ANALIZA UGLEDNOG STRUČNJAKA ZA SIGURNOST

TKO JE U EGIPTU OTEO MLADOG HRVATA? Niti peti dan nakon otmice nitko se nije javio... Ovo su 4 moguća razloga otmice

Egipatske tajne službe provjeravaju je li francuska tvrtka za koju je T. S. radio poštovala stroge sigurnosne procedure
 AFP, Facebook

Niti pet dana otkako je 31-godišnjeg T. S. iz Vrpolja zasad nepoznata naoružana skupina napadača otela usred egipatske pustinje, nitko nije preuzeo odgovornost za tu otmicu.

Zavaravaju trag

Riječ je o mladom topografu, ocu dvoje malodobne djece i suprugu nezaposlene Slavonke podrijetlom iz Strizivojne, koji je posljednjih osam mjeseci radio za francusku multinacionalnu kompaniju CGG Veritas sa sjedištem u Parizu, a koja se bavi geološkim i geofizičkim ispitivanjima te procjenama zaliha nafte.

Otmičari dakle šute, što prema riječima stručnjaka i nije čudno s obzirom na to da je prošlo tek pet dana od otmice i da napadači vrlo vjerojatno namjerno troše vrijeme službi na terenu, premještaju otetog Hrvata s jedne na drugu poziciju, a nije isključeno ni da su ga transportirali u neku susjednu zemlju.

Kako je za Jutarnji list pojasnio general pukovnik u mirovini i bivši načelnik Uprave vojne policije Mate Laušić, izgledno je da naše i egipatske službe na terenu sumnjaju na jedan od četiri moguća razloga otmice.

Na prvom je mjestu mogućnost da je T. S. otela neka kriminalna skupina zainteresirana za novac, bez političkih motiva. Druga mogućnost pretpostavlja da su počinitelji otmice pripadnici ISIL-a koji, kaže Laušić, imaju nekoliko načina financiranja.

“Obično je to kroz prodaju nafte ili muzejskih predmeta na ilegalnom tržištu, a nerijetko i kroz otmice nakon čega polažu zahtjev za novac”, kaže Laušić.

Postoji zatim i treća varijanta - da je topografa oteo također ISIL, ali kao čin osvete prema državi iz koje T. S. potječe, dakle Hrvatskoj, ili pak prema onoj za čiju kompaniju radi, odnosno Francuskoj.

To su neprijatelji

“I Hrvatska i Francuska involvirane su u borbu protiv ISIL-a, javno su osudile njihovo djelovanje i ISIL proglasile neprijateljem, što znači da nije isključeno da je otmica čin osvete”, objašnjava Laušić. Četvrti i najmanje vjerojatan scenarij je onaj prema kojem je otmica T. S. čin direktno usmjeren protiv njega. Jedino što su nam zasad uspjeli potvrditi iz Ministarstva vanjskih poslova jest to da je diljem Egipta zaposleno 36 hrvatskih radnika, ali nije poznato nalaze li se svi sada u toj afričkoj zemlji.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 18:01