PREKRŠAJ

Vozač terenca sa zadarskog područja dobio 500 kuna kazne jer nije očistio blato na kotačima

Vozač je rekao kako je bilo kišno vrijeme i nije vozio po državnoj cesti, već lokalnoj i tako nije ugrozio ničiju sigurnost

Ilustrativna fotografija

 Nakhorn Yuangkratoke/Alamy/Alamy/Profimedia/Nakhorn Yuangkratoke/alamy/alamy/profimedia

Vozaču kojeg je policija opazila tijekom vožnje po zadarskoj cesti s blatnjavim gumama izrečena je kazna od 500 kuna. Zaustavljen je ubrzo nakon što se 7. prosinca teretnim vozilom marke Mercedes priključio na kolnik ceste bez da je prethodno očistio blato na kotačima.

Općinski prekršajni sud u Splitu stoga je 5. listopada ove godine presudio da je počinio prekršaj članka 45. iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Vozač je rekao kako je bilo kišno vrijeme i nije vozio po državnoj cesti, već lokalnoj i tako nije ugrozio ničiju sigurnost.

Ipak, prema članku 45. propisuje se da se vozač, koji se vozilom sa zemljane ceste, gradilišta i sličnih površina uključuje na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom, obavezno mora zaustaviti i skinuti blato s kotača.

Ministarstvo unutarnjih poslova već je upozoravalo na ovaj problem, navodeći kako se rijetki vozači pridržavaju ove zakonske odredbe. Problem nastaje kad padne kiša i stvori se blato, pa se smanjuje prianjanje površine gume i ceste jer je kolnik vrlo sklizak, pogotovo pri kočenju i vožnji u zavojima. Time se povećava opasnost od prometnih nesreća za sve sudionike u prometu.

Iako je za ovaj prekršaj propisana kazna od tisuću kuna, sud je vozaču izrekao manju kaznu s obzirom na to da vozač prethodno nije bio prekršajno kažnjavan, vjerujući da će se i ublaženom kaznom spriječiti budući takvi ili slični prekršaji. Presuda je pravomoćna i na nju prethodno nije uložena žalba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:28