiziranog kriminaliteta zagrebačke policije, rekao je da je imao određene sumnje u pogledu rada Mislava Merkaša, ali i nekih drugih kolega, o čemu je, dodao je, izvještavao nadređene. Miličević je prvenstveno bio nezadovoljan rezultatima rada Merkaševa Odsjeka jer su se, kako je pojasnio, više bavili suzbijanjem prostitucije u području prekršajnog postupanja, nego što su ulazili u kaznenu sferu.

Kako se radilo o specifičnom području, nije bilo čudno da policajci koji na tome rade imaju kontakte kako prostitutki, tako i svodnika.

- Međutim, kontaktiranje s njima moralo je biti vrlo ograničeno, a svaki kontakt zahtijevao je da se o tome sačini bilješka i podnese izvješće - naglasio je Miličević, napominjući kako su do njega dopirali glasovi da se pojedini policajci i privatno druže s djevojkama za koje se sumnjalo da su u tom miljeu. Uglavnom su se, rekao je, vrtjela imena istih policajaca, među kojima je bio i Mislav Merkaš. Protiv Merkaša i još nekih kolega dolazile su i anonimne predstavke, što je Miličeviću bio razlog više da zauzme određenu distancu prema tim kolegama.

- Predstavke su dolazile manje-više u pogledu istih ljudi, a protiv nekih drugih policajaca koji su radili identičan posao nikada nisu dolazile. To je samo po sebi bilo indikativno i o tome su nadređeni bili pravovremeno izviješteni - istaknuo je Miličević.

Prema njegovu iskazu, Merkaš je saznao da je sredinom 2012. podnesena predstavka o njegovim kontaktima sa svodnikom Tomislavom Brnjasom. Merkaš mu je i rekao, dodao je Miličević, da mu je netko iz MUP-a dojavio da je postao predmet kriminalističkog istraživanja. No, tko mu je to rekao, nije mu dao ni naslutiti.

Šef 3. Željko Dolački

Posljednji Merkašev šef, došao je na mjesto načelnika Odjela organiziranog kriminala zagrebačke policije neposredno prije Merkaševa uhićenja. Bio mu je šef samo oko mjesec dana tako da o Merkaševu radu nije mogao reći ništa značajno.

Iako je Merkaš, kako prozilazi iz iskaza drugih svjedoka, govorio da će “nakon dolaska Žaca na mjesto načelnika vjerojatno dobiti nogu”, ipak se Dolačkom požalio da ga se određene osobe žele riješiti i da mu “pakiraju”.

- U tih mjesec dana ponašao se dosta paranoično. U više mi je navrata rekao da mu pakiraju, da ga ‘rade’. Merkaš je bio uvjeren da je pod mjerama jer je svojedobno policija na njegovu inicijativu pokrenula provođenje posebnih dokaznih radnji u predmetu elitne prostitucije u Domu sportova. Govorio je da su u to bile upletene važne osobe i da ga se sada hoće riješiti i nešto mu napakirati - izjavio je Dolački, napominjući da je Merkaša pitao ima li se razloga bojati u smislu da je nešto stvarno krivo napravio. Kada mu je Merkaš rekao da se nema čega bojati, Dolački mu je, kaže, rekao da onda nema razloga za brigu i neka ga slobodno “rade”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 16:27