NEVJEROJATNA SVJEDOČANSTVA U SLUČAJU MERKAŠ

'PROSTITUIRAJ SE, A JA ĆU TE ŠTITITI!' Policajac svodnik nagovarao je i Playboyevu zečicu

Kako je glavni inspektor za borbu protiv prostitucije makroima uzeo 164.000 eura provizije

Vesna je živjela kao kućanica. Nedavno je i rodila. S dečkom je vodila normalan obiteljski život.

Ali ne zadugo. Nedostajala joj je akcija, zabava...

I ranije je radila kao prostitutka, pa se ubrzo opet našla u tom svijetu. Povezala se sa starim suradnicima, makroima i krenula u biznis. Pola sata naplaćivala je 400, a sat 600 kuna. Klijente joj je dogovarao Siniša Maksimović.

No, surađivala je i s Damirom Crnekom. Vjerovala mu je jer je znala da ga štiti policajac Mislav Merkaš . Mjesečno je za njegovu zaštitu plaćala 300 eura. S Merkašem se i zbližila. Nazvao ju je jedno popodne Cernek te najavio Merkašev dolazak. Nije joj rekao o čemu se radi. Ali pretpostavila je. Sat vremena kasnije pozvonio joj je Merkaš.

Pričljiv. Simpatičan. Neposredan, u brendiranoj odijeći. Nije joj bio odbojan. Pili su vino, neobavezno čavrljali, zabavljali se...

Mjesečna naknada

Seksualni odnosi prešutno su se pretpostavljali. Uslugu mu Vesna nije naplatila. Znala je da je s tim upoznat i svodnik Crnek, pa to više nije ni spominjala. Sretala je Merkaša i u Cernekovu kafiću Carpona na zagrebačkoj Malešnici. Uvjerena je da je Cernek Merkeša plaćao sve dok nisu saznali da ih policija i USKOK slijede. Cernek ju je tada nazvao i rekao:

- Mislav nam je poručio da svako svoju kožu spašava.

Jedna je to od priča svjedokinje prostitutke iz optužnice podignute protiv Mislava Merkaša (40), donedavno jednog od glavnih policijskih inspektora na suzbijanju prostitucije u Zagrebu.

Ali, umjesto da lovi svodnike, on ih je štitio. Upozoravao ih je unaprijed o racijama štiteći od uhićenja i prostitutke i organizatore nekoliko lanaca prostitucije na zagrebačkom području. Vlastitu uslugu zaštite Merkaš je naplaćivao. Ubirao je mjesečnu naknadu: svodnici iz dviju grupacija plaćali su mu mjesečno po tisuću eura. No, znao se namiriti i besplatnim seksom. U šest godina je Merkaš, među svodnicima poznatiji kao inspektor Prilika, ubrao čak 162.000 eura! U nelegalnom biznisu, ispričala je svjedokinja Vesna, bila je i Merkaševa supruga Nataša.

Racija u tijeku

Svodnik joj je ispričao da je baš ona dojavljivala kad ide racija, a ubirala je i novce od svodnika, kako suprug inspektor ne bi bio sumnjiv. Sve su to tvrdnje USKOK-ove optužnice koja je ovaj tjedna stigla na zagrebački Županijski sud. Na popisu optuženih je, osim Merkaša i supruge Nataša Gudek Merkaš (41) još 11 osoba. Suokrviljenici, svodnici i pomagači uglavnom su priznali da su podmićivali Merkaša. Istražiteljima su detaljno opisali suradnju. Nekad se znalo dogodili, ispričala je jedna prostitutka, da ju je njezin svodnik znao nazvati i reći joj “Odmaraj”. Pitala je kolegicu što to znači. Ona joj je objasnila da je u tijeku racija.

Uhitili joj makroa

- Kako to da Damir zna kada je racija u tijeku? - pitala je ona.

- Dojavljuje mu jedan policajac - odgovorila joj je kolegica.

Merkaša osim svodnika i prostitutki terete i djevojke koje je nagovarao da rade za njega ili nekog njegovog poslovnog partnera. Jedna od njih je i Playboyjeva zečica J. M. Istražiteljima je ispričala da ju je Merkaš nagovarao da se nastavi prostituirati pod njegovom zaštitom. Upoznali su se početkom 2012. kada je “dignut” Muck Kuralić za kojega je radila.

Dao joj je broj mobitela, no nisu kontaktirali sve dok u Jutarnjem listu u sklopu teksta o slučaju Mucka Kuralića i prostituciji u hotelu Antunović objavljena njezina fotografija. Zasmetalo joj je to, pa je nazvala Merkaša, koji ju je pozvao da dođe u policiju.

- Ne bavim se više time - rekla mu je.

- Ali u prostituciji je najbolja zarada - uvjeravao ju je Markaš.

Hotel u Sesvetama

Drugi susret, nekoliko dana kasnije. Odvezao ju je u hotel u Sesvetama. Ima su seksualni odnos, a Merkaš joj je ubrzo ponudio bogatog kuma koji je trebao djevojku za izlaske i zabavu.

- Odmah sam shvatila da to podrazumijeva i seks s kumom. Rekao mi je da bih od kuma mogla tražiti od 300 do 400 eura. Kada sam to odbila, Merkaš mi je rekao da mu se javim ako se predomislim - istaknula je.

Dodala je da joj je i nakon sljedećeg druženja, kad ju je upoznao s jednim muškarcem, rekao da bi joj i on bio spreman platiti od 300 do 400 eura za seks.

