NOVI DETALJI

KAKO SU U EGIPTU OTELI MLADOG SLAVONCA Četiri do zuba naoružana nasilnika presrela ga na cesti usred pustinje

T. S. (31) radi kao topograf za francusku tvrtku. S vozačem je išao prema kampu, a napadnut je oko 50 kilometara od Kaira
 AFP, Facebook

Skupina naoružanih napadača otela je u srijedu poslijepodne u pustinji u Egiptu T. S., 31-godišnjeg topografa iz Vrpolja u Slavoniji. To je prvi Hrvat otet u Egiptu otkako se u toj zemlji osjeća prisutnost pripadnika tzv. Islamske države.

T. S. je posljednjih osam mjeseci radio za veliku francusku tvrtku CGG Veritas (Company General Geoscience) koja se bavi geološkim i geofizičkim ispitivanjima te procjenom zaliha nafte i njihove usluge koriste vodeći svjetski proizvođači nafte.

Prema informacijama koje su Jutarnjem listu potvrdili iz Ministarstva vanjskih poslova, ne navodeći ni inicijale otetog Hrvata, T. S. je otet usred pustinje južno od Kaira dok se vozio na posao u kamp francuske kompanije. Egipatske institucije odmah su se uzbunile, policija ga intenzivno traži, nikakva otkupnina zasad još nije zatražena, a obitelj T. S. u Vrpolju od saznanja o otmici proživljava agoniju.

Strojnice u rukama

Kako doznajemo, u srijedu se T. S. vozio službenim automobilom iz Kaira prema bazi tvrtke CGG za koju radi. S njim je bio lokalni vozač, egipatski državljanin, koji i inače obavlja poslove vozača, odnosno uvijek je na dispoziciji radnicima CGG-a koje prevozi na različite lokacije od i do njihova kampa smještenog u pustinji.

Tijekom vožnje automobil u kojem je bio T. S. presreo je džip i prepriječio mu put. Iz džipa su izašla četiri do zuba naoružana muškarca odjevena u crno. U rukama su imali strojnice i bili su prekrivenih lica. Pričali su malo na arapskom, malo na engleskom. Fizički su izvukli T. S. i vozača iz službenog vozila te su ih, navodno, i udarali. Za razliku od egipatskog vozača kojeg su ostavili nasred pustinje, T. S. su utrpali natrag u CGG-ov automobil i odvezli u nepoznato. Trebalo je nekoliko sati da se dozna za prepad i otmicu u pustinji. Naime, T. S.-ov je vozač krenuo pješačiti cestom kroz nepreglednu pustinju u smjeru kampa. Kilometrima uokolo nije bilo nikoga. Nešto prije podneva ususret dehidriranom vozaču naišle su druge kolege T. S.-a. Pozvali su policajce koji su detaljno ispitali vozača, no mogao im je dati vrlo malo informacija jer je prepad trajao vrlo kratko. Nekoliko kilometara dalje od mjesta otmice pronađeno je napušteno vozilo CGG-a u kojem su otmičari odvezli T. S. Još kilometar dalje pronađena je odbačena T. S.-ova torba, a nešto dalje od torbe i mobitel te neki komad odjeće za koji se pretpostavlja da pripada T. S.

Članovi obitelji s nestrpljenjem iščekuju vijesti iz Egipta. Očajni su, ali i suzdržani.

Prijavili slučaj

- Nemam komentara jer mi je rečeno da ništa ne govorim. Samo želim da se ova neizvjesnost što prije okonča i riješi. Shvatite me - kratko nam je rekla supruga nestalog koja je s T. S. i dvoje male djece trebala 1. kolovoza otići na more.

Prijatelji, poznanici i kolege također zbog straha ne žele otkriti detalje slučaja, no poručuju: - Svi smo u šoku. otac T. S.-a odmah je došao iz Njemačke pa je zajedno sa suprugom otišao u francusko veleposlanstvo prijaviti slučaj. Obitelj strahuje od najgoreg jer ovo što se posljednjih mjeseci događa u pojedinim zemljama i kakve poruke šalju ekstremisti samo ledi krv u žilama. Svi su uznemireni i vrlo tužni jer su nemoćni. Ne znaju kako ga pronaći, kako pomoći u istrazi. Pa T. S. je živio po pravilima. Odličan radnik, pouzdan prijatelj, vrlo društven. Da nije produljio rad u Egiptu za još 15 dana, jer obitelji je svaka kuna potrebna, danas se nitko od nas ne bi brinuo jer bi naš T. S. bio s nama. Kao da ga je pratila loša karma. Prije Egipta radio je na sličnim poslovima u također opasnoj Libiji i Iraku, a neko vrijeme bio je i u Češkoj - priča kolega koji je radio s njim u drugoj tvrtki i u drugoj zemlji.

Tajne službe

Ono što sve zapravo dodatno brine jest šutnja otmičara. Nikome se, naime, nisu javili. Nitko nije tražio otkupninu i ne može se pretpostaviti što je motiv otmice.

Prema neslužbenim informacijama, naše su tajne službe provjerile ponašanje T. S.-a i utvrdile da nije bio u kontaktu ni s kakvim poliltičkim ili bilo kojim drugim organizacijama, niti je komunicirao i sa kim tko bi na bilo koji način bio sumnjiv. Njegov privatni život također ne sadrži nikakav detalj koji bi na bilo koji način mogao objasniti motive za otmicu. Naši sugovornici kažu da se na ovoj cesti nikad prije nije dogodio sličan incident, kao i da tvrtka CGG za koju naš državljanin radi dosad nije zabilježila slučaj da joj je bio otet itko od zaposlenika.

Otmičarski lanac

Egipćanin koji je vozio T. S. zaposlenik je iste tvrtke, no nije vozio samo njega već je bio na raspolaganju i drugim zaposlenicima kompanije koja ima bazu u okolici Kaira. Kako neslužbeno doznajemo, pod povećalom istražitelja je i sam vozač jer su dosadašnja iskustva pokazala kako upravo oni znaju biti dio otmičarskog lanca za određenu svotu novca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 11:30