ZAŠTO NIJE NA SUDU

Ahmeti: U Njemačkoj sam dobio dijete i izgubio putovnicu

Sadatu Ahmetiju sudi se jer je pokušao ubiti muškarca koji je želio obljubiti njegovu tada maloljetnu djevojku
 Jakov Prkić/CROPIX

SPLIT - Županijski sud stupio je u kontakat s bjeguncem Sadatom Ahmetijem (35), stricem braće Ahmeti iz Kopilice, koji se pismom iz Njemačke obratio sutkinji Mariji Majić i objasnio zašto ne može pristupiti na sud po optužbi za pokušaj ubojstva od prije 13 godina.

Zario nož protivnik u prsa

Sadat se u Njemačkoj oženio i dobio dijete te traži državljanstvo, a tvrdi da ne može izvan zemalja EU jer je izgubio putovnicu. Sudi mu se u odsutnosti za pokušaj ubojstva Hakija Šaljaja iz Bosanskog Novog u kolovozu 1996. godine. Šaljaj je pokušao obljubiti tadašnju Sadatovu maloljetnu djevojku, a on mu se osvetio. Doveo je svoju ekipu u Alješijevu ulicu, gdje je Sadat u tučnjavi Hakiju zabio nož u prsa. Sutkinja Majić je predmet dobila u veljači 2007. i odmah zakazala suđenje, no kako se Sadat nije odazivao, raspisana je tjeralica i naknadno doneseno rješenje o suđenju u odsutnosti. Poziv mu je prije pola godine dostavljen diplomatskim putem u Njemačku, no Sadat sada javlja da je izgubio putovnicu. Zatražio je novu putnu ispravu u generalnom konzulatu u Düsseldorfu, no zahtjev mu je odbijen jer je na snazi zabrana izdavanja putovnice zbog bijega.

Povezivan s ubojstvima

Na ročištu se nisu pojavila dva svjedoka Luka Jadrić i Mirko Pavić, pa je izdan nalog policiji da ih dovedu na iduće ročište u siječnju. Sadat Ahmeti je bio osuđen na šest godina zbog dilanja u sklopu peteročlane bande, koja se bavila i krađom vozila. Njegovo se ime vezalo i uz dvostruko ubojstvo Marina Vukšića i Lovela Matkovića, no nikad nije optužen. Navodno je s ostatkom klana obučio ubojicu Matu Vukušića i dao mu kalašnjikov da likvidira dvojicu, koji su ga reketarili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 14:55