PRESUDA ZA NESREĆU

Pijan je BMW-om prošao kroz tri crvena pa ubio taksista: Poslan u zatvor na šest i pol godina

Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Danijele Kustec osudilo je optuženog vozača koji se posuo pepelom i priznao krivnju

Optuženi Ivan Pavlović (lijevo); shrvani otac taksista Krešimir Kunkušak (druga fotografija s lijeve strane), Krešimir Kunkušak, prizor s mjesta nesreće

 Cropix/

Devet i pol mjeseci od stravične prometne nesreće u kojoj je vozeći BMW sa 113 km/h kroz crvena svjetla na semaforu u centru Zagreba i sa 2,6 promila alkohola u krvi, ugasio život taksistu Krunoslavu Kunkušaku (42), a njegova putnika Josipa I. (38) učinio ‘biljkom‘, na Županijskom sudu u Zagrebu izrečena je nepravomoćna presuda Ivanu Pavloviću (40). Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Danijele Kustec osudilo je optuženog vozača, koji se na početku suđenja posuo pepelom i priznao krivnju, na šest i pol godina zatvora te mu je izrečena i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od tri godine koja počinje teći nakon što kaznu odsluži. A mora platiti i 19.820 kuna sudskih troškova.

Na objavi presude se Pavlović pojavio te ju je saslušao mirno pognute glave nakon čega su mu stavljene lisice na ruke i direktno je odveden u zatvor Remetinec. Otac, pak, pokojnog taksiste je odmah po izricanju visine kazne u suzama se gušeći napustio sudnicu.

- Kao otegotne okolnosti sud vam je uzeo u obzir dva prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama jer ste vozili u teško pijanom stanju i prošli ste na crveno. Prema vlastitim navodima konzumirali ste i Normabel. Otegotno je i to što ste prije same nesreće tri puta prošli na križanjima kroz crveno svjetlo i jednom kroz žuto. U vožnji ste također koristili mobitel. Od 22.30 do 22.45 ste imali 10 odlaznih neodgovorenih poziva. U vrijeme nesreće u 22.44 se sjećate koga ste zvali? Vašom krivnjom život je izgubila osoba stara 42 godine koja je iza sebe ostavila dijete, suprugu i oca. Vašom krivnjom druga osoba stara 38 godina koja je bila putnik u taksiju, zadobila je najteže ozljede mozga. Iako mu je život spašen, šanse da preživi u tom vegetativnom stanju su svakim danom sve manje - rekla je obrazlažući presudu sutkinja navodeći i kao otegotnu okolnost činjenicu da je Pavlović u centru grada vozi 113 km/h.

Kao olakotne okolnosti pak sud je uzeo u obzir Pavlovićevo priznanje krivnje te iskreno kajanje, ali i činjenicu da je otac troje maloljetne djece.

- Vaša djeca će odrastati bez vas, ali ona ne bi trebala snositi velike posljedice vašeg ponašanja. Ona će imati prilike jednog dana kada dođete kući, zaplesati s vama na maturalnoj zabavi i na vjenčanju za razliku od djeteta pokojnog Kunkušaka koje tu priliku nikada neće imati - zaključila je sutkinja.

- Oštećenici, obitelj žrtava kaznenog djela, vjeruju da će u žalbenom postupku Visoki kazneni sud RH postrožiti kaznu jer posljedice divljačkog i svirepog nepoštivanja prometnih propisa s ekstremno visokom brzinom i višestrukih prolazaka kroz crvena svjetla u centru Zagreba uz tešku alkoholiziranost i korištenje mobitela mora biti sankcionirano težom kaznom jer to šalje poruku da je takvo ponašanje za maksimalnu društvenu osudu i tiče se svih nas - rekao nam je nakon presude odvjetnik Križanović.

Riječ je o tragediji koja se dogodila 27. veljače ove godine kod hotela Sheraton kada je Pavlović kroz centar grada, pod utjecajem alkohola i jednog Normabela, jurio gradom brzinom od 113 kilometara na sat. Dolaskom do Sheratona počeo je blago kočiti, ali je pri brzini od 98 km/h udario u taksi vozilo Škodu Octaviju za čijim je upravljačem sjedio Kunkušak i koji je na mjestu ostao mrtav. Putnik, pak, u taksiju Zadranin Josip I. preživio je užas, ali se nalazi u izrazito teškom stanju i dalje pa je sutkinja zaključila na prošloj raspravi, a s obzirom na priloženu medicinsku dokumentaciju, da će isti do kraja života ‘biti biljka‘.

U završnom govoru predstavnica optužbe je kazala da je dokazano da je optuženi upravljajući osobnim vozilom u alkoholiziranom stanju prošao kroz crveno svjetlo na raskrižju i time, kršeći Zakon o sigurnosti prometa na cestama, izazvao prometnu nesreću u kojoj je jedna osoba poginula a druga zadobila osobito teške tjelesne ozljede.

- Iz prometnog vještačenja proizlazi da do nesreće ne bi došlo da je stao na crveno svjetlo na semaforu kao i da je u trenutku naleta na vozilo žrtve vozio brzinom od 98 km/h te da je reagirao prikočavanjem na 67 metara od mjesta naleta gdje je vozio brzinom od 113 km/h. Nesreća bi bila izbjegnuta i da je reagirao intenzivnim kočenjem i da bi bilo moguće ju izbjeći do svih brzina do 114,84 km/h. Sud neka uzme u obzir sve olakotne i otegotne okolnosti, a treba cijeniti i činjenicu da se radi o optuženiku koji je prekršajno presuđivan zbog kršenja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama i da se radi o smrtnoj posljedici te osobito teškoj tjelesnoj ozljedi druge osobe. Ujedno treba cijeniti činjenicu i da je optuženik bio u trenutku nesreće telefonski aktivan kao i da je prije samog naleta prošao kroz nekoliko crvenih svjetala na semaforu - rekla je u završnom govoru tužiteljica. Njezinim riječima pridružio se Milko Križanović, opunomoćenik oca pokojnog taksiste skrenuvši pozornost da je Kunkušak poginuo na radnom mjestu u svom taksi vozilu dok je prevozio putnika koji je postao trajno oštećena osoba. Ukazao je pritom i da je na mjestu tog putnika mogao biti svatko od nas.

Tihomir Mišić, pak, branitelj optuženog vozača apelirao je na sudsko vijeće da uzme u obzir olakotne okolnosti koje su na strani njegova branjenika te je ujedno podsjetio kako iz digitalnog vještačenja ne proizlazi da je Pavlović tijekom vožnje razgovarao s bilo kime.

- Žao mi je. Na žalost, svjestan sam svega, svih posljedica koje ću prihvatiti. I sam sam otac troje djece. Ne mogu ni zamisliti kako bih se osjećao i što bih možda napravio da je netko drugi to napravio mom djetetu. Od tog dana se osjećam izuzetno psihički loše te se liječim kod psihijatra – rekao je u svoju obranu Pavlović nakon čega se okrenuo ocu poginulog te mu se ispričao. Na upit sutkinje je li se ocu poginulog i prije ispričao, Pavlović je rekao da nije jer da nije imao snage, ali je napomenuo da je kontaktirao suprugu poginulog. S Pavlovićeve strane, međutim, izostala je kompletna isprika obitelji, pak, čovjeka koji je zbog njega i dalje u komi i kojem se zdravstveno stanje pogoršava...

Odvjetnik osuđenog Tihomir Mišić, kako nam je rekao, zadovoljan je visinom kazne i neće se žaliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 13:37