'ZARADIO' 260.000 EURA

KAKVA POGREŠKA Pokvareni inspektor uhićen pa zbog propusta pušten na sat vremena! U policiji je zavladala panika...

 Damjan Tadić/CROPIX

Uhićeni inspektor Odjela organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke, ujedno i voditelj grupe zadužene za razbijanje prostitucije Mislav Merkaš, koji je sa suprugom dilajući informacije o racijama od makroa dobio oko 260.000 eura , prošlog petka navečer zbog propusta pritvorske nadzornice N. P. punih sat vremena završio je na slobodi!

Nevjerojatan propust dogodio se prošlog petka navečer, nakon što je Merkaš ispitan u Jedinici za ispitivanje u Selskoj ulici te prebačen natrag u pritvorsku jedinicu na Senjaku. Tamo je trebao prenoćiti do jutarnjeg ispitivanja na Županijskom sudu.

Međutim, pritvorska nadzornica pod sumnjivim je okolnostima upisala njegovo ime na popis osoba za koje USKOK nije tražio pritvor. Nakon što je išetao sa Senjaka, osumnjičeni inspektor vratio se u svoju kuću u Zagrebu, a kad su na Senjaku shvatili da su pogreškom pustili prvoosumnjičenog, nastala je panika.

Brzo je upućena policijska patrola, koja ga je pronašla u njegovu domu.

Za razliku od Merkaševa odvjetnika Milenka Umičevića, koji kaže da o kratkom “izletu” svog klijenta prije određivanja jednomjesečnog pritvora nema nikakvih saznanja, načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić uputio nas je na PU zagrebačku, koja nam je potvrdila sporni događaj!

Naime, zbog “propusta u poduzimanju mjera i radnji u postupanju pritvorskog nadzornika odmah po saznanju načelnik Policijske uprave zagrebačke Goran Burušić naložio je Službi za zakonitost postupanja utvrđivanje svih okolnosti navedenog događaja, te je sukladno utvrđenom policijska nadzornica trenutno udaljena s radnog mjesta, a protiv nje je pokrenut disciplinski postupak”.

Načelnik Burušić poručuje da će ovaj propust “iskoristiti pri edukaciji policajaca kako se ubuduće nešto slično ne bi ponovilo”. Kako bilo, Merkaš je nakon ispitivanja u ŽDO-u odveden pritvorskoj nadzornici, kojoj je tada karijera krenula nizbrdo površnim čitanjem pristiglog faksa. Na njemu je među ostalim stajalo da se Merkaša ne pušta.

Je li uspio, kad se domogao slobode, ikoga od svojih prijatelja i sudionika u lancu prostitucije o nečemu izvijestiti, upozoriti, usmjeriti da sakrije još neke dokaze? Je li uspio nekome od svjedoka, pa tako i očajnim “prodavačicama” ljubavi poručiti da promijene svoje iskaze, istražitelji utvrđuju.

Kad osoba dođe u ruke policiji, uobičajena je procedura privođenje. Nakon toga od istražnog suca treba ishoditi nalog za pretres kuće, automobila i ostalih objekata koje osumnjičenik posjeduje.

Potom se dovodi na obradu u policijsku jedinicu, odnosno u sjedište krim policije u Heinzelovoj ulici, ili u policijsku postaju ili, pak, u prostorije PNUSKOK-a na Senjaku. Kad se kriminalističko istraživanje dovrši, uhićena se osoba u zakonskom roku mora predati policijskom nadzorniku u Jedinicu za zadržavanje i prepratu, također na Senjaku.

Odatle se opet u predviđenom roku mora odvesti na ispitivanje pod lupom kamera u prostorijama ŽDO-a na Selskoj cesti. Poslije toga ponovno se vraća pritvorskom nadzorniku te se sljedeći dan dovodi na Županijski sud u Zagrebu, gdje se određuje istražni zatvor.

Upravo tu večer prije dovođenja na sud Merkaš je poslije 22 sata nakratko opet bio slobodan čovjek. No u 7 ujutro u lisicama je doveden na Županijski sud.

Na Senjaku je bilo propusta, ali ovakav se ipak ne pamti

Za razliku od Merkaša, koji je išetao na ulicu jer mu je to pogreškom dopušteno, sredinom veljače Marko Š. (22), član lopovskog terceta koji je u tri mjeseca iz zagrebačkih domova uspio ukrasti više od milijun kuna vrijednih predmeta, domišljato je pobjegao iz prostorija Državnog odvjetništva u Selskoj ulici u Zagrebu.

Lukavi 22-godišnjak u jednom je trenutku zatražio da razgovara s odvjetnikom Ivanom Krnićem. Policijski nadzornik ga je odvezao te, na mladićevu radost, sjeo predaleko. Nije mu trebalo puno da se snađe. Brzinom munje odgurnuo je odvjetnika i pobjegao u nepoznato. Bio je na slobodi sve do kraja kolovoza, kad su mu istražitelji ušli u trag.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 10:24