Spominjao je i prijatelja na Korčuli koji bi joj mogao pomoći naći posao. Kaže da ju je svaki put iznova pitao hoće li se prostituirati očekujući da će se naći u situaciji da zbog nedostatka novca pristane na njegove ponude.

- Rekla sam mu da se ne želim vratiti u to, a i da se bojim da će me policija uhititi ako se počnem opet prostituirati. On mi je na to odgovorio da mi nitko ne može ništa, da on radi u policiji i da mi može pomoći. Govorio je da su druge djevojke koje su pale imale obične policajce kao zaštitu, a da je on policajac koji radi baš na takvim stvarima i glavni je baš za prostituciju - navela je i dodala da ipak nije pristala.

Šifrirane poruke

Merkašev suoptuženik Damir Crnek ispričao je kako su se upoznali. Kad je 2006. bio na ispitivanju jer ga je prijavila jedna djevojka, Merkaš ga je tražio da mu ostavi broj mobitela. Nazvao ga je dva, tri dana kasnije.

- Možemo se naći - pitao je Crneka. Našli su se u kafiću Dandy na Malešnici.

- Ponudio mi je suradnju, rekao da mi može dojavljivati kad budu radili akcije. Rekao mi je da je inspektor u Heinzelovoj, da je nekakav šef i da može pokriti drogu, oružje, krvne delikte i prostituciju. Odmah sam mu rekao da me zanima samo dio posla oko prostitucije - kazao je Crnek.

Cijena je bila tisuću eura mjesečno, ali ne samo za Crneka nego i još tri makroa koji su kontrolirali prostituciju koja se odvijala putem oglasnika. Svi su oni plaćali Merkašu tisuću eura mjesečno, a zauzvrat je Damir Crnek dobivao upozorenja o racijama. Merkaš bi ih nazivao na mobitel i davao bi im šifrirano upozorenje.

“Odmaraj” bi značilo da racija počinje te da se ne javljaju na telefone čiji su brojevi bili istaknuti u oglasima. Uglavnom se to događalo u popodnevnim satima pa su svodnici tada znali poslati cure u grad na kavu i slično. Kada bi od Merkaša stigla šifra “Gotovo je, nastavi”, vratili bi cure na “posao”. Nakon nekog vremena Merkaš je promijenio šifre te im je slao sms poruku kao da im daje prijedlog na što da se klade. Primjerice šifra da na određenu utakmicu odigraju jedinicu, značilo je da počinje racija. Odigrati na dvojku značilo je da je akcija gotova. Pritom je Merkaš inzistirao na čestoj promjeni mobilnih uređaja i SIM kartica koje su koristili isključivo za međusobnu komunikaciju.

Tomislav Brnjas, još jedan svodnik, spominjao je i druge šifre dogovorene s Merkašem. Crveno je značilo početak akcije, a zeleno završetak. Zanimljivo je da je Brnjas ispričao kako mu je Merkaš na početku rekao da mu može davati informacije o racijama, a da od njega zauzvrat očekuje da plati ili “druka” druge svodnike.

- Pitao sam ga koliko bi to koštalo, a on mi je uzvratio protupitanjem: Koliko ti ne bi bilo puno? Ponudio sam mu tisuću eura, a on me odmah upozorio da mu rađe kažem da neću surađivati nego da ne ispunim obećano da kasnije ne bi bilo problema. Merkaš mi je ponudio da mu plaćam prvog ili 15. u mjesecu, a ja sam mu rekao da mi više odgovara 15. što je on prihvatio - izjavio je Brnjas navodeći da je novac Merkašu predavao na parkiralištu kod Doma sportova dok je Merkašev sin bio na plivanju, te kod bolnice u Nemetovoj ulici ili kod općine u Reljkovićevoj ulici. Od Merkaša je, pak, dva do tri puta mjesečno dobivao dojave o racijama.

U jednom razdoblju, nastavio je Brnjas, prestali su plaćati Merkašu za dojave, a umjesto toga su mu počeli slati djevojke.

- Slali smo mu djevojke dva, tri puta mjesečno. Uvijek bi tražio bolje cure i one nove koje bi došle. Te besplate seksualne usluge djevojke su Merkašu uglavnom pružale u hotelu Galerija. Naš je dogovor bio takav da mi dopušta da mu umjesto novca šaljem cure dok se malo financijski ne oporavim - kazao je svodnik.

I Brnjasova suradnica Mirjana Kolman, koja je priznala da je organizirala prostituciju, znala je za suradnju s Merkašem. Čak je u periodu kada je Brnjas završio u zatvoru preuzela komunikaciju s Merkašem. Na prvom susretu jasno joj je dao do znanja kako stoje stvari.

Puno jači igrači

- Ja sam na visokom položaju, za mene rade puno jači igrači. Da me nisi nikad drukala, jer najgore što se meni može desiti jest da dobijem otkaz, a tebe će netko ubiti, rekao joj je. Potom joj je dao stroge upute kojih se pridržavala.

- Merkaš mi je uredno dojavljivao kada su racije, a ja sam mu redovito nosila tisuću eura.

Osim novca, više me puta tražio da njega i njegova prijatelja Antu počastim djevojkama odnosno da mu u hotel Galeriju pošaljem djevojke koje će njemu i Anti pružiti besplatne seksualne usluge - izjavila je Kolman navodeći i imena ili nadimke djevojaka poput Maje Silikonke koje je odvodila Merkašu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 15:12